Met je smartphone naar het buitenland

Een smartphone is tegenwoordig onmisbaar op reis. Het is je navigatiesysteem, je fotocamera, computer en telefoon in één. Het is dan ook niet zo gek dat bijna iedereen de telefoon meeneemt, ook naar het buitenland. Bij terugkomst worden veel mensen vaak geconfronteerd met een hoge telefoonrekening. Hoe kun je dat voorkomen? En hoe zorg je ervoor dat jouw smartphone geen schade oploopt of gestolen wordt? Wij geven vijf tips.

Tip 1: Bereid de smartphone voor

Allereerst: bereid de smartphone voor. Veel zaken kun je voor vertrek al regelen. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van de kaarten voor de navigatie-app en het updaten van belangrijke apps. Zo voorkom je dat je veel mobiele data in het buitenland moet gebruiken. Maak ook alvast wat ruimte voor foto’s en video’s, want herinneringen leg je natuurlijk graag vast.

Afhankelijk van hoe en waar je op vakantie gaat, is het misschien een goed idee wat lokale reisapps te downloaden. Tegenwoordig hebben bijvoorbeeld veel taxibedrijven een app waar je direct een taxi mee kunt bestellen. Natuurlijk is het ook altijd handig om de Schiphol-app en KLM-app te downloaden en bij de hand te hebben. Daarmee kun je ook een dag van tevoren inchecken. Dan hoef je bij aankomst op het vliegveld alleen nog door de douane te gaan en je digitale instapkaart te laten zien bij de gate.

Tip 2: Een lokale simkaart gebruiken

Wie naar het buitenland gaat, krijgt te making met ‘roaming’. Dat houdt in dat jouw Nederlandse provider een netwerk in het buitenland wil lenen, zodat je ook in het buitenland kunt bellen, sms’en en internetten. De Nederlandse provider moet daarvoor een vergoeding aan de buitenlandse provider betalen.

“Helaas zijn deze vergoedingen vaak erg hoog, waardoor je bij een hoog verbruik kunt rekenen op een hoge telefoonrekening. Gelukkig zijn er veel oplossingen om dit te voorkomen” – Lars Braamhaar, MobielAbonnement.nl

Je kunt dit voorkomen door een lokale simkaart te gebruiken. Koop een prepaid simkaart op de luchthaven of in een supermarkt van jouw bestemming. Je maakt dan verbinding met het lokale netwerk. Dat kost niets extra en je kosten zijn al vooraf bekend. In veel landen hoef je je daarvoor niet te identificeren. Houd er rekening mee dat je in sommige landen de kaart op naam moet laten zetten.

Tip 3: Houd je verbruik in de gaten

Of je nu een lokale simkaart hebt of gebruikmaakt van roaming: houd altijd het verbruik in de gaten. Zeker bij roaming is dat essentieel. Anders kun je bij thuiskomst een hoge rekening verwachten. Het nadeel aan smartphones is dat er apps op staan die zichzelf constant bijwerken. Facebook en WhatsApp halen bijvoorbeeld de hele tijd de laatste berichten op.

Een goede app om het verbruik te meten is bijvoorbeeld DataMan. Een gratis alternatief is MyDataManager, dat beschikbaar is voor Android en iOS. Gebruikers kunnen zelf een limiet instellen en een melding ontvangen als het limiet overschreden is.

Tip 4: Wi-Fi is goedkoop (of gratis!)

Eerlijk is eerlijk: in 2016 kunnen we niet echt meer zonder internet. Het liefst blijven we de hele dag op de hoogte van alles wat er om ons heen gebeurt. Gelukkig bieden veel accommodaties en restaurants Wi-Fi aan. Soms moeten gasten hier per uur voor betalen, soms is het gratis. Ook al zou je er een kleine vergoeding voor moeten betalen, dan is het nog goedkoper dan internetten via een eigen verbinding.

Helaas is Wi-Fi niet de veiligste manier om te internetten. Doordat het een gedeeld netwerk is, kunnen kwaadwillenden meelezen. Het is prima om even het laatste nieuws mee te lezen, maar het inloggen op internetbankieren en het lezen van je zakelijke e-mail kun je er beter niet mee doen.

Tip 5: Bescherm je telefoon

Bescherm je smartphone goed tegen schade. Koop een hoesje en plak er een glazen screenprotector op. De kans op schade is op vakantie namelijk veel groter. Het zal je net gebeuren dat je telefoon uit de zak van je korte broek valt, of dat je, na een bezoekje aan het strand, krassen op het scherm hebt vanwege het zand.

Houd er ook rekening mee dat toeristen heel interessant zijn voor zakkenrollers. Stop je telefoon nooit in je achterzak en leg hem nooit op tafel als je op het terras zit. In het beste geval laat je de smartphone thuis en neem je een goedkope telefoon waarmee alleen gebeld en gesms’t kan worden mee. Neem je toch je dure smartphone mee? Dan is voorzichtigheid geboden.

Reageren