Top 5 hoogtepunten tijdens je vakantie naar Japan

Denk je aan Japan dan denk je aan Nintendo, het drukke en met neonlicht gevulde Tokyo, prachtige houten gebouwen, kersenbloesem, een onbekend alfabet, judoka’s en prachtige natuur. Waar je ook gaat en wat je ook kiest om te doen, éen ding is zeker: Japan is een land van extremen. Modern en traditioneel leven hier op elk schaalniveau letterlijk naast elkaar en bieden een overweldigend contrast. Tel daar de intrigerende cultuur bij op en je hebt een bron van indrukken die er voor zorgt dat je een vakantie naar Japan niet snel vergeet. In dit artikel geven we jou onze vijf hoogtepunten van een vakantie naar Japan ter inspiratie en beeldvorming voor toekomstige reizigers.

het Shibuya kruispunt in Tokyo

1. City-madness

Het is in Japan niet ongebruikelijk om een oud houten gebouw (wat veel weg heeft van een Chinese tempel) naast een imposant flatgebouw te zien staan. Locals kijken er niet meer van op, maar voor nieuwkomers in de stad kan dit even wennen zijn. Zeker buiten de stad zie je harmonie met de natuur, waar Japanners veel waarde aan hechten, goed terug in de architectuur.

De steden in Japan staan bomvol met wolkenkrabbers en neonlichten en zijn gevuld met oneindig veel kleine straatjes, winkels en uithangborden. Locals kijken er niet meer van op, maar voor nieuwkomers in de stad kan de drukte echt even wennen zijn. Zo is er het Shibuya kruispunt in Tokyo, waar per oversteek meer dan 3000 (?!) mensen zich verplaatsen. Probeer dan nog maar eens het overzicht te houden!

neon billboards japan tokyo
Bron: Luciano Mortula – LGM / Shutterstock.com


Ook de straten zijn ‘dichtbevolkt’ en zijn vergelijkbaar met Oxford Street in London tijdens de spits; iedereen moet ergens zijn en iedereen heeft haast. Daarnaast lijkt ook nog eens iedereen op elkaar en zijn er gewoon ontzettend veel mensen. Laat je echter niet afschrikken, steden zijn zeker een bezoekje waard. Vergeet vooral niet in de avond een rondje te lopen want juist dan komen alle neonreclames en lichten nog meer naar voren. En denk maar niet dat het dan rustig is, in Japan gaat het leven dag en nacht door.

2. Eten & drinken

Eten in Japan is zeker een highlight op ons lijstje. Het menu bestaat vooral uit rijst en vis en men eet geheel volgens het stereotype, met stokjes. Het meest bekende gerecht is sushi en in grote steden als Tokyo, Osaka en Kyoto zijn er ontzettend veel restaurants die dit aanbieden. Veel restaurants halen hun ingredienten vers van de markt, die overigens ook leuk is om los te bezoeken. Je kijkt hier werkelijk je ogen uit en meestal zijn er veel lekkere eettentjes die je van alles aanbieden.

streetfood japan

De tijd nemen voor je eten is voor Japanners erg belangrijk, houd hier dus rekening mee als je naar een restaurant gaat. Je zult waarschijnlijk de hele avond verwend worden met meerdere kleine hapjes. Even snel uiteten en dan nog een andere avondactiviteit zit er in Japan niet in. Let trouwens ook even op waar je naar binnen stapt omdat veel eetgelegenheden in thema zijn.

Naast het eten wordt er veel sake en groene thee gedronken, beide zijn door heel het land verkrijgbaar. Het is leuk om een proeverij te bezoeken, vaak kun je dan zelf in traditionele kleding thee drinken met echte geishas.

