Voor veel mensen staat de zomervakantie op het punt van beginnen. Een app die tijdens de vakantie zeker van pas komt is de navigatie-app Google Maps. De mogelijkheden van deze populaire app zijn ontzettend uitgebreid en daarom zochten we uit wat de slimme instellingen van Google Maps zijn.
Google Maps, misschien wel de beste navigatie-app
Google Maps is een navigatie-app voor Android en iOS die je voor je smartphone of tablet gebruikt. Met de app navigeer je door middel van gps. Heel handig, want zo verbruikt het navigeren dus geen data van je Sim Only internetbundel. Wel heeft de app internet nodig om de wegenkaarten te downloaden waarmee jij naar je eindbestemming navigeert. Tenzij je een van onze tips verderop dit artikel toepast!
Google Maps is niet alleen een navigatie-app: het toont ook de openingstijden van restaurants en andere openbare ruimtes. Verder lees je er recensies: ideaal om te zien of dat eettentje een bezoekje waard is! Via internet kun je ook file-informatie downloaden. Is het druk op de weg? Dan loodst de app je via een omweg langs de file. Dat scheelt weer tijd!
Hoeveel data verbruikt Google Maps gemiddeld?
Je las het net al: het navigeren via Maps kost geen data, maar het downloaden van de wegenkaarten wél. Zeker als je internetbundel niet zo groot is, is het goed om vooraf te weten hoeveel data een app gebruikt. Zo voorkom je dat ineens je internetbundel op is.
Met Google Maps hoef jij je geen zorgen te maken: een uur lang rijden kost gemiddeld 35 MB. Dit is een ruime schatting. Het hangt namelijk af van waar je bent. Rij je op een afgezonderde landweg met weinig wegen of steden in de buurt? Dan verbruikt de app heel wat minder data. Het is maar net hoeveel wegen de navigatie-app hoeft te downloaden om de voor jou ideale route uit te stippelen.
5 handige tips om Google Maps optimaal te gebruiken
Google Maps is makkelijk in gebruik en een route is zó uitgestippeld. Toch zijn er een paar functies die de app nog wat beter, zuiniger en slimmer maken.
- Zo verbruikt Google Maps geen MB’s van je internetbundel
De app hoéft geen data te gebruiken. Vooraf kun je namelijk kaarten offline opslaan, door ze te downloaden via wifi. Die hoeft je telefoon tijdens het navigeren dus niet te downloaden. Handig, want zo kost het downloaden van kaarten geen data van je internetbundel. In Nederland en de Europese Unie is het misschien niet per se nodig, omdat je dan voor je Sim Only abonnement geen roamingkosten betaalt. Toch is het een slimme manier van MB’s besparen. In landen waar je nog roamingkosten betaalt is het sowieso handig. Je voorkomt dan buitenbundelkosten van je telefoonabonnement. Extra voordeel: omdat je telefoon geen mobiel internet gebruikt, gaat de batterij van je telefoon minder snel leeg.
- Zo zie je fietspaden
Echte Hollanders pakken natuurlijk de fiets! Nederland is een echt fietsland met fietspaden die los staan van de autowegen. De snelste route is, zeker in de stad, vaak met de fiets! Maar vanwege die losse fietspaden kan de route nog weleens afwijken van de autowegen. Wist je dat je met Google Maps ook fietspaden kunt zien? Hier moet je wel een instelling voor inschakelen.
Zo bekijk je wegenkaarten voor de fiets:
- Open Google Maps
- Druk rechtsboven op het icoontje met het vierkantje.
- Druk onder ‘Kaartgegevens’ nu op ‘Fietsen’.
- Op de wegenkaart zie je nu de fietspaden verschijnen.
- Zo weet je geliefde waar je bent
Als je wil, kun je met Google Maps je locatie live delen. Je kunt dan je geliefde laten weten hoe laat je thuis bent. Bijvoorbeeld als je in de file staat en je liefje staat op je te wachten met een romantisch diner. Je geliefde ziet dan precies waar je bent. Je zult zien: het eten is précies op tijd klaar! Ook op een festival kan het superhandig zijn, want zo vind je elkaar makkelijk terug.
- Tussenstops toevoegen aan je route
Google Maps weet precies hoe jij het snelst van a naar b komt. Maar wist je dat je ook tussenstops aan je route kunt toevoegen? Hartstikke leuk als je op vakantie lekker wil toeren. Zo rij je van het ene naar het andere idyllische dorpje en bestaat je route niet uit alleen maar snelwegen. Road trip!
- Altijd je geparkeerde auto (of fiets!) direct terugvinden
Gebeurt het je weleens dat je geen flauw idee hebt waar je ook alweer je auto of fiets parkeerde? Google Maps is dan je beste vriend. Je kunt namelijk een locatie instellen als parkeerplek. Op het moment dat je de auto of fiets parkeert gebruik je deze functie. Zo vind je ‘m later supersnel terug!
Zo stel je de locatie in als geparkeerde auto met Google Maps:
- Open zodra je de auto parkeert Google Maps.
- Druk op je locatie. Deze herken je aan het knipperende blauwe rondje.
- Druk op ‘Instellen als parkeerplek’.
- Er verschijnt op deze locatie nu een ‘P’ die aangeeft dat je auto daar staat.
Andere navigatie-apps die ook de moeite waard zijn
Google Maps is zeker niet de enige navigatie-app die je probleemloos naar je eindbestemming navigeert. Andere gratis navigatie-apps zijn ook de moeite waard. Zo heb je Here WeGo, waarvan het handig is dat je wél in een keer de volledige wegenkaart van een land kunt downloaden. Een andere topper is Waze, die bekendstaat om zijn betrouwbare file-informatie.
Reageren