Unieke plekken in Spanje

Spanje staat als vakantiebestemming uiteraard bekend om haar vele stranden aan de Costa Brava, Costa Blanca en Costa del Sol. Daarnaast zijn ook de wereldsteden Madrid en Barcelona alom bekend. Spanje heeft naast deze bekende vakantieoorden nog veel meer te bieden. Ik licht deze hier graag toe, zodat je hier eens een bezoek aan kunt brengen en je vakantie of reis door Spanje anders kunt doorbrengen dan de gemiddelde vakantieganger!

Baskisch Bilbao

In het noorden van Spanje ligt de regio Baskenland, een autonome regio met een eigen taal en het volk zou zich het liefst afscheiden van Spanje. De regio heeft zo’n drie miljoen inwoners, waarvan er zo’n 350.000 in Bilbao wonen. De metropool Bilbao heeft zo’n 800.000 inwoners. Bilbao wordt gezien als het economische centrum van Baskenland. Bilbao werd gesticht op 15 juni 1300 en ligt aan een van de pelgrimsroutes richting Santiago de Compostella en aan de rivier de Nervión.

De stad Bilbao heeft voor de rondreizer, pelgrim of vakantieganger veel te bieden. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is het Guggenheim Museum, ofwel het Museo Guggenheim Bilbao. Naast Bilbao hebben slechts vier andere plaatsen op de wereld dit museum, namelijk New York, Berlijn, Venetië en Abu Dhabi. De Solomon R. Guggenheim Foundation beheren deze musea en behoren tot de belangrijkste musea voor moderne kunst. Op een creatieve manier wordt hier alle hedendaagse beeldende kunst tentoongesteld. Daarnaast is het gebouw ook een museum op zich (zie foto). Het gebouw heeft een deconstructivistische architectuur (deconstructivisme: deze stroming gaat ervan uit dat de maatschappij verwarrend en onzeker is) en is zo’n 11.000 vierkante meter groot. Door de titanium platen en het vele glaswerk, is het één van de meest spraakmakende kunstwerken in de hedendaagse architectuur. Zeker een aanrader om eens te bezichtigen. Het Guggenheim Museum bevindt zich aan de Nervión, aan de Avenida Abandoibarra en is eenvoudig bereikbaar met de metro.

4

Naast dit bekende museum heeft Bilbao ook een fantastisch oud stadscentrum, waar je kunt genieten van heerlijke tapas, wijn en bier.

Op zoek naar streekproducten? Breng dan een bezoek aan het Mercado de la Ribera, een overdekte markt waar alles is te vinden uit de streek. Je vindt deze markt in het hart van de stad.

Andalusië: Granada

In het zuiden van Spanje vind je de Moorse stad Granada. Voor wie van smalle straatjes, historische gebouwen en veel cultuur houdt, is dit een absolute aanrader om te bezoeken! Granada grenst aan de Sierra Nevada en heeft zo’n 300.000 inwoners. Dé bezienswaardigheid van Granada is natuurlijk het Alhambra. Maar naast dit paleis met Moorse en Katholieke invloeden, bied de stad nog meer: Albayzín (een oude Arabische wijk), de kathedraal van Granada en de Sierra Nevada.

12

Het Alhambra is de bekendste bezienswaardigheid in Granada. Dit beeldschone paleis is van Moorse architectuur en bestaat uit drie delen: de koninklijke paleizen, een fort en het zomerpaleis. In dit zomerpaleis bevinden zich de Generalife tuinen. Na het verdrijven van de Moren werd in bijna heel Spanje de Moorse cultuur verwoest en verdreven, maar in Granada was dit niet het geval. Het Alhambra bleef bestaan, maar er werden wel eigen kerken e.d. gebouwd. Hierdoor versmelten de twee culturen en dit is nog steeds zichtbaar. Het Alhambra is een prachtige bezienswaardigheid, waar je zeker geweest moet zijn! Het is ook onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst.

El Albayzín is de oudste wijk in de stad. Deze vooral Arabische wijk heeft veel christelijke en Moorse gebouwen, maar vrij weinig Arabische. Dit komt omdat deze vrijwel allemaal verwoest zijn, nadat de arabieren verdreven waren. Albayzín heeft een zeer divers aanbod, met invloeden uit veel culturen en is zeker een bezoek waard.

3Naast de vele bezienswaardigheden heeft de stad ook een bekende universiteit: Universidad de Granada. Deze openbare universiteit is ideaal om je kennis van de Spaanse taal te vergroten en een taalcursus Spaans te volgen. Daarbij kent Granada een bruisend nachtleven en heb je de mogelijkheid om te skiën! Granada is dus voor een ieder interessant en is één van de meest bijzondere steden in Spanje.

Reageren