Tips voor een stedentrip naar Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland, het is dan ook volstrekt logisch dat er enorm veel over deze stad valt te vertellen. Berlijn bestaat uit 12 wijken en is een enorme metropool. Ze heeft meer bruggen dan Venetië en de meeste foto’s worden gemaakt bij Checkpoint Charlie. Vroeger was de stad ommuurd. De overblijfselen hiervan zijn onder meer het Brandenburger Tor en de namen van de metrostations. Berlijn heeft ongeveer 500.000 inwoners met een migratie-achtergrond. De stad heeft een enorme start-up industrie, die voor aardig wat banen zorgt. Doordat de Berlijnse muur letterlijk een scheiding vormde, is het openbaar vervoer in Oost-Berlijn verschillend van het openbaar vervoer in West-Berlijn. Verder: het merendeel van de Berlijnse bevolking is inmiddels niet (meer) gelovig. Het grootste festival dat jaarlijks plaatsvindt in de Duitse hoofdstad is het LGBT-festival Christopher Street Day. Hier komen 1,2 miljoen bezoekers op af. En tot slot, wil je hier genieten van fastfood? Kies dan voor de currywurst of voor een broodje döner.

curryworst berlijn

Bovenstaande achtergrondinformatie is leuk om in het achterhoofd te houden voor je stedentrip naar Berlijn, maar minstens zo belangrijk om te weten is wat de mooiste musea, de leukste plekjes en de must-sees zijn van deze stad.

De beste musea

Duits Historisch Museum, Gedenkstätte Berliner Mauer en het Joods Museum
Op het gebied van musea is er veel te vinden in deze stad. Wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Duitsland is het Duits Historisch Museum misschien wel de beste keuzw. Je maakt een reis door de hele geschiedenis van Duitsland en dat in één van de mooiste gebouwen van Berlijn, namelijk het Zeughaus. De naam is afgeleid van het Duitse “Zeug”, dat zoveel betekent als “tuig” in de zin van wapentuig. De Berlijnse Muur moet je tijdens je trip bezoeken. Bij de Gedenkstätte Berliner Mauer kun je het grootste gedeelte van de muur bezichtigen. Deze gedenkplaats kun je gratis bezoeken en er is veel informatie te vinden over de vele vluchtpogingen die op deze plek hebben plaatsgevonden. Daarnaast is er veel informatie te vinden over de tijd van de Koude Oorlog. Berlijn laat in het Joods Museum zien welke verschrikkingen het Joodse volk heeft moeten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum zelf is eigenlijk ook een Holocaustmonument. Het gebouw is gebouwd in de vorm van een gebroken davidster.

Berlijnse muur

Nordbahnhof, Berlijnse onderwereld en concentratiekamp Sachsenhausen
Tijdens de Koude Oorlog was de Nordbahnhof een spookstation. Dat wil zeggen dat er veel metrolijnen van het westen onder het grondgebied van Oost-Berlijn doorreden, maar dat ze niet stopten op dit station. De stations werden bewaakt, omdat je van West-Berlijn niet naar Oost-Berlijn mocht. Wanneer je dit interessant vindt, kun je de kleine gratis tentoonstelling op dit station bezoeken. Berlijn bestaat kortom niet alleen boven de grond, maar ook onder de grond. Er zijn rondleidingen die je de onderwereld van Berlijn laten zien. Je komt hier bijvoorbeeld vluchtroutes en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog tegen. Dit is een indrukwekkende ervaring. Om een concentratiekamp te bekijken moet je naar Gedenkstätte Sachsenhausen. Dertig kilometer ten noorden van Berlijn ligt het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen. Wanneer je een beeld wil krijgen van hoe een concentratiekamp er uit heeft gezien tijdens de Tweede Wereldoorlog, is dit de moeite waard. Het is een plek waar je stil wordt.

The Story of Berlin, Bauhaus-Archiv, C/O Berlin en het Currywurstmuseum
Wil je meer weten over hoe de stad is ontstaan? Dan is de Story of Berlin een aanrader. Misschien is het leuk dit museum aan het begin van je trip te bezoeken, zodat je al het een en ander weet voor je de bezienswaardigheden of andere leuke plekjes van Berlijn bezoekt. Bauhaus-Archiv besteedt veel aandacht aan Bauhaus, een Duitse school voor design, kunst, fotografie, architectuur en kunst. Deze school is ontstaan tussen de twee wereldoorlogen in. Ook C/O Berlin focust zich op fotografie. Hier is altijd wel wat te zien. Vaak zijn er meerdere tentoonstellingen tegelijkertijd. Dit museum heeft leuke extra’s, namelijk een leuke boekenwinkel en een gezellig café. Ten slotte kun je nog een bezoekje brengen aan het Currywurstmuseum. De currywurst is de fastfood van Berlijn. Dit museum laat je zien waarom de currywurst zo populair is geworden hier.

De leukste plekjes, waar vind je ze?

Twee van de mooiste plekjes van Berlijn zijn “Mitte” en Markthalle Neun. “Mitte” betekent letterlijk “midden”en is het hart van de stad met de meeste bezienswaardigheden, maar ook heel veel leuke plelkjes om te eten en te drinken. Daarnaast is hier voor iedereen een leuke winkel te vinden. In Markthalle Neun wordt elke donderdag van 17.00 uur tot 22.00 uur Street Food Thursday gehouden. Je kunt hier betaalbaar biologisch eten verkrijgen uit alle delen van de wereld. De markt is druk, er zijn heel veel mensen die gezellig aan het kletsen zijn.

De must-sees

Er zijn veel must-sees op te noemen, maar je moet in ieder geval de Fernsehturm gezien hebben. Deze toren staat in het centrum van de stad Berlijn en geeft een fantastisch uitzicht over de stad. Je hebt bijvoorbeeld een uitzicht op de Reichstag, ook zelf al een bezienswaardigheid die je moet zien. De zetel van het Duitse parlement bevat moderne architectuur, maar is tegelijkertijd een heel oud monument. Ook de koepel van de Reichstag geeft een fantastisch uitzicht over de stad. Vanaf de Fernsehturm kun je ook het Brandenburger Tor zien. Het Brandenburger Tor is een symbool van Berlijn en is de vroegere stadspoort. Naast het symbool voor Berlijn is dit ook het symbool voor de Duitse eenwording. Indrukwekkend is het Holocaust Monument. Dit monument herdenkt de omgekomen Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het monument ziet er uit als een doolhof van betonnen blokken, de lading is voelbaar. Ook moet je het mooiste plein van Berlijn bezoeken, namelijk de Gendarmenmarkt. Wanneer je rond kersttijd in Berlijn bent, is hier een indrukwekkende kerstmarkt. Dit maakt het plein nog mooier.

Gendarmenmarkt Berlijn

Met Djoser naar Berlijn

Djoser is een reisorganisatie die de “andere manier van reizen” erg belangrijk vindt. Dit houdt in dat je tijdens je reis veel individuele vrijheid geniet, maar dat je wel kunt genieten van de gemakken van een groepsreis. Zo ben je wel alleen op reis, maar is er altijd een vangnet. Dit geeft een fijn gevoel. Djoser regelt onder meer het vervoer en verblijf. Wanneer je even niet kiest voor er zelf op uittrekken, kun je gebruikmaken van een deskundige en enthousiaste reisbegeleiding. Deze reisleiding spreekt vaak Nederlands. Dit kan uiteraard aangenaam zijn in een buitenlandse omgeving. Voor een trip naar Berlijn is Djoser een goede keuze.

Reageren