Taxi’s in Marokko, hoe werkt het?

Marokko is een vrij groot land. Het openbaar vervoer is gelimiteerd, zo reizen treinen alleen in het noorden en is reizen met de bus niet erg comfortabel. Daarom maken veel mensen gebruik van de taxi. Taxi’s in Marokko zijn relatief goedkoop, als je weet hoe je dit aan moet pakken. Het werkt in dit prachtige land net even iets anders als in andere landen…

Taxi Marokko

Marokko is al jarenlang een populaire vakantiebestemming voor veel Belgen en Nederlanders. Dit Noord-Afrikaanse land is een van de weinige Arabische landen wat niet geteisterd wordt door het terreur van de Islamitische Staat. Marokko heeft alles; prachtige stranden, fascinerende steden en een adembenemend woestijngebied. Als je dit allemaal wilt zien, moet je flink wat afreizen! Reizen met de Marokkaanse taxi is een unieke beleving. Hieronder zullen we in het kort uitleggen hoe het Marokkaanse taxi-systeem in elkaar zit!

Lees ook: Surfen in Marokko

De Petit Taxi

Wanneer je wilt reizen binnen een stad, kun je gebruik maken van de Petit Taxi. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit relatief kleine taxi’s. Meestal zijn deze taxi’s blauw van kleur, maar ze kunnen ook geel of rood zijn. Dit is afhankelijk van de stad waar je je in bevindt. Deze taxi’s zijn er vaak in overvloed, het is dus eenvoudig om een lege taxi te vinden. Heb je pech en kun je geen lege taxi vinden? Dan kun je altijd overwegen om er eentje met iemand te delen. Als beide bestemmingen te combineren zijn is dit een goedkope manier van reizen. Voor bestuurders van de Petit Taxi’s is het verplicht om met de meter aan te rijden. Je kunt hier dus niet vooraf een vaste prijs afspreken. Het is normaal om de bestuurder een paar Dirham fooi te geven aan het einde van de rit. Wil je buiten de stadsgrenzen reizen? Dan moet je op zoek naar een Grand Taxi.

De Grand Taxi

Grand Taxi’s zijn meestal opgeknapte oude Mercedes auto’s. De taxi’s zijn zo aangepast dat er tot wel 6 mensen mee kunnen rijden (+ chauffeur). Je kunt deze taxi’s delen met anderen, in dit geval betaal je 1/6 van de totaalprijs. Je zult wel aardig dicht op elkaar zitten. Wil je liever de taxi voor jezelf (en eventuele compagnons) hebben? Dan betaal je wel gewoon de totaalprijs, maar de prijzen vallen gelukkig mee! Het enige nadeel van de Grand Taxi’s is de roekeloze rijstijl van de chauffeurs. Vaak zitten er ook geen veiligheidsgordels in de auto en werken de richtingaanwijzers niet. Desalniettemin ben je over het algemeen met de taxi snel van A naar B  zonder enige problemen.

Reageren