Tips voor het bezoeken van Sossusvlei in Namibië

De Sossusvlei is een klei-vallei in het midden van de Namibwoestijn en een absolute must-see in Namibië. Voor ons was het één van de hoogtepunten tijdens onze 3,5 maanden reizen door zuidelijke en oostelijk Afrika! Ik geef je informatie over wat je moet weten voordat je de Sossusvlei bezoekt.

Wat kun je verwachten

Sossusvlei is gelegen bij het kleine plaatsje Sesriem, waar je naast een kleine winkel, een paar hotels en een tankstation niet veel hebt. Vanaf Sesriem kun je de Sossusvlei betreden, hiervoor betaal je entree 80N$ per persoon en 10N$ per auto (anno 2019). Voor ons (twee personen en 1 auto) kostte het dus €10,70 (let op, de wisselkoers kan elke dag anders zijn). De entree betaal je bij de receptie van de Sesriem Campsite.

Sossusvlei heeft 60 kilometer lang verharde wegen waar je met elke auto kunt rijden. Je kunt hier zelf rijden maar ook kun je een georganiseerde tour doen, wij kozen ervoor om zelf te rijden.

De weg en de uitzichten zijn adembenemend. Als je geluk hebt kom je ook dieren tegen, zoals struisvogels of gemsbokken. Na 45 kilometer rijd je langs de beroemde Dune 45. Na 60 kilometer kom je bij de vallei, dit is helaas niet te betreden zonder 4×4. Je kunt verschillende vallei’s beklimmen en door de ruige 4×4 wegen rijden. Een avontuur om niet te vergeten. Wij bezochten Dune 45 bij zonsopgang en de deadvlei.

Dune 45

Dune 45 is een van de bekendste en populairste duinen van Sossusvlei en bovenop de duin is de ultieme plek om de zon te zien op komen. Als je op de Sesriem Campsite slaapt mag je voor zonsopgang het park op, slaap je ergens anders dan moet je wachten tot na de zonsopkomst. De Sesriem Campsite is misschien dan wel iets duurder, maar absoluut de moeite waard want de zonsopkomst wil je echt niet missen. Wij waren er in mei 2019 en sliepen op de camping, we beklommen Dune45 voor zonsopkomst met nog circa 15 andere mensen. Na de zonsopkomst klommen wij weer naar beneden en zagen wij dat meer dan 60 mensen de Dune 45 aan het beklimmen waren, in de zon.

Dune 45 klimmen kan best pittig zijn door het mulle zand en de helling. Maak het jezelf wat makkelijker door kleine stappen te zetten en in andermans voetstappen te lopen. Vergeet niet een fles water mee te nemen en je camera mag hier echt niet ontbreken.

Deadvlei

Nadat je met een 4×4 een stuk over de vlei bent gereden zie je aan de linkerkant parkeerplaatsen. Vanaf daar kun je lopen richting de Deadvlei, pas na de duinen kun je pas echt de zoutvlaktes zien. Het lopen doe je in circa 20 minuten maar het kan erg warm zijn, ook hier naar toe moet je water meenemen (dit waren wij namelijk vergeten). De Deadvlei is een grote zoutvlakte met dode bomen, een ontzettend mooi gezicht en ook weer een perfecte plek om je camera uit de tas te halen.

Vergeet niet

Het kan erg warm zijn als de zon schijnt maar in de avond/vroeg in de ochtend erg koud. Houdt hier rekening mee. Vergeet geen water, zonnebrand en eventueel een hoed mee te nemen!

Reageren