St-Petersburg, de stad voor de kunst en architectuur liefhebber

Sint-Petersburg is de culturele hoofdstad van Rusland. Er hebben veel beroemde kunstenaars en artiesten gewoond. De stad met wel meer dan 5 miljoen inwoners is ontstaan in de 18e eeuw en dit zie je terug in de architectuur van de vele prachtige oude gebouwen. De stad wordt gekenmerkt door grachten, lange rechte straten, statige tuinen en indrukwekkende parken en paleizen.

De geschiedenis van St-Petersburg

St- Petersburg is de voormalige hoofdstad van Rusland. Het is in 1703 gesticht door Peter de Grote. Het was voor hem het “venster op het westen”. Het doel van Peter de Grote was om de stad een westerse uitstraling te geven. Zo heeft de stad veel grachten, wat geïnspireerd is op Amsterdam. Het wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd.

Bezienswaardigheden in St-Petersburg

St-Petersburg

Het Hermitage

De Hermitage is een wereldberoemd museum dan een van de grootste verzamelingen aan kunst ter wereld heeft. De collectie van de Hermitage bestaat vooral uit West-Europese kunst. Zoals schitterende Renbrandts, Madonna’s van Da Vinci en kleurrijke schilderijen van Matisse.Ook het gebouw zelf is erg bijzonder. Het is gevestigd in het voormalige Winterpaleis, wat de belangrijkste verblijfplaats van de Russische Tsaren was.

Het Russisch Museum

In dit museum kan je vooral Russische kunstwerken zien. Zo zijn er veel oude religieuze iconen maar ook werk van bekende Russische kunstenaars als Repin, Vroebel en Brjoellov. Het museum is gevestigd in het Mikhailovsky Paleis dat aan de bekende straat de Nevsky Prospekt ligt.

The Stieglitz Applied Arts museum

Dit is een moderne kunst museum, het ligt in de buurt van het Russisch museum. Wederom is de architectuur van dit museum erg indrukwekkend. Dit museum is wat minder bekend onder toeristen, wat het ervoor zorgt dat het niet zo druk is.

Het Kazankathedraal

Dit kathedraal met zijn indrukwekkende koepel en zijn 96 zuilen is een makkelijk oriëntatiepunt in St- Petersburg. Het ontwerp van het kathedraal is gebaseerd op de Sint-Pieter in Rome. Het kathedraal wordt ook gezien als het moment waarmee de overwinning op Napoleon is gevierd. Ook dit gebouw ligt aan de Nevski Prospekt.
Het Izaakskathedraal. Je kunt hier regelmatig Orthodoxe kerkdiensten bijwonen.

Het Petershof

Dit paleizen- en tuinencomplex wordt ook wel het Versailles van Rusland genoemd. Het heeft enorme uitgestrekte tuinen met wel duizenden fonteinen. Petershof ligt 30 kilometer ten zuidwesten van de stad. Het was het zomerpaleis van de Tsaar. Je kunt het Petershof op verschillende manieren bereiken: per boot, ferry, bus of trein.

St-Petersburg

De Petrus en Paulus vesting

Dit was de eerste nederzetting waaruit de nieuwe hoofdstad werd gebouwd. Het maakt deel uit van een fort op het Zajatsji-eiland in de rivier de Neva is in één jaar gebouwd. Het is een bijzonder gebouw met een gouden torenspits van 123 meter hoog met aan de binnenkant een barokke interieur. In de prachtige Petrus en Pauluskathedraal kan je verschillende graven van tsaren en hun familieleden zien.

St-Petersburg

Kerk van de Verlosser op het Bloed

Dit is een typische Russische kerk. Heel kleurrijk met veel bijzondere koepels. Van binnen is de kerk ook erg mooi, het is versierd met vele mozaïeken. Deze kerk is gebouwd op de plek waar Alexander II is vermoord.

Transport naar St-Petersburg

Het is het makkelijkst om naar St-Petersburg te vliegen. Je kunt vanuit Amsterdam met KLM of AirBaltic direct naar St-Petersburg vliegen. Dit duurt 3 uur. Er zijn ook enkele low-cost aanbieders die indirect naar St-Petersburg vliegen.

 

Reageren