Survivalgids Cuba: 5 handige tips & tricks

Cuba: het paradijselijke eiland in de Caraïbische zee waar tropische stranden, kleurrijke steden en een interessante cultuur samenkomen. Door de oude Cadillacs en andere Amerikaanse oldtimers voelt het echt alsof je een tijdreis maakt naar het verleden. Dans de salsa mee op straat, drink een verfrissende mojito en geniet van een kokosnoot op een tropisch strand. Hoewel je nu misschien de neiging hebt meteen een enkeltje Cuba te boeken, is het geen land dat je onvoorbereid moet bezoeken. Zo spreken de meeste bewoners geen Engels, zijn er twee verschillende valuta en niet geheel onbelangrijk, er is geen internet! Om toch zorgeloos op rondreis door Cuba te kunnen gaan, lees je in deze korte survivalgids de vijf meest belangrijke tips en tricks.

CUP versus CUC

In Cuba heb je te maken met twee verschillende valuta. De lokale bevolking maakt gebruik van de Cubaanse Peso (CUP), maar toeristen zullen het veelal moeten doen met de converteerbare peso (CUC). Dit duurdere alternatief is vaak de enige valuta waarmee je kunt betalen in hotels en restaurants. Maar bij de kleinere winkeltjes, supermarkten en in taxi’s is het wel mogelijk om te betalen met de CUP. Voor je beeldvorming: voor een taxi betaal je misschien wel 5 CUC (+-€4,32), maar betaal je in CUP kost het je slechts 10 CUP (+-€0,35). Toch de moeite waard dus! Hoe kom je aan deze lokale valuta? Koop je flessen water niet in de supermarkt, maar bij een klein boetiekje aan de straat. De winkeliers betalen je vaak terug in CUP. Pas hierbij wel op: omdat veel toeristen de waarde van het geld niet weten, wordt er vaak te weinig teruggegeven door de winkeliers.

De valuta is buiten Cuba nergens aan te komen en creditcards worden nog niet veel gebruikt. Ook geldautomaten zijn niet veelvoorkomend in Cuba. De beste optie is daarom om contact geld mee te nemen naar Cuba en om te wisselen bij een van de wisselkantoren.

CUP versus CUC

Taxi collectivo versus taxi privado

Op het tropische eiland rijden twee verschillende soorten taxi’s rond. Je raadt het al: de één wordt voornamelijk gebruikt door locals en de ander door de onwetende toerist. Een taxi privado is een taxi die je kunt herkennen aan het bordje “privados”. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit privétaxi’s, zoals we ze ook kennen in Europa. Je geeft de bestemming door aan de chauffeur en hij brengt je naar de gewenste bestemming. Wat veel toeristen niet weten is dat er ook een goedkoper alternatief bestaat: de taxi collectivo. Deze taxi rijdt over vaste routes en wijkt hier niet van af. Het idee is dus dat je een taxi ergens op deze route aanhoudt en de chauffeur vertelt bij welke zijstraat je uit wilt stappen. Deze taxi’s deel je met anderen: gedurende je autorit hebben anderen de mogelijkheid om in en uit te stappen en dus een deel van de route mee te rijden. Verblijf je in Havana? Om van het oude stadscentrum Habana Vieja naar het moderne Vedado te komen moet je een taxi aanhouden op de straat Neptuno. Om jezelf in Vedado te verplaatsen naar de andere kant van de wijk houdt je een taxi aan op Paseo.

Taxi collectivo versus taxi privado

Staatrestaurants versus palladars

Het communisme in Cuba heeft tot gevolg dat bijna alle restaurants van de staat zijn. Dit zijn vaak niet de meest lekkere en sfeervolle restaurants. Veel van deze staatsrestaurants bieden wel Europese gerechten aan, maar deze zijn over het algemeen vrij zout en smaakloos. Wil je traditioneel Cubaanse gerechten proeven en bovendien wat meekrijgen van de lokale leefgewoonten? Dineer dan in een paladar! Een paladar is een thuisrestaurant, wat betekent dat je bij een Cubaan thuis in de huiskamer eet. In een paladar kun je heerlijk genieten van traditionele gerechten met verse ingrediënten. Maak kennis met “arroz con gris” en gefritueerde bananen. Maar ook vis kunnen Cubanen heerlijk bereiden!

Hotels versus Casa Particulars

Voor verblijfplekken geldt eigenlijk hetzelfde als voor eetgelegenheden. Je hebt hotels van de staat, maar deze zijn over het algemeen erg prijzig. Wil je op een goedkopere manier verblijven en wat meer van het Cubaanse leven proeven? Verblijf dan in een casa particular! Een casa particular is een soort van homestay: je verblijft bij een Cubaans gezin in huis. Vaak regel je op deze manier een mooie verblijfplek midden in de stad voor een goed prijsje. Bovendien wordt er vaak tegen een leuk prijsje iedere ochtend een ontbijt geserveerd met vers fruit en een gebakken eitje. Daarnaast kun je ‘s avonds ook dineren in casa particulars, vaak voor een goede kwaliteit! Casa particulars zijn niet alleen erg populair onder toeristen, maar ook onder de lokale bewoning zelf. Dit komt doordat Cubanen het huis van de staat krijgen wanneer ze deze willen open stellen voor toeristen. Win-win situatie dus!

Staatrestaurants versus palladars

Spaans versus Engels

Ben je van plan op vakantie te gaan naar Cuba? Zorg dan dat je een klein woordje Spaans spreekt. Het aantal Cubanen dat Engels spreekt is namelijk nihil. Voornamelijk in de casa particulars en in de paladars is een beetje Spaanse kennis wel noodzakelijk. Zorg daarom dat je in ieder geval kunt bestellen in het Spaans en dat je weet hoe je bijvoorbeeld om de weg of om de rekening moet vragen.

Reageren