Stedentrip Wenen? Deze bezienswaardigheden moet je hebben gezien!

Reis jij binnenkort naar het mooie Wenen? Natuurlijk wil je alles uit je verblijf aan deze beroemde stad halen. Het is dan ook een goed idee om van tevoren een lijstje te maken met wat je precies wilt gaan zien. Wij geven je alvast een aantal ideetjes. Er zijn namelijk een aantal bezienswaardigheden in Wenen die je echt niet mag missen tijdens een citytrip naar Wenen.
De Stephansdom

1. De Stephansdom

Bezoek het grootste gotische gebouw van heel Oostenrijk en laat je imponeren door de bijzondere Stephansdom. Het is de zetel van de aartsbisschop van Oostenrijk en het gebouw heeft indrukwekkende afmetingen. Het interieur is prachtig, maar dat is niet het enige wat je er vindt. In de kerk kun je een aantal bijzondere kunstschatten bewonderen. Verder is het echt een aanrader om de toren eens te beklimmen. Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht over de oude binnenstad van Wenen.


Tours en activiteiten:


Schloss Schönbrunn

2. Schloss Schönbrunn

Iedereen die Wenen bezoekt, wil het paleis van Sisi wel eens zien. Schloss Schönbrunn was gedurende vele jaren het zomerverblijf van de Oostenrijkse keizer. Wist je dat er maar liefst 1441 kamers zijn? De bijzondere geschiedenis zorgt ervoor dat er elk jaar miljoenen bezoekers komen. Niet alleen het gebouw zelf is prachtig, maar ook de tuinen zijn de moeite waard. Tiergarten Schönbrunn is de oudste dierentuin ter wereld die nog steeds bestaat.


Tours en activiteiten:


Wiener Prater

3. Pretpark Wiener Prater

Met de hele familie op stap? Dan mogen jullie pretpark Wiener Prater niet overslaan. Voorheen hoorde dit park eveneens toe aan het keizerlijke hof. In die dagen werd het vooral gebruikt voor de jachtpartijen die gehouden werden. Toen keizer Jozef II aan de macht was, werd het park opengesteld voor bezoekers. Vandaag de dag vind je er allerlei leuke attracties, waaronder een groot reuzenrad en een wassenbeeldenmuseum.

MuseumsQuartier

4. MuseumsQuartier

In het MuseumsQuartier vind je vrijwel alle belangrijke musea van Wenen op een rijtje. Ideaal, want zo kun je makkelijk van het ene naar het andere museum zonder dat je de halve stad hoeft te doorkruisen. Bezoek bijvoorbeeld het Leopold Museum eens of het MUMOK, een museum met moderne kunst. Naast musea vind je er ook veel gezellige bars en restaurants, zodat je op zijn tijd ook een hapje kunt eten of wat kunt drinken.


Tours en activiteiten:


Hundertwasser

5. Hundertwasser

Ooit gehoord van de kunstenaar Hundertwasser? Deze Oostenrijker zie je overal terug in Wenen. Het kleurrijke mozaïek zal ook jou wel bevallen. Echt bijzonder is het Hundertwasser Haus, dat opvalt door zijn vormgeving. Dit is het meest gefotografeerde gebouw in Wenen. Wil je meer over de architect te weten komen? Bezoek dan het museum Kunst Haus Wien.


Tours en activiteiten:


6. De Spaanse Rijschool

Dol op paarden? De klassieke paardendressuur, ook wel ‘haute école’ genoemd, wordt hier nog beoefend. Het is een van de weinige plaatsen ter wereld, of misschien zelfs wel de enige plaats, waar je dit nog op deze manier kunt zien. Een elegant ballet op veelal klassieke muziek wordt gedanst door de paarden. De manege is gebouwd in rococostijl en stamt uit de achttiende eeuw. Een prachtig totaalplaatje!


Tours en activiteiten:


Hofburg paleis

7. Hofburg paleis

Het Hofburg paleis werd vroeger vooral gebruikt door de vorsten van Oostenrijk. Zij verbleven hier het grootste gedeelte van het jaar, terwijl ze dan in de zomermaanden uitweken naar Schloss Schönbrunn. In het Hofburg paleis vind je dus ook de vertrekken van keizer Frans Jozef en zijn beroemde vrouw Sisi. De inrichting is nog helemaal intact. Bekijk de bijzondere bibliotheek, de barokke rijzaal en de schatkamer maar eens.

Grinzing

8. Grinzing

Ben je in Wenen, ga dan ook zeker even naar de wijk Grinzing. Dit is een gedeelte middenin de stad waar je volop wijnhandelaren en zelfs wijnranken kunt vinden. Een wijnroute in het klein! Natuurlijk is dit echt mooi wanneer de wijnranken in bloei staan of wanneer de druiven rijp zijn voor de pluk. Het oudste wijnhuis is het Oude Presshaus, waar je een eeuwenoude wijnpers vindt. Ook de wijnkelder van dit huis is erg indrukwekkend. Tijdens je bezoek aan deze wijk kun je zeker een plaatselijk wijntje proeven.

De Weense Staatsopera

9. De Weense Staatsopera

De Weense Staatsopera is een van de beste opera’s ter wereld. Het werd bijna weggevaagd tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog, maar het is volledig in ere hersteld en alweer sinds 1955 geopend voor publiek. Daarom wordt het ook wel gezien als een symbool van de vrijheid in Oostenrijk. Bij de bouw werd veel hout gebruikt, waardoor de akoestiek geweldig is. Bezoek zeker eens een concert of voorstelling!


Tours en activiteiten:


Schloss Belvedere

10. Schloss Belvedere

Misschien begon je hem al te missen in het lijstje: het beroemde gebouw Schloss Belvedere. Het slot bestaat uit twee verschillende gedeeltes, een hoger gelegen gebouw (Obere Belvedere) en een lager gelegen gebouw (Untere Belvedere). De beide gedeeltes worden vandaag de dag met elkaar verbonden via een schitterende tuin. De fonteinen hier zijn echt fotogeniek. Bovendien vind je er nog een Orangerie en een aantal boeiende sculpturen. In het Obere Belvedere vind je prestigieuze kunstwerken, onder meer van Gustav Klimt, Egon Schiele en Oskar Kokoschka. Untere Belvedere wordt vooral gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen. Dit zijn vaak collecties met een bijzonder thema.


Handige tickets voor jouw stedentrip Wenen!


Handige weetjes voor je stedentrip naar Wenen

Reis je binnenkort naar Wenen, dan wil je zeker nog een paar praktische dingen weten. Het is maar ongeveer een uurtje vliegen naar de mooie Oostenrijkse hoofdstad. Je kunt ter plaatse het openbaar vervoer gebruiken of een auto huren. Parkeren in Wenen is geen probleem.

Verder kun je in de wintermaanden rekenen op relatief hoge temperaturen voor Oostenrijk. Wenen ligt namelijk vrij laag en daardoor is de kans op sneeuw hier kleiner dan in andere grote delen van het land. In het voorjaar en in de zomer kun je rekenen op zon en gemiddelde temperaturen. Rond de 20 tot 25 graden Celsius is heel normaal.

Wil je de stad eens van een andere zijde zien, dan is een cruise over de Donau echt een aanrader. Wenen is de grootste stad van het land en vormt het politieke, maar ook het culturele centrum van Oostenrijk. Geniet van je stedentrip naar Wenen!

Reageren