Sint-Stefanusbasiliek in Boedapest

De grootste kerk van Boedapest is de Sint-Stefanusbasiliek (Szent István Bazilika). De kerk is gewijd aan Sint Stefanus (Szent Istvan), de eerste christelijke koning van Hongarije die leefde van 975 tot 1038. De Sint-Stefanusbasiliek ligt achter het bekende Parlementsgebouw aan de Pest-kant van de Donau, aan het Stefanusplein.

Met de bouw van dit monumentale bouwwerk werd in 1851 begonnen. Er is ruim een halve eeuw aan gewerkt. De basiliek werd in 1905 opgeleverd en op 8 december 1906 legde keizer Frans Jozef de laatste steen.

Kerk, basiliek, kathedraal

De kerk was eigenlijk geen echte basiliek, maar de inwoners van Boedapest noemden de kerk al tijdens de bouw ‘de basiliek’ vanwege de grootsheid van de kerk. Deze titel kan sinds 1931 officieel gebruikt worden, aangezien paus Pius XI de kerk toen de eretitel van Basilica Minor toekende. En in 1993 kreeg de kerk bovendien de titel ‘kathedraal’ toen het aartsbisdom van Esztergom het aartsbisdom van Esztergom-Boedapest werd.

Drie architecten

Er is door drie architecten aan de basiliek gewerkt. De eerste architect was József Hild, een aanhanger van de classicistische stijl. In 1867 stierf Hild en nam Miklos Ybl het van hem over. De bouw werd vertraagd door het instorten van de koepel in 1868. Ybl maakte het neo-renaissanceontwerp van de kerk zoals hij er nu staat, maar ook hij maakte de voltooiing van de kerk niet mee: hij stierf in 1891. De vormgeving van het interieur en de afwerking van de kerk werd uiteindelijk uitgevoerd onder leiding van de derde architect, Jozsef Krausz.

96 Meter

De centrale koepel van de kerk is 96 meter hoog; de twee torens zijn 80 meter hoog. De hoogte van 96 meter is ook exact de hoogte van het Parlementsgebouw in Boedapest. Deze 96 meter is een verwijzing naar het jaar 896, het jaar waarin Magyaarse stammen zich in het gebied vestigden, wat uiteindelijk leidde tot de stichting van de huidige staat Hongarije.

50 Soorten marmer

Het interieur van de kerk is indrukwekkend. De koepel heeft een prachtig plafond met mozaïeken en een grondplan in de vorm van een Grieks kruis. De kerk heeft 8000 zitplaatsen. Voor de versiering en inrichting van de basiliek deed de architect een beroep op de beste beeldhouwers en schilders van zijn tijd. Het prachtig versierde interieur bevat maar liefst 50 verschillende soorten marmer, rijk versierde kapellen en vele beeldhouwwerken waaronder een buste van de patroonheilige van de kerk. Er werd speciaal toestemming aan de paus gevraagd om het beeld op het altaar te mogen plaatsen.

Verder staan er grote beelden van de vier apostelen in de nissen die de koepel ondersteunen. De massieve houten deur is versierd met medaillons met reliëfs van de bustes van de twaalf apostelen. In de toren aan de rechterzijde bevindt zich de grootste klok van het land, die maar liefst 9144 kg weegt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de basiliek zware beschadigingen op door bombardementen. De basiliek werd nadien zo authentiek mogelijk hersteld.

Hand van Sint Stefanus

In een speciaal ervoor gebouwde kapel, de Kapel van de Heilige Rechterhand, ligt de belangrijkste relikwie van het land, de gepreserveerde rechterhand van Sint Stefanus. De gemummificeerde hand wordt in een schrijn bewaard. Elk jaar op 15 augustus, de sterfdatum van de heilige Stefanus, wordt het rondgedragen in de omliggende straten.

 

Reageren