Tips voor het kopen van een vakantiehuis

Bij Ikbenopreis.nl kun je informatie vinden over de mooiste bestemmingen overal ter wereld. Door de inspirerende verhalen van onze reisfanaten ben je mogelijk al meer dan eens enthousiast geworden over het bezoeken van een bepaald land of een specifieke stad. Erg leuk om elke keer weer nieuwe plaatsen en culturen te kunnen ontdekken. Maar heb jij nu echt het allermooiste plekje ter wereld gevonden? Waarom zou je daar dan maar een keer heen gaan? Door er een vakantiehuis te kopen, kun je er zo vaak heen als je zelf wilt.

In Nederland heeft ongeveer drie procent van de mensen ergens een tweede woning. Niet gek dat het zo populair is. Het kan goedkoper zijn dan altijd aparte vakanties boeken, en bovendien is het weg van thuis maar toch ook weer niet helemaal onbekend. Daarnaast kun je zelf bepalen waar je een vakantiehuis wilt kopen. Wil je lekker uitwaaien aan de Zeeuwse kust, ontsnappen aan de winter in warm Portugal of misschien wel genieten van de mooie natuur in Gambia?

Reizen naar en van je vakantiehuis

Zeker bij een huis in het buitenland waar je meerdere keren per jaar heen wilt is het belangrijk dat dit goed en het liefst ook goedkoop te bereiken is vanuit Nederland. Dit wordt namelijk nogal eens onderschat. Welke vormen van vervoer zijn er? Zijn deze het hele jaar door beschikbaar? En wat zijn de kosten voor een retourtje?

Financiering van een vakantiewoning

De meeste mensen zullen een vakantiehuis door middel van een hypotheek willen financieren. Hypotheekverstrekkers zijn er hier echter zeker niet happig op, en kunnen allerlei speciale eisen stellen. Dit probleem heb je niet als je een doorlopend krediet afsluit. De kosten hiervoor kun je berekenen bij Kredietconcurrent. Dit is ook erg handig als je de vakantiewoning nog wilt opknappen.

Houd naast de aanschaf ook rekenen met extra kosten. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van gemeentelijke belastingen, zoals onroerende zaakbelasting, rioolbelasting, waterschapsbelasting en huisvuilheffing in Nederland. Daarnaast ziet de Belastingdienst een tweede huis als vermogen, hier wordt dus vermogensrendementsbelasting over geheven.

Een vakantiewoning voor een scherpe prijs

Vakantiehuizen staan nogal eens bij verschillende makelaars te koop, met verschillende prijzen. Vergelijk de prijzen goed en onderhandel hier gerust over. Het kopen van een vakantiewoning kun je overigens het beste in het laagseizoen doen. De lokale makelaars hebben dan minder werk maar willen toch graag iets verkopen. Daarnaast zijn de prijzen ook vaak lager.

Wat een eigen vakantiewoning nog interessanter maakt? Niet alleen zo vaak als je wilt genieten van de bijzondere plek die je hebt uitgekozen, maar hier ook nog eens aan verdienen. Een vakantiehuis kun je namelijk prima verhuren gedurende de tijd dat je er zelf niet verblijft!

Reageren