Tips voor werken in het buitenland

Reizen in het buitenland is een ongelooflijk gave ervaring. Er hangt helaas wel een flink prijskaartje aan. Vooral als je een roadtrip gaat maken. Voor dit artikel is er een interview gehouden met Thijs. Hij had twee jaar geleden een enkeltje geboekt naar Amerika en is daar gaan reizen en gaan werken.

Amerika

“Naar Amerika gaan is de beste ervaring van mijn leven! Ik vloog naar Texas en ben daar een paar maanden gaan reizen. Op een gegeven moment was het geld op aan het raken, maar ik wilde nog lang niet naar huis toe. Daardoor ben ik op een boerderij in Texas gaan werken. Het ging vrij makkelijk. Na een aantal boerderijen afgegaan te zijn, kwam ik een boer tegen die me graag wilde hebben in het voorjaar. Ik verdiende rond de 800 dollar per week en het was heel gaaf werk. Ik zou het iedereen aanraden!“

Lees ook: Dit zijn de 5 meest bijzondere rondreizen in Noord-Amerika

Sollicitatieproces

Zoals hierboven is te lezen, werkt het sollicitatieproces volledig anders dan in Nederland. Als je gaat werken in het buitenland hoef je vaak geen motivatiebrief te schrijven. Een CV bijhouden is wel een plus. Mensen zullen je sneller in vertrouwen nemen als je een CV hebt meegenomen. De meeste baantjes zijn te verkrijgen door middel van persoonlijke benadering. Stap op een ondernemer af en de onderhandeling kan beginnen. Vraag wat je gaat verdienen en wat de werkzaamheden zijn.

Tips

Een van de belangrijkste tips is dat je het grotere doel voor ogen moet houden. Het werk zal misschien niet altijd even leuk zijn, maar je wilt langer reizen, dus je hebt meer geld nodig. Met het zoeken van een baantje zul je open-minded moeten zijn. Van het werken in een restaurant tot werken in de wegenbouw. Er is voor ieder wat wils; zolang je overal voor openstaat. Bereid je goed voor d.m.v. het meenemen van je CV en zogenaamde “letter of recommendation” zodat ze geen enkele reden hebben om je niet aan te nemen.

Vergeet niet dat ondernemers goed kunnen verdienen, dus dat je best kunt onderhandelen over jouw uurloon. Belangrijk is dat je in jouw netwerk rondvraagt of iemand weet waar je een goed verdienende vakantiebaan kunt vinden. Vraag aan je reisgenoten en zet het op social media. Op verschillende fora kun je goed research doen. Neem er gerust een paar uur de tijd voor, want het kan wel een tijdje duren tot je weet waar potentiële baantjes zich bevinden. Het allerbelangrijkste is dat je er volop van geniet en onvergetelijke herinneringen opdoet.

Reageren