Social media blokkades op reis; zo blijf je in contact met het thuisfront

In landen zoals China en Iran zul je tijdens je avontuurlijke reizen zomaar ineens kunnen ontdekken dat je social media niet meer werkt. Maar niet alleen social media wordt geblokkeerd. Hetzelfde geldt ook voor Skype blokkades: en dat kan het bellen naar het thuisfront nog al eens lastig maken. Hoe zorg je er nu voor dat je niet zomaar afgesneden wordt van de buitenwereld, en dat je toch contact kunt blijven houden met het thuisfront? We leggen het je hier uit!

1. WhatsApp

Het is natuurlijk een ontzettende opluchting wanneer WhatsApp unblocken na dagenlange stilte van het thuisfront eindelijk werkelijkheid wordt. Kun je eindelijk je ervaringen delen met de mensen die thuis braaf zitten te wachten. Je kunt deze blokkade opheffen door gebruik te maken van een VPN verbinding. Een VPN verbinding zorgt ervoor dat je veilig en anoniem kunt internetten. Volgens de VPN verbinding ben jij namelijk niet op een specifieke locatie (waar toevallig de restrictie geldt) maar ben jij verspreid over de hele wereld. En dit geeft je anonimiteit.

2. Facebook

Om toegang te verkrijgen tot Facebook kun je, net als bij WhatsApp, gebruik maken van een VPN verbinding om anoniem gebruik te maken van het internet. Mocht dit om de een of andere reden niet werken, dan kun je gebruik maken van de Tor-browser, ook wel de Onion Route genoemd. Facebook heeft zelfs een aparte link voor degenen die de website willen bezoeken via deze Tor-browser. De Tor-browser werkt hetzelfde als Chrome of Firefox, maar leidt het dataverkeer via servers die verspreid staan over de hele wereld. Op deze manier ben je nooit aan een vaste locatie verbonden, en is de kans dat je deze censuur kunt omzeilen groot.

3. Skype

Landen als Qatar, de UAE, Kuwait en Noord Korea hebben een complete ban op het gebruik van Skype. En dat maakt het videobellen met vrienden en familie al snel wat gecompliceerder dan het zou moeten zijn. Gelukkig is ook deze restrictie te omzeilen. Je kan ook hier gebruik maken van de Tor software, of een Proxy pagina. Deze proxy pagina wordt veelal gehost in een land waar geen skype restricties zijn, waardoor je Skype gewoon kunt gebruiken. Het nadeel is het feit dat duizenden mensen over de hele wereld gebruik maken van deze proxy sites, wat de service ontzettend traag kan maken. Ook in dit geval biedt een VPN verbinding de beste mogelijkheden om anoniem en vooral veilig gebruik te kunnen maken van de gewenste services.

Reageren