Tips voor een goede autohuur

Wil je graag nog eens op vakantie gaan maar wil je het vliegtuig, de trein of de boot even achterwege laten? Geen nood! Je kan namelijk ook met de auto een heerlijke reis ondernemen. Misschien denk je er wel over om met jouw eigen auto een roadtrip te maken, of anders met een huurauto op avontuur te gaan. Wel, als dat laatste het geval is, dan hebben wij hier enkele tips voor je om ervoor te zorgen dat je op de beste manier op reis kan gaan met een huurauto.

Eerst de bestemming, dan de auto

Eerst de bestemming, dan de auto

Ga je tickets boeken voor een vlucht? Dan heb je waarschijnlijk allang nagedacht over de bestemming. Bij een reis met de auto moet je dat eigenlijk ook doen. De auto biedt enorm veel vrijheid maar dat betekent niet dat je zomaar eender welke auto kan huren. Als eerste moet je rekening houden met de classificatie van de auto die je huurt. Dit is afhankelijk van het aantal personen waarmee je op vakantie gaat. Ga je met z’n tweeën op citytrip, dan is de Mini de perfecte auto, maar als je voor een langere reis gaat en je extra veel bagage moet meenemen, dan kies je het beste voor een hogere middenklasse stationwagen.

Bij het kiezen van een auto moet je uiteraard ook rekening houden met de ecologische voetafdruk, èn met je portemonnee. Als je bijvoorbeeld met de auto door de bergen gaat trekken, dan zal een jeep veel handiger zijn dan een Mini. Dit ligt misschien al voor de hand, maar het heeft niet alleen te maken met de grootte van de auto. Je moet ook naar het benzineverbruik kijken. Met een kleine auto zal je namelijk veel meer benzine verbruiken tijdens een heftige rit dan met een jeep.

Hou je vertrek- en aankomsttijd goed in het oog

Als je een auto wilt huren om een dagje naar zee te gaan, huur je die meestal per uur. Als je daarentegen voor een langere vakantie vertrekt, dan zal je de huur per dag moeten betalen. Het is belangrijk om dit in het achterhoofd te houden als je op het punt staat je auto te boeken. Het principe is eigenlijk vergelijkbaar met het huren van een auto voor een dag. Als je bijvoorbeeld de huurauto om 9.00u gaat ophalen en hem de dag erna terug aflevert om 10.00u, dan zal je voor twee dagen moeten betalen in plaats van voor slechts één dag en één uurtje. Je kan dit scenario op twee manieren vermijden. Je levert ofwel de auto om 9.00u terug in, óf je houdt de auto nog een dagje langer, aangezien je toch nog voor die extra dag hebt moeten betalen.

Op tijd boeken is de boodschap

Op tijd boeken is de boodschap

Hoewel je dus gemakkelijk je reis kan annuleren en wijzigen, is het toch nog steeds aan te raden om je auto lang van tevoren te boeken. Net zoals de prijzen van treintickets, kunnen de prijzen van een verhuurauto ook ineens sterk de lucht ingaan. Het kan ook zijn dat als je niet tijdig boekt, je gekozen huurauto niet meer beschikbaar zal zijn. Om dit te vermijden, reserveer je je auto het beste zo snel mogelijk. Je kan daarom autoverhuurbedrijven raadplegen online, rechtstreeks via hun website, of via platformen die de prijzen vergelijken die verschillende autoverhuurproviders in rekening brengen voor een specifiek voertuig. Dankzij dergelijke autohuur platformen krijg je een handig overzicht van de budgetten en de auto’s die het beste bij je en je reiswensen zouden passen. Gerenommeerde bedrijven zoals Europcar, Hertz en Alamo zijn beschikbaar in het aanbod van autoverhuurbedrijven die dergelijke platforms vergelijken.

Check de vloeistoffen en auto-onderdelen

Een auto huren via het internet is net zoals kleding online bestellen. Voordat je er zeker van bent dat je jouw aankopen wilt houden, ga je de kleren eerst eens passen. Bij het huren van een auto werkt dat hetzelfde. Het is namelijk belangrijk om te checken of de auto-onderdelen en de verschillende vloeistoffen aan de contractvoorwaarden voldoen. Een platte band is met het blote oog te zien maar toch is het aan te raden om de druk en sterkte van de banden eens te testen. Sommige beschadigingen zijn namelijk niet rechtstreeks waarneembaar. Check ook eens de vloeistoffen zoals de koelvloeistof, de ruitenwisservloeistof en zeker ook de benzine. Je wilt namelijk niet voor de onaangename verrassing komen te staan dat je maar met een halve tank benzine aan je reis begonnen bent. Het is ook aan te raden om foto’s van de huurauto te maken. Als je bijvoorbeeld op voorhand een foto maakt van een grote kras op de auto, dan krijg je hier bij het inleveren van de auto geen gedoe over. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat het verhuurbedrijf jou aansprakelijk stelt voor de schade.

Vergeet de belangrijke papieren niet

Bij de reservering van een auto zal je altijd een overzicht krijgen van de specifieke voorwaarden waaraan de auto verbonden is, inclusief welke verzekeringen er in je contract zitten. Het is het beste om deze voorwaarden even uit te printen zodat je die altijd bij de hand hebt. Ook je eigen identiteitskaart en zorgverzekering mogen niet ontbreken!

Vroom vroom!

Vroom vroom

Jouw geliefkoosde bestemming? Check. De perfecte gekozen auto? Check. Alle nodige papieren mee? Check. Dan wordt het hoog tijd om aan je droomvakantie te beginnen!

Reageren