Tips voor het bewaren van je vakantiefoto´s

Of je nu van een korte vakantie geniet of een langere reis aan het maken bent, tijdens elke trip maak je ongetwijfeld vele foto´s. En je wilt deze kostbare vakantieherinneringen natuurlijk niet verliezen. Het maken van back-ups van de foto´s is hiervoor de oplossing. Het lijkt misschien veel werk, helemaal als je nog op reis bent, maar het is vrij eenvoudig en meer dan de moeite waard om je foto´s veilig te bewaren.

Als je trouwens een fysieke herinnering wilt creëeren van een bijzondere foto, zijn er allerlei online printers actief met unieke producten om te personaliseren. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op https://www.drukzo.nl/, waar je de mogelijkheid hebt om beelden op allerlei speciale ondergronden te laten afdrukken, zoals hout, plexiglas en canvas. Zo hang je een blijvende herinnering in huis die je elke dag laat terug denken aan een uniek moment tijdens de reis waar de foto gemaakt is.

Foto´s in een schoenendoos

Waarschijnlijk heb je op verschillende apparaten foto´s staan; op memorycards in een camera, foto´s die vrienden gedeeld hebben via Social Media tot shots genomen met je smartphone. Al deze foto´s op je computer of laptop downloaden en gewoon in één map opslaan, is hetzelfde als geprinte foto´s allemaal bij elkaar in een schoenendoos bewaren. Je kunt bijna niets terug vinden en als je iets speciaals zoekt, moet je door misschien wel honderden foto´s bladeren om de juiste te vinden. Het is dus belangrijk om de foto´s te organiseren en te ordenen. Wees kritisch, beoordeel je foto´s en verwijder foto´s waar je niet tevreden over bent. Indien je een afbeelding wilt bewerken, maak dan gelijk de eerste slag, zodat je dit niet op een later moment nog hoeft te doen.

Benut je back-up oplossing maximaal

Als je een back-up van jouw foto´s gaat maken, zorg dan dat je ze organiseert in verschillende folders. Zo creëer je overzicht en groepeer je afbeeldingen. Het is aan te raden om de juiste tijd en datum op je camera in te stellen, zodat dit het catalogiseren makkelijker maakt. Schakel ook de GPS in, indien dit mogelijk is, zodat je niet vergeet waar een foto genomen is. En tot slot is het handig om je afbeeldingen tags te geven, zo kun je later makkelijker iets terug vinden.

Zorg voor meerdere reserves

Je foto´s van de memorycard downloaden op een externe harde schijf en vervolgens verwijderen, zorgt niet voor een voldoende betrouwbare back-up. Je bewaart de foto´s namelijk nog steeds maar op één plek en als er iets met de harde schijf gebeurt, ben je ook de foto´s kwijt. Het nut van back-ups maken is om ervoor te zorgen dat je meerdere exemplaren van de afbeeldingen op verschillende plekken hebt. Naast een back-up op een schijf, kun je ook kiezen voor cloud-storage oplossingen of een app op je telefoon downloaden voor het opslaan van foto´s.

Tot slot willen we nog opmerkingen dat je regelmatig een back-up moet maken, zodat je ervoor zorgt dat je geen foto´s kwijt raakt. En om te zorgen dat de foto´s die je maakt vlekkeloos zijn, raden we je aan om vooral ons artikel met tips voor het maken van de perfecte vakantiefoto te lezen.

Reageren