Uit eten in Porto; dit zijn de beste restaurants in de stad!

Binnenkort naar Portugal en op zoek naar de beste restaurants van Porto? Dan hebben wij een mooie top 10 voor je samengesteld.

In de hele agglomeratie van Porto wonen ongeveer 2 miljoen mensen en daarmee is de stad na Lissabon de tweede in Portugal. Bij Porto denken de meeste mensen aan port en die kun je ook het beste gaan proeven aan de oever van de Douro. Maar Porto is ook een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Portugal en dat is nog eens toegenomen nadat de stad in 2001 de culturele hoofdstad van Europa werd. Uiteraard kan je er ook heerlijk eten. We hebben een aantal tips hieronder voor je opgenomen. Er zijn nog talloze andere horecagelegenheden in Porto en reviews daarvan kan je onder meer vinden op sites als Tripadvisor. Vergeet ook beslist niet om een bezoek te brengen aan een fadovoorstelling. Die vind je overal in de stad en ook in de beste restaurants van Porto kun je hierop rekenen.

1. Restaurant Dop

Al jaren roemt men Dop als het beste restaurant in Porto. Je moet dus wel tijdig reserveren en geluk hebben om hier een vorkje te mogen prikken. De sfeer en de bediening zullen meteen duidelijk maken dat je hier topklasse mag verwachten en die zal je ook op je bord aantreffen. Het menu wordt regelmatig gewijzigd en men maakt gebruik van ingrediënten uit de omgeving en in het juiste seizoen. De wijnkaart is uitgebreid men adviseert je graag over een passende wijn bij je gekozen gerechten. Een lunch hier is ook een uitstekende optie.

2. Majestic Café

Dit pand behoort natuurlijk tot een van de bezienswaardigheden van Porto. En als het je is gelukt om een tafeltje te krijgen in restaurant Dop, zit je misschien in een flow en lukt het ook om een heerlijk ontbijtje met weergaloze koffie te scoren in Majestic Café. Je moet er wel van uitgaan dat je in de rij moet wachten om een plekje te krijgen. Maar dat geeft immers zekerheid dat een hapje hier beslist de moeite van het wachten waard zal zijn.

Porto restaurant

3. A. Cunha Francesinhas

Dit is een van de restaurants in Porto in de buitenwijken. Het adresje is bestemd voor iedereen die de Portugese variant van de Franse ‘Croque Monsieur’ wil proberen. In Portugal wordt deze Francesinha genoemd. In Porto krijg je dan een soort sandwich met brood, plakjes worst en ander vlees. Er wordt rijkelijk met kaas en saus gewerkt en als de Francesinha uit de oven komt, wordt er rijkelijk jus omheen gedaan. Dat deze lekkernij vol zit met smaak en calorieën zal duidelijk zijn. Bij A. Cunha vonden wij deze hap het lekkerst, maar je kan die ook op vele andere plaatsen in de stad krijgen.

Lees ook: Dit zijn de 10 leukste bezienswaardigheden in Porto

4. Design Hotel Teatro

Het is een kwestie van smaak wat de inrichting betreft. Het restaurant van Hotel Teatro heeft namelijk geen ramen, maar een glazen plafond. Ook een terras is niet beschikbaar. Dat betekent dat je in een donkere omgeving eet waar alles is gericht om je in de sfeer van de film of het theater te brengen. Maar veel belangrijker is dat het eten hier werkelijk voortreffelijk is. Men gaat voor de traditionele smaken van Portugal met alleen de beste en meest verse producten. Zorg dat je ruimte overhoudt voor een toetje. Bij het dessert zal je je vingers willen aflikken. Een van de restaurants in Porto om optimaal te genieten!

5. Catinho do Avillez

Laat het woord catinho je niet misleiden. Dit is in Porto het restaurant van de wellicht meest bekende kok uit Portugal: José Avillez. We kunnen je niet garanderen dat de beroemde chef-kok zelf jouw maaltijd zal bereiden want hij heeft ook nog een restaurant in Lissabon. José Avillez heeft ook boeken geschreven over de culinaire ontdekkingsreizen die hij heeft gemaakt. Op het menu vind je vooral traditionele gerechten uit Portugal. Tot de specialiteiten van de keuken behoren gestoomde octopus en gefrituurde snijbonen. De wijnkaart is uitstekend.

Restaurants Porto

6. Fish Fike

Dit restaurant in Porto vind je op een van de meest toeristische plaatsen: Cais da Ribeira nummer 9. Het restaurant ligt aan het water en heeft een terras. Het pand is smal en niet echt opvallend en dat is misschien wel de reden dat veel toeristen dit restaurant links laten liggen. Dat is volkomen onterecht, want als je heerlijk vis wilt eten in Porto, moet je je hier melden. Verser dan een dagvangst kan echt niet en dat proef je hier weer eens door middel van de dagschotel. Ook als je meer een vleeseter bent, kan je gerust je hier vervoegen en zal je worden verwend. Ook de wijnen zijn goed gekozen.

Lees ook: Een roadtrip door Portugal

7. Cocktailbar Porto Cruz

Het portmerk Porto Cruz is gevestigd in Villa Nova de Gaia, midden in het centrum van Porto. Maar weinig toeristen weten dat op het dak een cocktailbar is gevestigd. Er zijn geen duidelijke verwijzingen naar deze bijzondere locatie, maar je kan gewoon de speciale lift nemen zonder dat je een kaartje hoeft te kopen. Als je boven bent kan je genieten van een fenomenaal uitzicht over de stad. De cocktails zijn beslist niet duur en er worden niet alleen drankjes gemaakt met de port van de gastheer. Je kan er ook lunchen of wat snacks nuttigen terwijl je met een glas in je hand naar de zonsondergang kijkt. Let op: op zondag sluit de bar al om 18.30 uur.

Port

8. O Filipe

Natuurlijk zal je ook een bezoek aan het strand willen brengen als je in Porto bent. Dan is de badplaats Matosinhos een aanrader en goed bereikbaar met de metro. Hier vind je ook het visrestaurant van O Filipe. Het lijkt alsof je seafood zo rechtstreeks vanuit de zee op de barbecue is beland, zo vers is alles. Gamba’s, inktvis en kreeft worden bereid op een bbq-grill en krijgen daardoor die typische rooksmaak waar de liefhebber hiervoor komt.

9. Raiz

De inrichting is eenvoudig en doet huiselijk aan. De gerechten zijn rijk aan smaak. Wie wil weten hoe lekker eten in Portugal hoort te smaken, moet een bezoek brengen aan Raiz. Je krijgt hier een keur aan typisch Portugese hapjes op je bord. Uiteraard mag je de zorgvuldig in port gestoofde lamsvlees niet overslaan. Na het eten kan je nog even in de bar aanschuiven om te genieten van het uitzicht.

Restaurant Porto

10. Flow

Ook Flow behoort tot de restaurants in Porto die je beslist niet mag overslaan. De bediening is vriendelijk en snel, de inrichting is sfeervol en warm. Maar de kwaliteit van het eten gaat eigenlijk nog boven alles. Hier kun je genieten van de internationale, maar ook van de Portugese keuken. De porties zijn uitgebreid en zeer de moeite waard.

Reageren