Tikal, een magische stad in de jungle van Guatemala

Veel mensen reizen tegenwoordig naar Guatemala, een prachtig veelzijdig land in Midden-Amerika waar je tal van bezienswaardigheden kunt bezoeken. Een hoogtepunt van Guatemala is zonder twijfel het indrukwekkende Tikal. Hier vind je prachtige ruïnes van één van de oudste steden van het Maya-rijk, diep verscholen in de jungle. Tikal is tegenwoordig ook een Nationaal Park, waar je urenlang kunt ronddwalen en enorme tempels kunt zien oprijzen achter hoge boomtoppen. Beklim één van deze Tikal tempels en bewonder hoe, luisterend naar het gebrul van apen en wilde dieren, de ondergaande zon het oerwoud goud kleurt. Kortom: wacht niet langer en bezoek deze eeuwenoude magische stad!

Overzicht van het centrale plein in Tikal, Guatemala
Tikal, Guatemala

Korte geschiedenis Tikal, Guatemala

De beschaving van Tikal gaat terug tot 4 eeuwen voor Christus. De invloed van deze enorme stad was het grootst tijdens de klassieke periode, waarin Tikal als één van de machtigste steden van het Maya-Rijk werd gezien. Ze werd mede rijk door intensieve landbouw met dank aan de super vruchtbare grond. De stad bereikte haar hoogtepunt in 711 voor Christus, toen ze haar vijand Calakmul (een Mayastad in Yucatan, Mexico) wist te veroveren. Ondanks deze overwinning stortte de Maya beschaving rond 800 voor Christus ineen, wegens uitputting en verwaarlozing van alle grondstoffen, mede door extreme droogte. Jaren later, in 1848 waren het Guatemalteekse ontdekkingsreizigers die Tikal opnieuw ontdekten. Hierop volgden grootschalige archeologische opgravingen.

Dit zijn de 3 beste excursies naar Tikal in Guatemala

Tegenwoordig

Nu is Tikal wereldwijd beroemd, staat het op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en komen er jaarlijks miljoenen mensen naartoe om met eigen ogen deze prachtige plek te aanschouwen. Er worden nog steeds vele onderzoeken gedaan in het park waarbij nieuwe archeologische vondsten niet zeldzaam zijn. Tikal wordt namelijk beetje bij beetje steeds meer blootgelegd. Bijna alle 3000 tempels zijn toegankelijk voor bezoekers en zijn stuk voor stuk indrukwekkend om te zien.

Praktische informatie

Georganiseerde tours

Er worden enkele tours aangeboden naar Tikal waarvan de meeste vertrekken vanuit Flores. Dit is een gezellig stadje op een eilandje in het meer Petén Itzá en ligt op een dik uur rijden. Het is aan te raden om een tour te boeken, aangezien je veel extra informatie krijgt van je gids en de stad op een andere manier bekijkt dan wanneer je alleen rondloopt.

Voor alle excursies geldt dat je wordt opgehaald bij je hotel of appartement en aan het einde (of midden) van de dag weer netjes daar wordt afgezet. Bij sommige tours zit een heerlijke lunch inbegrepen, bij anderen moet je zelf voor wat te eten zorgen. Prijzen van de verschillende dag tours verschillen, maar liggen tussen de 60 en 80 euro voor een volle dag.

Wij hebben zelf Tikal verkend met een 8 uur durende dagtour waarbij we opgepikt werden bij ons hotel in Flores. De gids die wij hadden sprak uitstekend Engels en was zodoende goed te volgen. Tijdens deze excursie hadden we ruim de tijd om de belangrijkste hoogtepunten (lees hieronder) van de indrukwekkende Maya-stad te bewonderen. Na uitgeput te zijn van het wandelen kregen we een heerlijke traditionele lunch voorgeschoteld en vervolgens werden we weer netjes afgezet bij het hotel. Een aanrader dus! Je kunt deze tour boeken via deze website.

Alleen op pad

Zoals gezegd kun je er ook voor kiezen alleen op pad te gaan. Zo kun je vanuit Flores naar Tikal reizen met de taxi, lokale bus of tour bus en bij aankomst zelf het park gaan verkennen. Je betaalt dan ongeveer 9 euro voor het vervoer en 20 euro voor de entree. Als je met zonsopkomst of zonsondergang komt betaal je ietsjes meer. Ook kun je ervoor kiezen om op een camping of hotel te verblijven in het Nationale Park van Tikal. Je betaalt dan wel stukken meer voor je verblijf dan in Flores. Het park is dagelijks geopend van 6:00 tot 17:00. Ben je met eigen vervoer, dan kun je tegen een kleine vergoeding je auto parkeren net buiten de ingang.

Tikal tempels en hoogtepunten

Eigenlijk is alles in Tikal interessant om te bekijken en je zal tijdens je bezoek de meeste hoogtepunten sowieso tegenkomen. Echter zijn er een aantal plekken die je echt niet mag overslaan. Dat zijn onder andere de volgende:

  1. Tempel I t/m VI
  2. Grand Plaza
  3. Plaza de los siete templos
  4. Noord-Akropolis
  5. Centraal Akropolis
  6. Plaza Oeste

Deze bezienswaardigheden zullen duidelijk zijn aangegeven op de kaart die je van je tour guide krijgt. Je kunt de kaart ook zelf ophalen bij één van de informatiebalies. Tempel 1 t/m 5 in Tikal kun je ook zelfstandig beklimmen.

Handige Tips

Mocht je enthousiast zijn geworden en Tikal gaan bezoeken, dan is het handig om met het een en ander rekening te houden voor je vertrekt:

Tijdstip

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen rond welk tijdstip je het park graag wilt bezoeken. Het is een aanrader om heel vroeg in de ochtend te vertrekken omdat het dan nog vrij rustig is in het park, én het nog niet bloedheet is. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om deze tour te boeken die je al om 3 of 5 uur ’s nachts ophaalt zodat je nog kunt genieten van de mooiste zonsopgang die je ooit hebt gezien en hordes toeristen ontloopt.  Even door de zure appel heen bijten in de nacht, maar het is de moeite dubbel en dwars waard! Wanneer je besluit om deel te nemen aan deze tour, boek hem dan vroegtijdig en verzeker jezelf van een plekje. Boeken doe je vooraf op deze website.

Water en snacks

Als je Tikal in Guatemala gaat verkennen, neem dan voldoende water en snacks mee. Je kunt wel wat kopen aan het begin van het park maar je betaalt het dubbele en er is niet super veel keus. Ook handig: download de kaart van Tikal op Google Maps voordat je vertrekt. Op deze manier verdwaal je nooit!

Smeren, smeren, smeren

Verder is het een must om je goed in te smeren met zonnebrandcrème en ook een flesje zonnebrand mee te nemen. Hetzelfde geldt voor insectenspray. Het wemelt in Tikal namelijk van de muggen en andere soorten insecten. Je bent niet voor niks in de jungle!

Geldige legitimatie

Tot slot: vergeet niet om je paspoort of andere vorm van legitimatie mee te nemen, deze heb je nodig voor de registratie in het park.

Nu je alle informatie hebt die nodig is, kun je met een gerust hart op pad. Waar wacht je nog op? Boek je ticket naar Guatemala en bezoek de oude tempels van Tikal, Maya stad in de jungle!

Reageren