Kan jij niet genoeg krijgen van pasta, pizza en risotto? Dan is een culinaire vakantie in Italië wellicht iets voor jou! Tijdens een culinaire reis kan je goed genieten van al het lekkers dat Italië te bieden heeft. Je kunt zelf een culinaire vakantie organiseren door kookcursussen te boeken, producenten te bezoeken en zo veel mogelijk lekker eten te proeven. Maar als je niet weet hoe je dit aan moet pakken dan kan je ook een georganiseerde reis boeken. Dit zijn de dingen die je moet weten over een culinaire vakantie in Italië.
Georganiseerde reizen
Ga op culinaire reis door Italië met Sarena Solari, bekend van Heel Holland Bakt. Ze neemt je mee langs middeleeuwse dorpen en laat je kennismaken van de echte Italiaanse keuken. Er zijn reizen van verschillende lengtes. De langste duurt zes dagen en vindt plaats in de zomer. www.lamiaitalia.nl
Of wat dacht je van een gastronomische ontdekkingsreis met chef Antonella Barbella? Dit is een lang weekend in Italie waarbij je meer leert over de lokale producten en gerechten tijdens kookworkshops en excursies. Het verblijf is dicht bij de kust van Abruzzo. www.enotria.nl
Een langere georganiseerde culinaire reis is die van Pharos reizen. Zij bieden een 12 tot 15 daagse rondreis door Italië. Het is een actieve reis waarbij je veel bezienswaardigheden gaat bekijken, maar er is ook veel tijd vrijgemaakt voor heerlijk eten. www.pharosreizen.nl
Nog een interessante culinaire groepsreis in Italië is die van Cazebonne. Zij bieden een culinaire rondreis door Toscane aan, met workshops en bezoeken aan wijnhuizen en producenten. www.cazebonne.nl
Ontdek zelf culinair Italie
Eigenlijk bestaat de Italiaanse keuken niet. Want de gerechten in Italie verschillen erg per regio. De klimaatverschillen, verschillen in de bodem en de bewogen geschiedenis hebben ervoor gezorgd dat elk gebied zijn eigen keuken heeft. Zo heeft de Siciliaanse keuken een Arabische invloed en in Trieste kan je goulash eten wat dan weer meer Hongaars is. Elke regio, streek, stad en dorp heeft zijn eigen specialiteit. Daarom is het zo leuk om door Italië te reizen als je houdt van koken. Dit zijn enkele streken en steden en hun specialiteiten
Napels
De pizza zou zijn uitgevonden in Napels. Pizza’s genoeg in deze stad! De meest beroemde en populaire pizza is de pizza Margherita die is vernoemd naar de koningin Margherita. Maar ook de spagetti komt uit deze stad, die het liefst simpel wordt geserveerd, bijvoorbeeld met olijfolie, knoflook en peterselie.
Rome
Bekende gerechten uit Rome zijn de Pasta alla carbonara met spek, ei en pecorino en pasta cacio e pepe een pasta met geraspte schapenkaas en zwarte peper en piazza bianca. Oh en uiteraard hebben ze hier ook heerlijk ijs en goede koffie.
Lombardije
Deze regio ligt in het noorden naast Zwitserland. Het is de regio van de risotto, gorgonzola, salami di Milano, Amaretto, Campari.
Toscane
De boon is de ster van de Toscaanse keuken. Het wordt gebruikt in gerechten als ribollita (een groentesoep met bonen)
Sicilië
De Siciliaanse keuken is beïnvloed door de Saracenen (de Arabieren). Het meest populaire gerecht is Pasta con le Sarde met verse sardines. De drie bekendste kazen uit Sicilië zijn pecorino, ragusano en ricotta.
Sardinië
De bewoners van dit eiland op 200 kilometer van het Italiaanse platteland eten graag geroosterd vlees. Het zijn vooral schaapsherder die dit eiland eeuwenlang hebben bevolkt, waardoor er snel en simpel gekookt werd boven een vuurtje. Het vlees wordt op smaak gebracht met de vele wilde kruiden die er groeien.
Piemonte
Dit gebied staat bekend om zijn goede rode wijn, wild, wilde paddenstoelen en truffel. Een perfecte plek voor de echte connaisseur. Torino is de grote stad in Piemonte en het wereldberoemde product uit deze stad is de grissini. Lange dunne knapperige stengels van brooddeeg. Vercelli is de rijsthoofdstad van Italië. Hier komt veel van de risottorijst vandaan.
Reageren