Sporten op vakantie: zo blijf je fit op reis!

Een echte sportvakantie klinkt niet voor iedereen als muziek in de oren, maar er zijn veel mogelijkheden om af en toe  je momentje te pakken en je lichaam te onderhouden. Voor veel mensen is vakantie een moment van totale ontspanning en een ontsnapping aan de dagelijkse sleur. Maar je wil natuurlijk niet dat al je harde training voor niks is geweest!

Wanneer is het verstandig om te trainen op vakantie?

Wanneer je niet wil dat je spierkracht en/of -massa afneemt op vakantie dan kan het handig zijn om jezelf af te vragen hoe lang je al fanatiek en regelmatig traint. Train je al langer dan 1 jaar dan zou het geen probleem te moeten zijn om 2 weken niks te doen. Train je echter minder dan 1 jaar dan is het misschien verstandig om niet alleen maar aan het strand te liggen.

Het lijkt erop dat je spieren een bepaald geheugen hebben. Wanneer je namelijk langer dan 1 jaar regelmatig sport dan begint je spiermassa na 2 weken langzaam af te bouwen en zal dit proces na 4 weken steeds sneller gaan. Met spierkracht begint dit proces zo rond de 3 of 4 weken en zal dat steeds sneller gaan na 5 of 6 weken. Maar sport je dus nog niet langer dan 1 jaar fanatiek en regelmatig en wil je niet dat al je vooruitgang voor niks is geweest, dan is het verstandig om op vakantie toch regelmatig te trainen.

Oefeningen die je overal op vakantie kunt doen

Eigenlijk kun je overal waar je kijkt wel oefeningen doen met je eigen gewicht. Denk bijvoorbeeld aan push-ups, pull-ups en squats. Maar als je toch meer weerstand wil, omdat je bijvoorbeeld altijd met meer dan je eigen gewicht traint, kun je altijd eens een paar weerstandbanden meenemen! Check hieronder bijvoorbeeld hoe Paula Janson haar benen en billen traint op vakantie!

Met bovenstaande leg kicks train heerlijk je billen en boven benen. Plaats de band onderin je bovenbenen en plaats je hand tegen een muur of boom. Trap allebei je benen 10 keer naar achteren en opzij, maar haal de kracht uit je bovenbenen en billen door je benen recht te houden en niet te zwaaien met je onderbeen.

En onderstaande oefening doe je natuurlijk op een grasveldje of fitnessmat…

De eerste oefeningen is de ‘Brug’. Met je voeten en schouders op de grond, en de weerstandsband onderaan je boven benen, plaats je de voeten ver genoeg uit elkaar om de weerstand van de band constant te voelen. Beweeg je heupen 10 x van boven naar benen en laat je heupen niet op de grond rusten.

De tweede oefening die je hierboven ziet noemen we ook wel de oester. Je plaatst de band net boven je knieën en gaat op je zij liggen. Plaats een hand onder je hoofd en plaats je arm op de grond in een rechte lijn met je benen. Je benen liggen in een hoek van 45 graden en je voeten blijven op elkaar terwijl je bovenste been beweeg je omhoog tot dat een sterke weerstand van de band voelt.

Of je neemt natuurlijk gewoon een suspension trainer mee om alle oefeningen te kunnen doen die in de sportschool ook kunnen!

Train je borst, schouders en rug door de suspension trainer hoog vast te maken aan een deur of stang. Ga op je tenen staan en hang rustig voorover. Hoe verder je naar voren hangt, hoe zwaarder de training is. Zak met je bovenlichaam richting de handvatten totdat je schouders onder je ellebogen zijn en beweeg dan weer terug naar de startpositie.

Meer oefeningen nodig? Geen probleem! Bekijk deze pagina eens vol met elastiek oefeningen.

Reageren