Dit zijn de 10 tofste motorroutes in Europa

Wil jij Europa met bijvoorbeeld een Harley-Davidson motor verkennen? Kun je daarbij wat tips gebruiken? Lees dan hieronder onze 10 tofste onvergetelijke routes van Europa. Er zullen onbekende routes bij zitten, maar dat maakt ze niet minder leuk.

De grote droom van een motorrijder: een weg met veel bochtjes. In Europa is het mogelijk om onvergetelijke routes af te leggen. Ben jij al bekend met deze routes?

#1. Transfagarasan, Roemenië

Roemenië is vast niet het eerste land waar je aan denkt om een motorroute uit te gaan stippelen. Maar er is genoeg moois te ontdekken in Roemenië. In de zomermaanden is de Transfagarasan geopend voor verkeer. Deze route is 90 kilometer lang, heeft ontelbaar veel haarspeldbochten en heeft een top die op 2.134 meter hoog ligt. Op het grootste gedeelte van de route kun je niet harder dan 40 kilometer per uur, dus je kunt je er wel een voorstelling van maken. Die 40 kilometer per uur is de adviessnelheid. Hierdoor kun je waarschijnlijk met je motor er wel een paar kilometer bij optellen. Deze route is amper bekend bij het grote publiek, waardoor je onderweg op plaatsen komt waar weinig toeristen komen.

#2. Assiettapas, Italië

Heb jij deze motorroute al gereden of nog niet? Deze route moet je als motorrijder namelijk een keer gereden hebben. De route van 60 kilometer ligt in Italië op de grens met Frankrijk. Op de Assiettapas is ruim 40 kilometer onverhard. Het hoogste punt is de Monte Gran Costa met 2.615 meter hoog. Vaak zie je motorrijders met een allroad motor hier rijden. De allroad motor is de laatste jaren het meest populair. De route is niet geschikt voor de zware jongens. Dus het is belangrijk dat je zelf inschat of jouw motor geschikt is voor de Assiettapas in Italië.

#3 Trollenroute, Noorwegen

Ontelbare mooie motorroutes zijn er te vinden in Noorwegen, maar één daarvan lichten we uit. De trollenroute (Trollstigen) is een route van 20 kilometer lang. Elf haarspeldbochten en op de top een uitkijkpunt met uitzicht op de weg en de verschillende watervallen. Deze route wordt ook wel gezien als de zwaarste en bekendste weg van Noorwegen. Belangrijk is dat je zorgt dat je motor in goede staat is en dat je goed uitgerust bent voor je motortrip naar Scandinavië. Ook heb je de juiste kleding nodig om op elke weerverandering voorbereid te zijn. Denk bijvoorbeeld aan Harley-Davidson kleding.

#4. Mountain Course, Isle of Man

Deze route kent iedere motorrijder. Op een eiland tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk ligt hét oudste circuit dat nog in gebruik is. Isle of Man, in Nederland ook wel ‘Man’ genoemd, staat vooral bekend om het straatcircuit. De Tourist Trophy (TT) wordt vanaf 1911 elk jaar gereden op de Mountain Course. Het circuit is 60 kilometer lang en gaat door dorpjes, bergen en over bruggetjes. Een rotonde, een heg of een plantenbak zijn gevaarlijke obstakels tijdens de race. Daar had je normaal niet bij stilgestaan, maar de coureurs rijden met meer dan 300 kilometer per uur. Ook als toeschouwer kun je maar beter vanaf een afstand de race bekijken.

Van vele motorrijders is het rijden op Isle of Man echt een droom. Let wel goed op wanneer je deze route plant. Als je tijdens de TT gaat rijden, kan het wel eens gevaarlijk worden. Het eiland kent namelijk geen maximumsnelheid. Met uitzondering van binnen de bebouwde kom, daar geldt een snelheidslimiet van 48 kilometer per uur.

#5 Stelviopas, Italië

De Stelviopas in Italië is een van de zwaarste motorroutes van Europa. Op 2.758 meter hoog ligt de top van de berg. Deze motorroute is 20 kilometer lang en telt 48 haarspeldbochten. Door de weg vanuit Davos naar de Stelviopas te volgen, ga je over de bekende weg.

#6. Sa Calobra, Mallorca

Misschien is dit niet de eerste motorroute waar je aan denkt, vanwege de hogere temperaturen, maar je kunt op het Spaanse eiland de mooiste motorroutes rijden. Verschillende routes gaan naar Sa Calobra en allemaal zijn ze een aanrader. Haarspeldbochten, afgronden, rotsformaties en het geheime pareltje van het eiland. Omdat de meeste toeristen in Mallorca op de bekende stranden blijven, zal je tijdens jouw motorroute weinig last hebben van toerisme. Je motor kun je meenemen in het vliegtuig of je huurt een motor.

#7 Col de la Bonette, Frankrijk

Dit is ongetwijfeld een spectaculaire motorroute. Een twee kilometer lange weg ligt rond de berg op een hoogte van 2.175 meter. De route heeft een maximale hoogte van 2.802 meter. In het Alpengebied is dit hierdoor een van de hoogste verharde routes. Vanaf het hoogste punt op de berg, kun je genieten van het uitzicht en kun je jouw gereden route nog een goed bekijken.

#8. Douro vallei, Portugal

Het is wel een eindje weg, maar dan heb je echt wel een mooie motorroute. In Portugal ligt de Douro vallei met 93 bochten, een betoverende vallei en een 27 kilometer lange route. Het decor is zo mooi door de wijngaarden en dorpjes in de heuvels. Ook kun je vanuit elk punt de rivier zien liggen.

#9. Wrynose Pass, Engeland

De oudste Romeinse bergweg van Europa, de Wrynose Pass in Engeland. Deze Pass is een mooie bestemming dankzij, vele bochten, steile beklimmingen en vrije uitzichten. Daarnaast is de route voorzien van een single-track route voor motoren. Dit houdt in dat je op dat stuk geen andere voertuigen dan motoren tegenkomt. De Wrynose Pass loopt over in de Hardknott Pass, dat is de steilste beklimming van Engeland.

#10. De Amalfikust, Italië

Nog een deel van Italië staat in de top 10: De Amalfikust. Voor zowel autorijders als motorrijders is deze route heel geschikt. De Amalfikust wordt gezien als één van de mooiste kustroutes ter wereld. Voor motorrijders zijn er veel mooie bochten. Afgronden, verborgen strandjes, veel zee, maar ook bergen, grote rotspartijen en typisch Italiaanse dorpjes. Je kunt dus van alles wat zien. Ten zuiden van Napels kan je de route starten. Ook staat de route op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Omdat Italië veel inwoners op scooters heeft rondrijden, hebben zij hun eigen rijstijl en trekken zij zich weinig aan van de geschreven regels. Schade zal je minder snel krijgen als een botsing. Je moet namelijk goed uitkijken voor het verkeer. Ga je liever niet met je eigen motor? Een scooter huren kan een uitkomst zijn.

Reageren