Stedentrip naar Athene? 5 dingen die je zeker moet doen!

Als bakermat van de beschaving, met onder andere de eerste democratie ter wereld, is Athene een stad die tot verwondering spreekt. En nergens komt de geschiedenis meer tot leven dan op en rond de tafelberg Akropolis. Geniet van het indrukwekkende uitzicht, maar loop vooral ook niet voorbij de vele tempels, zoals het Parthenon en de Tempel van Niké en het Erechteion. Verkoel in het Akropolismuseum, maar ga zeker ook even flaneren in de Plaka, één van de vele charmante wijkjes van Athene.

Akropolis: waar het allemaal begon

Met een hoogte van 156 meter en omringd door vruchtbare gronden was de tafelberg Akropolis een perfecte keuze voor belangrijke bouwwerken. De nederzettingen waren reeds van kilometers ver in de omtrek te zien, blinkend in de hete Griekse zon, en de Akropolis, Grieks voor hoogste berg van de stad, werd omringd door een vruchtbare vlakte. Vandaag de dag is dit een bezoek waard omwille van het spectaculaire uitzicht en de vele restanten van tempels en beelden.

Akropolismuseum: cultuur met een uitzicht

Voor je aan je klim naar de eigenlijke Akropolis begint, houd je halt aan de voet van de berg het museum te bezoeken. Ga terug in de tijd en ontdek de archeologische vondsten van de Akropolis en zijn hellingen. Met meer dan 4000 voorwerpen verspreid over vijf afdelingen brengt de collectie je aan de hand van beelden en sculpturen terug naar de tijd van de Oude Grieken. Tip: geniet van een koffie op het dakterras met panoramisch uitzicht.

Parthenon: eeuwenoud symbool van Athene

Het Parthenon, afgeleid van Parthenos (maagd of jonge vrouw) werd als majestueuze tempel voor de godin Pallas Athena opgericht. Naast beschermgodin van Athene was ze ook godin van onder andere de hemel, wijsheid, (krijgs)kunst en vrede. Maar ook haar krachtige en reine karakter maakten haar geliefd. Afgewerkt met Dorische zuilen volgens de gulden snede is het Parthenon een knap staaltje architectuur dat opgenomen werd in het UNESCO-werelderfgoed, en een absolute must bij een bezoek aan de Akropolis.

Tempel van Nikè en het Erechteion: iconen van Ionische stijl

Vervolg je tocht op de Akropolis met een bezoek aan de Tempel van Nikè en het Erechteion. Athena Nikè, godin van de oorlog, kreeg haar eigen tempel in Ionische stijl na de overwinning van de Grieken op de Perzen. Het uitzicht op de Egeïsche zee is mooi meegenomen bij het rondwandelen in deze tempel. Aan het Erechteion, één van de befaamdste bouwwerken in Ionische stijl, vind je een eeuwenoude olijfboom, die geschonken zou zijn door de godin Athena aan de stad.

Plaka: oud en nieuw ontmoeten elkaar

In de schaduw van de Akropolis ligt Plaka, één van de leukste wijkjes van Athene. Oud en nieuw ontmoeten er elkaar in de rustige straatjes, die zo goed als verkeersvrij zijn. Het is dé plek om souvenirs te scoren, maar ook om op culinaire ontdekkingstocht te gaan door de Griekse keuken. Van moussaka tot salade met feta, de authentieke Griekse restaurants serveren de traditionele maaltijden.

Praktische informatie

Al meer dan 3000 jaar bewoond, met periodes van zowel glorie als verval, barst de grootste stad van Griekenland van de bezienswaardigheden. Onthoud zeker deze tips bij het plannen van je reis:
– Beste reistijd: voor aangename temperaturen bezoek je Griekenland in de lente (april – juni) of de herfst (september – oktober)
– Tijdsverschil: in Griekenland is het één uur later dan in Nederland
– Vliegtickets: klik hier voor goedkope vliegtickets rechtstreeks naar Athene

Reageren