Teotihuacán; bewonder de meest fascinerende piramides van Mexico

Wie op vakantie gaat in Mexico, zal van het ene historische en culturele wonder in het andere vallen. Eeuwenoude steden, verlaten Azteekse dorpen en tal van cultureel erfgoed. Ben je in de bruisende hoofdstad van Mexico, Mexico City? Wissel de bezienswaardigheden in het centrum dan af met een dagje Teotihuacán; de overgebleven ruïnes van een gigantische verlaten Precolumbiaanse Mayastad. Bij de belangrijke archeologische vindplaats Teotihuacán kun je de prachtige, Piramide van de Zon, en de Piramide van de Maan aanschouwen. Een magisch beeld op een buitengewone plek in de natuur. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Piramides van de zon en de maan op de Avenue of the Dead, Teotihuacan oude historische culturele stad, oude ruïnes van Azteekse beschaving, Mexico, Noord-Amerika.
Teotihuacán

Teotihuacán Mexico geschiedenis

Teotihuacán werd al in 400 voor Christus gevestigd en werd later de grootste, machtigste en meest invloedrijke stad in de regio. Het had duizenden residentiële verbindingen en tientallen piramide-tempels, die vergelijkbaar zijn met de grootste piramides van Egypte. Wie al die jaren gelegen de stad gebouwd heeft, is nog steeds een mysterie. Sommigen geloven dat het de  oude Tolteken-beschaving was, gebaseerd op teksten uit de koloniale periode. Weer anderen geloven dat een stam uit het Oosten de stad bouwde en bewoonde.

Toch zijn er geen duidelijke bewijzen te vinden, maar Teotihuacán lijkt kenmerken van verschillende culturen te hebben; onder andere de Maya, Mixtec en Zapotec cultuur. Het waren de Azteken die de stad rond 1400 vonden, nadat het al eeuwenlang verlaten was, en het zijn huidige naam Teotihuacán gaven, welke betekend: “De plaats waar de goden werden geschapen”.

Bezoek Teotihuacán tijdens een rondreis door het midden van Mexico

Wist je dat Teotihuacan één van de hoogtepunten was tijdens mijn rondreis door het midden van Mexico. Ben jij van plan om deze fantastische rondreis door Mexico ook te gaan maken? Lees dan zeker mijn volledige reisroute met een dag-tot-dag programma langs alle hoogtepunten in centraal Mexico!

Teotihuacán Mexico tegenwoordig

Sinds 1987 staat Teotihuacán op de Werelderfgoedlijst van Unesco en het wordt jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. Zij komen naar deze prachtige, enorme plek om de ruïnes te bezichtigen van grote pleinen, tempels, een gekanaliseerde rivier en paleizen van edelen en priesters.

Teotihuacan. Uitzicht op de piramide van de zon en de Calle de los Muertos. Mexico.

De hoofdgebouwen zijn verbonden door een brede weg, de Avenue of the Dead (“Calle de los Muertos”), die 2,4 km lang is. Deze straat wordt begrensd door de hoofd piramide van Teotihuacán; de Piramide van de Zon, verschillende ceremoniële platforms en de Templo de Quetzalcoatl. Hierna bereik je de Piramide van de Maan. In deze piramide worden nog steeds opgravingen gedaan vanwege een ontdekking van een aantal ondergrondse tunnels in 2014. Wil je wat meer te weten komen voor je daadwerkelijk alles gaat bekijken? Maak dan eerst even een stop bij het museum, vlak na de ingang.

Teotihuacán is en blijft een van de meest adembenemende en mysterieuze archeologische vindplaatsen in het land, en zal waarschijnlijk nooit zijn ware geheim onthullen.

