Tips voor het maken van de perfecte vakantiefoto

Je hebt een vakantie of reis geboekt. Een mooie gelegenheid om deze speciale gebeurtenis op de gevoelige plaat vast te leggen. Echter is goede fotografie wel een echte kunst, want hoe krijg je nu die prachtige foto geschoten? Natuurlijk kun je ‘afkijken’ op ansichtkaarten voor inspiratie, maar je kunt ook geheel eigen originele foto’s schieten op je vakantie. Cameratools zet de tips op een rij:

Goed materiaal

Je kunt niet vertrekken zonder goed materiaal. Indien je denkt dat je smartphone afdoende is, dan is dit prima. Maar verwacht dan geen kwalitatieve foto’s. Ook moet je overwegen of je die dure camera mee moet nemen als je op vakantie gaat waar veel straatroof of diefstal voorkomt. Ben je al in bezit van een camera? Wanneer deze comfortabel en aan alle voorwaarden voldoet: scherpte, kwaliteit, heldere kleuren en perspectief, neem deze dan mee. Zorg wel dat je een camera goed uitprobeert voordat je deze meeneemt op vakantie. Ken je camera!
Houdt je het bij één algemene lens, of neem je ook een macrolens of 50mm mee? Dit betekent dus dat je al moet nadenken over de scherpte, diepte en focus van de foto’s die je wilt maken. Vergeet ook niet je opladers, flitser, geheugenkaartjes en eventueel een standaard.

Een origineel standpunt

Een object of beeld kun je op verschillende manieren vastleggen. Leuker is het om in perspectief te variëren. Gebruik de ruimte gebruiken: van laag naar hoog of erg dichtbij. Soms helpt het ook om het bewuste beeld dat je wilt schieten op de achtergrond te laten fungeren. Zet details in.
Twijfel je? Neem dan meerdere opnames. Je kunt dan achteraf kijken welke foto’s het beste tot zijn recht komen.

Gebruik een narratief

Het is mooi als er een verhaal te ontdekken valt in een serie foto’s. Wanneer je geen idee hebt hoe je dit kunt doen, bekijk dan eens fotoreportages. Een verhaal in je foto’s zorgt voor meer karakter en maakt het een aantrekkelijker geheel. Een voor de hand liggende narratief zou al de volgorde van locaties in je reis kunnen zijn. Maar met veel creativiteit is er zelfs nog meer verhaal te laten bestaan in je foto’s. Wat kan helpen is te denken in thema’s. ‘Verlaten dorpen’ of ‘de ziel van het land’. Zulke thema’s helpen je om ook een heldere richting te verkrijgen in het maken van je foto’s.

Compositie

Een veelgemaakte foto door amateurs is de foto midden op het beeld te zetten. Duidelijk beeld, maar niet esthetisch. Wees kritisch in je compositie. Wat geeft het beeld nog meer kracht? De regel van één derde of de gulden snede kan ondersteunend zijn. Zet het gewenste object of persoon precies op de rand van één derde van het beeld. De rest wordt gevormd door de omgeving, die het object of de persoon nog extra versterkt. Verhoudingen gebruiken is dus voornaam. Denk in termen als weidsheid en diepte.

Tijdstip van de dag

Veel fotografen stellen dat natuurlijk avondlicht het allermooist is. Ochtendlicht kan ook bijzonder goed zijn. Ook kun je ‘s nachts foto’s maken. Dit geeft een geheel andere sfeer, maar doet wel een beroep op jouw kunde als fotograaf. Een andere reden waarom het tijdstip belangrijk is, is omdat het object dat jij wilt schieten misschien wel omringd wordt door massa’s toeristen.

perfecte vakantiefoto maken

Gebruik filters

Filtergebruik kan een meerwaarde zijn. Polarisatiefilters nemen bijvoorbeeld reflectieve elementen uit beeld. Sky-filters verhelderen en grijsfilters geven een donkere toon. Let wel: het kan een gedoe zijn telkens alle filters mee te slepen naar elke locatie.

Sta open

Wellicht een intikkertje, maar wees voorbereid op het onverwachte. Er zijn momenten die zomaar kunnen ontstaan, indien jij je camera bij de hand hebt, kun je dit moment goed vastleggen. Cultuurtyperende zaken kun je ook vastleggen: rituelen, uitrusting of mooie portretfoto’s.

Licht!

Fotografie is eigenlijk een spel met licht. Licht maakt of breekt de foto. Er zijn ongeschreven regels, zoals nooit in tegenlicht schieten. Maar ook op deze wijze kunnen mooie foto’s ontstaan. Probeer dus vooral uit.

Belangrijk bij je vakantiefoto’s is in elk geval ontspannen te zijn. Het moet plezierig blijven. Realiseer je ook dat soms één goede opname kan volstaan, dan is alles gezegd in dat ene beeld. Een goede voorbereiding, gevoel voor sfeer en wat technische kennis zijn al afdoende om kwaliteit foto’s te schieten. Veel succes!

Reageren