3. Mount Fuji beklimmen

Wil je de drukte van de stad even achter je laten en ontsnappen aan het snelle leven, dan kun je prima terecht in de natuur. Buiten de stad vind je rustgevende naaldbossen en serene landschappen. Iedereen weet hoe voldaan je je voelt als je een berg hebt beklommen en dan uitkijkt over de gehele vallei. Een van die bergen is Mount Fuji, de hoogste berg (3776 m) van Japan. De berg, die eigenlijk een vulkaan is, is erg geliefd onder fotografen en actieve reizigers die wel van een uitdaging houden. De prachtige meren rondom de berg maken ook de omgeving van Mount Fuji interessant en een klim naar de top is voor veel mensen hét hoogtepunt van hun vakantie in Japan.

Mount Fuji beklimmen

Het gebied waar de berg in ligt is trouwens geliefd onder snowboarders omdat hier in de winter zo ontzettend veel sneeuw valt. De paden op de berg zijn duidelijk en de klim vereist geen eerdere ervaring, je kunt dus zo de berg op gaan. Doe wel even goede wandelschoenen aan en vergeet je fotocamera niet!

4. Tempels bezoeken

De overheersende geloven in Japan zijn het shintoïsme en het boeddhisme en in beide geloven staat in harmonie zijn met de natuur centraal. Het merendeel van de bevolking hangt deze geloven aan, die zeker in het verleden een grote rol speelden, wat verklaart waarom je door heel het land nog oude tempels tegen kunt komen.

tempels in Asakusa

Het bezoeken van zo’n tempel is een interessante ervaring en biedt je inzicht in de eeuwenoude tradities en de vele etiquette-regels. Je kunt hier je innerlijke shakra vinden door mediteren met monniken of een lesje thee drinken volgen van echte geishas. Uiteraard volledig in kimono.

De tempels gaan goed op in de natuur, wat echter niet betekent dat er in de stad geen tempels staan. Integendeel, je hebt bijvoorbeeld Asakusa, een wijk van honderden jaren oud waar nog veel tempels staan. Stap je hier binnen dan stap je terug in de tijd van keizers en samurai. Erg indrukwekkend!

5. Cultuur

De Japanse cultuur is misschien wel een van de meest excentrieke en bizarre ter wereld en bestaat uit onder andere videogames, stripboeken en anime, vechtsporten zoals judo en sumoworstelen, strenge gedragscodes en respect. Een voorbeeld van de excentriciteit zijn de themacafés die je veelal ziet. Deze zijn er om even een momentje weg van de drukke realiteit te hebben en je kunt hier bijvoorbeeld dieren aaien of entertaint worden, uiteraard alles in thema. Ook games en strips spelen een grote rol, denk maar aan Pokémon en Nintendo.

Bron: eakkarat rangram / Shutterstock.com

Er zijn ook wijken waar bepaalde leefstijlen helemaal in zijn, vergelijkbaar met Camden in London. Voor een onderdompeling in de game wereld ga je naar Akihabara, de game wijk van Tokyo.

Harajuku Tokyo
Bron: aon168 / Shutterstock.com

Wil je nog een stapje verder en ga je voor meer bizarre taferelen dan kun je het best naar Harajuku gaan. Dit is echt een mengelmoes van allerlei bizarre subculturen en je zult hier veel meiden verkleed zien als typische anime figuren of schoolmeisjes in felle kleuren als geel, roze en blauw. Harajuku is eigenlijk een groot verkleedfestijn en je kunt hier prima twee uur zitten en mensen kijken zonder je ook maar een seconde te vervelen.

Kortom, een vakantie naar Japan biedt jou een prachtig land met een berglandschap en een grote variatie aan natuur. Zorg dat je mensen met respect behandelt en je zult weinig problemen ondervinden, hooguit door de taalbarrière. Ga vooral langs bij een sushi-restaurant, afgelegen tempel, vismarkt of themacafé. Ga ook zeker de natuur in door bijvoorbeeld Mount Fuji te beklimmen en je hebt een mix van cultuur en natuur die je niet snel vergeet!

Reageren