Praktische informatie

Georganiseerde tours

Ben je geïnteresseerd en wil je graag deze geweldige plek in Mexico gaan bezoeken? Door middel van een georganiseerde tour kun je lekker achterover leunen en hoeft je zelf niks te regelen. Vanuit Mexico stad worden er tal van tours aangeboden, waarbij je opgehaald wordt bij je hotel of appartement en met een busje naar Teotihuacán rijdt. Afhankelijk van hoe lang de tour duurt, wordt je later weer netjes bij je hotel afgezet.

Mensen lopen rond in Teotihuacán over de lange Calle de los Muertos, naast de Piramide van de Zon. blauwe lucht met enkele wolkjes.
Bezoekers in Teotihuacán

Voordelen van een georganiseerde tour zijn ook dat je met een ervaren gids op pad gaat, die alles weet over de geschiedenis van deze bijzondere stad. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je belangrijke informatie mist! Kies voor een privétour of een groepstour, waarbij je ook de mogelijkheid hebt om nabij gelegen bezienswaardigheden te bezoeken, zoals de Basilica  Guadalupe  (beroemde basiliek en een van de beroemdste Pelgrimsoorden in de regio).

Er zijn ook verschillende opties voor meerdaagse tours, waarbij je een aantal van de meest populaire attracties van Mexico stad en omgeving gaat verkennen met een groepje en gids. Maaltijden en overnachtingen zijn hierbij inbegrepen.  En ben je echt op zoek naar die onuitwisbare ervaring? Denk dan eens aan een spectaculaire ballonvaart over de piramides van Teotihuacán!

Een gele ballon in de strakblauwe lucht over het landschap en de oude ruïnestad Teotihuacán, Mexico.
Ballonvaart over Teotihuacán

Zorg er altijd voor dat je jouw favoriete tour op tijd boekt (online of bij een toeristen bureau in Mexico stad). Teotihuacán is een populaire bezienswaardigheid en vooral in het hoogseizoen kunnen de tours snel volgeboekt zijn!

Zelf op pad

Liever op eigen houtje de piramides en andere  plekken van Teotihuacán in Mexico gaan ontdekken? Teotihuacán is vanuit Mexico city ongeveer 50 kilometer rijden met de auto. Je kunt deze daar parkeren, tegen een kleine vergoeding. Heb je geen auto, ga dan met het openbaar vervoer.

De bus naar Teotihuacán vanuit Mexico city vertrekt vanaf Terminal Central del Norte in de stad, en duurt ongeveer een dik uur (afhankelijk van het verkeer). Een retourtje kost rond de 5 euro en de busorganisatie die je moet hebben heet Autobuses Teotihuacán.  Deze is heel comfortabel en punctueel en vertrekt minstens 1 keer per half uur.

Je kunt er ook voor kiezen om met een georganiseerde bus richting Teotihuacán te gaan (zonder tour). Deze kost wel wat meer en is gebonden aan een tijdschema, waardoor je niet zelf de vrijheid hebt om op je eigen tempo de boel te verkennen. Voordeel is dat je zelf niks hoeft te regelen en sowieso niet verdwaald!

Tickets

Je kunt online je tickets voor Teotihuacán bestellen, of wanneer je daar bent. Het meest verstandige is om de tickets van tevoren te kopen, zodat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan.

De entree prijs is 75 peso’s per persoon (rond de 3,50 euro). Dit is inclusief een bezoek aan het museum.

Openingstijden

Teotihuacán is het hele jaar door dagelijks geopend van  maandag tot en met zondag (9:00 uur ’s ochtends tot 17:00 uur ’s avonds). Het museum is iedere dag geopend tot 16:30 uur.

Check voordat je gaat voor de zekerheid wel even of het écht open is, het komt wel eens voor dat er geen toegang mogelijk is op bepaalde Mexicaanse feestdagen.

Tot slot

Teotihuacán is niet zomaar een plek. Het is magisch, mysterieus en overweldigend. Zorg er dus voor dat je de piramides van Teotihuacán niet mist tijdens je reis naar Mexico en laat je onderdompelen in de geschiedenis van deze bijzondere, eeuwenoude stad!

Reageren