Tips om goedkoop te reizen door Europa

Europa is een fantastische plek om doorheen te reizen. Elk land is weer anders en er zijn zoveel verschillende culturen en steden om te ontdekken. Helaas is Europa relatief duur vergeleken met Zuid-Oost Azië of Zuid-Amerika. Maar met deze tips kan je toch voor een laag budget op vakantie in Europa.

Goedkoop reizen door Europa

Goedkoop transport

Als je gaat backpacken of rondreizen in Europa dan is je transport een van je grootste kostenposten. Maar er zijn een aantal goedkope manieren om door Europa te reizen

Reis met de bus door Europa

De bus is de goedkoopste optie om door Europa te reizen. Het is altijd goed om de prijzen van de bussen te vergelijken.Het Europese busnetwerk is heel uitgebreid, de laatste jaren is het enorm verbeterd en vergroot. Je hebt de keuze uit verschillende busmaatschappijen.

Megabus
Deze busmaatschappij brengt je naar allerlei plekken in de UK, maar ook naar een paar grote steden in Europa als Amsterdam. Parijs en Brussel. Als je met Megabus ver van tevoren een ticket koop betaal je maar €1,-!

Eurolines
Dit is een van de oudste en grootste busmaatschappijen in Europa. Het busnetwerk bereikt wel 21 landen. Met Eurolines kan je zelfs naar bestemmingen als Praag, Marrakech en Boedapest. Je kunt ook een buspas kopen die je wat geld kan besparen.

IDbus
Dit is een nieuwe busmaatschappij van het Franse treinmerk SNCF. Met IDBus reis je iets luxer, je hebt meer ruimte, wifi en stopcontacten. IDbus gaat naar bestemmingen als Londen, Parijs, Brussel en Amsterdam

Flixbus
Dit is de nieuwere concurrent van Eurolines die ook heel veel plekken in Europa bereikt. Met Flixbus kan je naar wel 900 verschillende dorpen en steden in Europa.

Tips voor lange reizen met de bus:
– Neem genoeg water en eten mee
– Wees op tijd. Het is vaak druk bij de check-in. De 30 minuten die je er van tevoren moet zijn heb je echt nodig.
– Print altijd je ticket. Zo ben je er zeker van dat je een ticket kan laten zien. Je telefoon kan leeg raken.

Reizen met de trein
Het Europese treinnetwerk is uitstekend. Reizen met de trein is vaak comfortabeler dan reizen met de bus en je ziet meer van het landschap. Er zijn verschillende Interrail passen verkrijgbaar waarbij je voor een bepaalde periode unlimited met de trein kan reizen.

Reizen met het vliegtuig
Als je wat minder tijd hebt en grotere afstanden wilt afleggen dan is het vliegtuig een goede optie. Er zijn veel verschillende low cost aanbieders die veel Europese bestemmingen bereiken. Zo zijn er Ryanair, Easyjet, Transavia en AirBerlin.

Goedkoop overnachten

Er zijn verschillende opties om goedkoop te overnachten in Europa. In het algemeen geldt dat je het beste zo vroeg mogelijk kan boeken. Al kan het je soms geld besparen door in het laagseizoen ter plekke te onderhandelen.

Hostels
Er zijn enorm veel hostels in Europa. In een hostel slaap je met meerdere mensen in een kamer waardoor de prijs veel lager is dan een gewoon hotel. Ook heeft een hostel vaak een keuken waar je zelf je eigen eten kunt koken. Je hebt hier misschien iets minder privacy, maar je bespaard zeker geld. Hostels zijn ideaal voor diegene die willen backpacken in Europa.

Airbnb
De website Airbnb is groot in Europa. Hierbij bieden huiseigenaar hun hele huis, of slechts een kamer te huur aan. In elke stad zijn er veel aanbieders. Als je een goedkope slaapplek zoekt dan is een kamer in iemands huis de beste optie.

Camping
Zie je het wel zitten om met een tent te reizen? Overweeg dan om te kamperen. Zo kan je voor weinig geld overnachten. Je hebt campings op de mooiste plekken. Het is wel aan te raden om eigen vervoer te hebben als je kampeert. Dit is dan wel weer iets duurder.

Goedkope vakantie bestemmingen Europa

In Europa verschillen de prijzen heel erg. In een land zelf zijn de prijzen altijd hoger in de steden. En tussen de landen zijn er grote verschillen. Dit zijn de goedkoopste Europese bestemmingen, de hoofdsteden van deze landen zijn de perfecte bestemming voor een goedkope stedentrip in Europa.

Bulgarije (Sofia)
Budget voor backpackers: 20 euro per dag

Polen (Krakow)
Budget voor backpackers: 21 euro per dag

Roemenië (Bucharest)
Budget voor backpackers: 22 euro per dag

Servië (Belgrado)
Budget voor backpackers: 22 euro per dag

Hongarije (Budapest )
Budget voor backpackers: 24 euro per dag

Andere tips voor een goedkope vakantie in Europa:

  • Reis buiten het hoofdseizoen
  • Kook je eigen eten
  • Zoek naar kortingscodes bij het kopen van je reisspullen of reserveren van tours & excursies.. Zo vind je hier kortingscodes van o.a. Bajabikes (fietstours) en Happy Car (huurauto’s).
  • Koop sandwiches en picknick in het park
  • Boek zo vroeg mogelijk je tickets en je accommodatie
  • Veel musea zijn op een bepaalde dag in de week gratis
  • Ga met een gids mee die een gratis toer aanbiedt. Er wordt wel van je verwacht dat je aan het einde een fooi geeft, maar die mag je natuurlijk zelf bepalen.

Reageren