Het stadje Uyuni in Bolivia, en zijn indrukwekkende zoutvlaktes “Salar de Uyuni”, zijn waarschijnlijk de meest bezochte plek in heel het land. Miljoenen reizigers komen speciaal voor dit spectaculaire stukje natuur naar Zuid Amerika, en daar kun je ze geen ongelijk in geven. Behalve deze grootste zoutvlakte ter wereld, vindt je in de omgeving van Uyuni eindeloze rotsachtige woestijnen, gekleurde lagunes met allerlei soorten flamingo’s, geisers, vulkanen, uitgestorven dorpjes en nog veel meer. Redenen genoeg dus om af te reizen naar deze prachtige plek op aarde, en met eigen ogen dit natuurschoon te gaan bezichtigen!

Uyuni zoutvlakte geschiedenis
Salar de Uyuni behoort tot de Boliviaanse Altiplano, en zijn geschiedenis begon toen het hoge plateau ontstond door de verheffing van het oneindige Andes gebergte. Jaren geleden (ruim 30.000 jaar), was Salar de Uyuni een enorm, diep meer wat meer Minchin werd genoemd. Door extreme prehistorische droogte, droogde het Michin meer op en liet kleinere meren achter. Ook een aantal van deze kleine meren droogden op, en wat achter bleef was de enorme zoutvlake zoals we die nu kennen. Wanneer het overgebleven Poopo meer overstroomde, ontstonden door jaren van tijd prachtige landschappen in de omgeving.
Salar de Uyuni tegenwoordig
Nu is de Uyuni zoutvlakte de grootste lithiumreserve van de aarde. Ongeveer 70% van alle lithium op de wereld ligt hier in de vorm van puur zout. Jaarlijks wordt er zo’n 25.000 ton zout gewonnen. Je kunt je dus voorstellen dat de Salar voor veel Zuid Amerikanen erg belangrijk is. Veel families hebben namelijk werk in dit gebied. Maar dat werk is allesbehalve simpel! Tegenwoordig is Salar de Uyuni de meest populaire toeristische attractie in Bolivia, en verwonderen zich jaarlijks weer duizenden mensen over deze bijzondere gewaarwording in de natuur. Vooral door backpackers wordt dit gebied en zijn omgeving, druk bezocht.
Praktische informatie
Georganiseerde tours

Veel mensen die zich nog niet goed hebben ingelezen in hun bezoek aan Salar de Uyuni, denken dat ze deze plek vast wel in een dagje kunnen gaan bekijken. Dat kán ook, maar het is zeker niet aan te raden! Er is zo ontzettend veel te zien, en de weg ernaar toe is lang. Het beste trek je dus zeker 3 á 4 dagen uit om zoveel mogelijk te kunnen zien en niet te hoeven haasten.
Populaire jeep-tours
Een georganiseerde tour is zeer aan te raden bij een bezoek aan Uyuni, Bolivia. Het gebied lijkt oneindig en zit vol met verrassingen, waarbij je liever iemand bij je hebt die het gebied op zijn duimpje kent. Het bekendste zijn de populaire “jeep-tours”. Hierbij deel je een jeep met 3 á 4 andere personen, krijg je je eigen privé chauffeur en tour je 3 dagen door de magische woestijn, vallend van het ene natuurspektakel in het andere. En als kers op de taart gaat er vaak ook nog je eigen privé kok mee, die de lekkerste gerechten voor je bereid tijdens deze korte trip. Vind je dit nu toch allemaal wat te lang? Dan zijn er uiteraard ook andere opties:
Zelf op pad

Op eigen houtje de zoutvlakte van Uyuni gaan bekijken is echt alleen weggelegd voor de stoere mensen onder ons. Het kan zeker, maar laat jezelf van tevoren goed informeren over de veiligheid, auto’s, etc. Aangezien de omgeving van Uyuni zo veranderlijk is, zul je te maken hebben met veel verschillende omstandigheden. Je zult door stromende rivieren moeten rijden, over hobbelige wegen, door de modder en het mos. Een andere optie dan een goede 4 Wheel drive auto bestaat hier dus niet!
Plan je bezoek zorgvuldig
Ook is het gebied zoals eerder gezegd enorm groot. Bekijk van tevoren dus heel goed de kaart en bepaal dan al waar je precies heen wilt. Op veel plekken in de woestijn heb je geen bereik. Daarom is het verstandig om voor je gaat alvast je Maps te downloaden zodat je zeker weet dat je niet zult verdwalen.
Bovendien is er niet zo heel veel keus qua overnachtingen. Boek deze dan ook ruim op tijd, het gebied is namelijk erg populair. De meeste reizigers gaan via La Paz naar Uyuni. Vanuit hier kun je de bus nemen die er ongeveer 7.5 uur over doet.
Dit zijn de top-beoordeelde hotels in Uyuni:
Uyuni hoogte
Salar de Uyuni, ligt op ongeveer 3800 meter hoogte. Je kunt je dus voorstellen dat je flink last kunt krijgen van hoogteziekte. Het is belangrijk om langzaamaan te wennen aan de hoogte, en veel water te drinken. Alcohol drinken is niet verstandig! Hoogteziekte kun je herkennen aan duizeligheid, misselijkheid en braken, erge hoofdpijn en weinig eetlust. Wanneer je één van deze of meerdere symptomen hebt, neem dan voldoende rust! Bij je huisarts kun je pillen krijgen tegen hoogteziekte, maar houd er hierbij rekening mee dat dit de rijvaardigheid kan beïnvloeden en je dus beter niet zelf kunt rijden. Ook kun je suf worden van deze pillen. Bij je bezoek aan Uyuni kan de hoogte dus zorgen voor onaangename verassingen, wees hierop voorbereid.
Weer Uyuni
Uyuni heeft een warm woestijnklimaat. Er valt nauwelijks regen. De zomers in Uyuni zijn lang, aangenaam en vaak erg zonnig. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 20 graden. De zon is enorm fel in dit gebied vanwege hoogte, het is daarom belangrijk om je altijd goed in te smeren met zonnebrandcrème. De winters daarentegen zijn kort en erg koud, maar wel meestal helder. Smeer je dus ook in de winter goed in! De nachten in Uyuni zijn het hele jaar door erg koud (-5 graden). Neem bij je bezoek aan dit gebied dus zomer én winterkleding mee.
Wil jij deze magische plek op aarde met eigen ogen bekijken? Zorg dan dus voor een goede planning. Boek op tijd je accommodatie en eventueel een tour, neem de juiste kleding mee voor je reis en haal voor de zekerheid vast pillen tegen hoogteziekte. Wanneer je goed voorbereid bent kan niets of niemand je meer wat maken, en kun je ongestoord gaan genieten van de prachtige Salar de Uyuni!
Reageren