Treintickets boeken in India doe je zo

In India ligt wel 108.000 kilometer treinrails. Veel bestemmingen in India kan je daarom goed bereiken met de trein. En dat is ook nog eens een hele ervaring! Want een Indiase treinrit is zeker heel anders dan een ritje met de NS. Deze tips helpen je bij het boeken van een treinreis in India.

Stap 1. Plan je treinreis

Je kunt heel goedkoop lange afstanden afleggen met de trein en je kunt prima in de trein slapen. Maar je ticket moet je wel van tevoren boeken. Je kan dit al vanaf 90 dagen van tevoren doen. De enige kaartjes die je wel een paar minuten van tevoren kan kopen op het treinstation zijn die van de laagste klasse. Maar dan ben je niet verzekerd van een zitplaats. Niet ideaal voor een ritje van 8 uur dus;)

Stap 2. Koop je tickets

Koop je tickets online
Indian Railway Catering and Tourism Corporation Limited Opgezet door de Ministerie van treinen, je kunt hier de normale treinen en toeristentreinen boeken.

Cleartrip Deze website is makkelijk in gebruik en is betrouwbaar. Je betaalt alleen een kleine vergoeding van 20 roepie ( momenteel 28 eurocent) per boeking.  Een website die hierop lijkt is: Make My Trip

Koop je ticket in een treinstation
Je zult er even voor in de rij moeten staan maar treintickets zijn ook te koop in elk treinstation. Er is vaak een speciale rij of loket voor toeristen. Tip: Op sommige toeristische plekken willen handelaars je nog wel eens wijsmaken dat dit loket is verdwenen en dat je daarom tickets bij hen kan kopen. Trap er niet in, ze willen alleen maar geld aan je verdienen.

Stap 3. Kies de juiste klasse.

Dit zijn alle klassen die voorkomen in de verschillende treinen. Je hebt genoeg keuze.

1A The First Class AC. De wagons hebben slaaphutten met 2 of 4 bedden die je met een deur kunt dichtdoen. Er is hier vloerbedekking, beddengoed, airconditioning en er zijn maaltijden inclusief.

2A AC-Two tier. In deze klasse slaap je in stapelbedden met 2 verdiepingen. Je hebt hier voldoende beenruimte, airconditioning gordijnen en persoonlijke leeslampen. De stapelbedden worden afgescheiden met een gordijn.

FC First Class. Hetzelfde als 1A, maar zonder airconditioning.

3A AC Three tier. Wagons met airconditioning en driedubbele stapelbedden. Minder goed uitgerust dan 2A, met meestal geen leeslicht en gordijnen voor de privacy.

EC Executive Class Chair Car. Dit is een luxe zit wagon met airconditioning en totaal vier stoelen op een rij.

CC AC Chair Car. Een luxe zit wagon wagon met airconditioning en totaal vijf stoelen op een rij.

SL Sleeper Class. Dit zijn gewone slaapwagons, waarvan de bedden per drie verticaal zijn gestapeld. Overdag klap je het middelste bed in, en kunnen de drie passagiers die boven elkaar sliepen naast elkaar zitten op het onderste bed. Dit is een populaire klasse onder de Indiers, het is er altijd druk en je zult je er zeker niet vervelen! Tip: Maak je tas ‘s nachts vast met een slot, of slaap erop zodat niemand hem kan stelen.

G General/Second Class. De goedkoopste klasse met zitplaatsen die gemaakt zijn van geperst hout. Een zitplaats kan niet gegarandeerd worden en de treinkaartjes worden normaal gesproken twee uur voor het aangekondigde vertrek vrijgegeven. Deze wagons zijn meestal heel druk. Een ritje in deze klasse is een hele ervaring, leuk om overdag maximaal een paar uur mee te reizen.

Niet elke trein heeft alle klassen, maar in elke trein is er altijd wel een luxere klasse dan de tweede klas.

Reageren