De Széchenyi baden bezoeken in Boedapest

Één van de voornaamste bezienswaardigheden van het toch al adembenemende Boedapest is het Széchenyibad. Het is het grootste thermale bad in Europa en gelegen in het Stadspark van de Hongaarse hoofdstad. Een omgeving die veel Nederlanders ook wel kennen van de idyllische plaatjes tijdens het WK- en EK-schaatsen op de in het park gelegen ijsbaan.

badhuis boedapest - ikbenopreis.nl

Het als een parel in het park gelegen Széchenyibad dankt haar naam aan Istvén Széchenyi, een in Wenen geboren Staatsman die op twaalfjarige leeftijd nog nauwelijks kon lezen, maar zich op latere leeftijd ontwikkelde tot een veelzijdige cultuurkunstenaar die meerdere talen beheerste. Zijn betekenis voor het land is enorm geweest en Széchenyi wordt dan ook door menigeen gezien als één van de voornaamste Hongaren aller tijden. Geen wonder dat het Széchenyibad sinds de ingebruikname in 1881 een uithangbord van de stad is geworden. Het is met afstand het meest populaire badhuis in Boedapest en die stad staat bekend om de talloze ‘heilbaden’. Daarvan zijn er vele in Boedapest te vinden.

Boek je ticket vooraf en voorkom onnodig wachten!

Een prachtige publiekstrekker

Het complex is als bouwwerk al een pure bezienswaardigheid op zich. In de loop der jaren is het meerdere malen gerenoveerd, maar neobarok is altijd leidend gebleven. Voor Nederlanders extra interessant, want deze bouwstijl is in ons land nauwelijks gebruikt. En wat een uniek gezicht: die diverse baden die na een zonovergoten dag bijna rimpelloos in de ondergaande zon achterblijven. Niets doet vermoeden dat hier het water vanaf bijna duizend meter diepte naar de diverse baden wordt gestuwd. Een immens krachtwerk van de natuur dat zorgt voor dit wonderlijke verschijnsel.

Ondergrondse heilzame bronnen

De heilzame baden worden vanuit die ondergrondse bronnen voorzien van water met een temperatuur van meer dan zeventig graden. En dan maakt het niet uit of de temperatuur bovengronds zelfs ver onder het vriespunt ligt, want je kunt de schaatsers op die nabijgelegen ijsbaan horen glijden. Er zijn in het gehele complex trouwens ruimten waar je optimaal van deze warme weldaad kan genieten, zoals in het sinds 2015 in gebruik genomen saunagedeelte dat uniek is in Europa. Het bad is dermate populair dat de kans dat je als toerist te maken krijgt met de ‘zwarte markt’ heel groot is. Kijk dus uit voor door malafide handelaren aangeboden tickets en maak uitsluitend gebruik van de officiële verkoopkanalen. Populariteit kent haar nadelen en daar heeft ook deze toeristenattractie mee te kampen.

Probeer ook een bezoek in het weekeinde te vermijden, want dan weten juist de Hongaren de weg naar deze trekpleister te vinden. Ze nemen er plaats voor een frisse duik, maar ook zie je ze veel aan de randen van het bad voor een vaak vol energie gespeeld schaakspel.

Széchenyi Bad Boedapest

De Széchenyi-baden bezoeken

Ben je van plan om de bijzondere Széchenyi-baden te bezoeken? Dan raden we je aan om vooraf alvast dagkaarten vast te leggen waarmee je de lange wachtrijen kunt overslaan. Het kan vooral in de vakantieperiode enorm druk zijn bij het grootste thermische badencomplex van Europa. Je kunt deze tickets hier eenvoudig boeken. Een kleedcabine/kluisje is inbegrepen voor de hele dag.

Naast de standaard dagtickets kun je er ook kiezen voor een ticket inclusief massage. Door dit combinatieticket te boeken ben je goedkoper uit dan wanneer je beide los koopt. Je kunt met dit ticket dus ook meteen naar binnen zonder in de rij te staan en je krijgt een heerlijke aromatherapiemassage van 20 minuten!

Toegankelijk voor iedereen

De baden zijn vanaf de vroege morgen vrijwel de gehele dag toegankelijk (tot uiterlijk tien uur ‘s avonds), maar dat kan per bad wel verschillen. Zo zijn de thermale baden eerder gesloten. Doorgaans zijn via de hotels waarin je verblijft goedkopere entrees te krijgen.

Het park waarin het badencomplex zich bevindt, is overigens zoals gemeld al een bezienswaardigheid op zich.

Ben je van plan om de Széchenyi-baden te bezoeken? Boek je tickets dan alvast vooraf via deze website om wachtrijen te voorkomen!

Praktische informatie

Adres: Budapest, Állatkerti krt. 9-11, 1146 Hongarije
Openingstijden: elke dag van 06:00 tot 22:00
Telefoonnummer: +36 1 363 3210

Reageren