Tien tips voor een duurzame reis

Duurzaamheid wordt voor veel mensen steeds belangrijker. We denken na over wat we eten, hoe we afval scheiden en welke manier van transport we kiezen. Ook als je op vakantie of op reis gaat kan je duurzame keuzes maken die beter zijn voor de wereld. In deze blog geef ik je tips voor een duurzame reis of vakantie.

1. Travel like a local

Dit is een hele belangrijke tip. Als jij net zo leeft als de locals zal je in veel landen duurzaam bezig zijn. Eet dus lokale producten, slaap bij kleine hotels die in handen zijn van de lokale bevolking en huur een lokale gids in. Zo komt het geld dat je uitgeeft bij de lokale bevolking terecht die het vaak hard nodig hebben. Het eten van het lokale voedsel is niet alleen heel leuk en vaak lekker, maar het is ook beter voor het milieu. Een Australische steak eten op Bali is namelijk niet heel logisch en heel milieuvervuilend.

2. Ga op lange vakanties

Het vervoer naar jouw gewenste vakantiebestemming is vaak erg vervuilend. Kies er daarom voor om één langere periode op vakantie te gaan in plaats van een paar korte tripjes.

3. Compenseer de vervuiling

Als je gaat vliegen heb je de mogelijkheid om de vervuiling te compenseren. Er zijn verschillende bedrijven die voor jou bomen planten die jouw reis CO2 neutraal maken.

4. Boek non-stop vluchten

Het opstijgen en landen van een vliegtuig zorgen voor de meeste CO2 uitstoot. Een directe vlucht is daardoor duurzamer dan een vlucht met een tussenstop.

5. Kies voor openbaar vervoer

In elk land is er wel openbaar vervoer waar de lokale bevolking gebruik van maakt. Gebruik dit ook, in plaats van een privé taxi, zo bespaar je onnodige vervuiling.

6. Boek een georganiseerde reis bij een duurzame reisorganisatie

Heb je geen zin om alles uit te zoeken? Er zijn enkele duurzame reisorganisaties die duurzame reizen aanbieden.

7. Boek een eco-vriendelijke accommodatie

Er is steeds meer keuze voor eco-vriendelijke accommodaties. Zo zijn er duurzame luxe hotels en eco-logdes maar ook eco-vriendelijke hostels en campings. Deze accommodaties doen er alles aan om jouw verblijf zo duurzaam mogelijk te maken.

8. Breng een herbruikbare waterfles

Een herbruikbare waterfles kan je geregeld vullen met drinkbaar water. Zo is het niet nodig om elke dag plastic flesjes water kopen.

9. Gooi afval weg

In sommige landen ligt er overal veel afval dat de lokale bevolking gewoon laat vallen. Geef het goede voorbeeld en gooi jouw afval in een afvalbak. Wil je nog een stapje verder gaan? Hou dan een spontane opruimactie van een strand of natuurgebied.

10. Eet op vakantie vegetarisch

Het ligt aan je bestemming, maar in veel landen kan je goed vegetarisch eten. Ook als je geen vegetariër bent is het leuk en heel duurzaam om dit op vakantie te proberen. Al eet je de helft minder vlees dan normaal, dan scheelt dan veel in CO2-uitstoot. Een ander voordeel, in minder ontwikkelde landen heb je een kleinere kans om ziek te worden van het eten als je vegetarisch eet.

Reageren