Ryanair vlucht geannuleerd door de staking? Dit zijn je rechten

Vanaf morgen, 12 juli gaan de eerste piloten van Ryanair staken. De piloten gestationeerd in Dublin staken op 12 juli, op 25 en 26 juli volgt het personeel in België, Spanje, Italië en  Portugal. De stakingen zullen zorgen voor veel annuleringen binnen Europa.

Vliegen of aanschafprijs

Mocht jouw vlucht getroffen zijn dan zal Ryanair je berichten om een vervangende vlucht te  selecteren. Ryanair zal proberen jou de eerstvolgende vlucht naar de eindbestemming aan  te bieden. Mocht dat niet lukken dan zal Ryanair hulp zoeken bij hun partners Vueling,  Easyjet of Norwegian om jou op je bestemming te krijgen.

Is er geen acceptabel alternatief voor jou, dan heb je recht om de aanschafprijs van de  tickets terug te krijgen. Deze kan je aanvragen via de website van Ryanair.

Recht op compensatie

Kom je door de annulering van Ryanair helemaal niet aan op je eindbestemming of meer  dan drie uur later dan origineel geboekte vlucht? Dan heb je ook recht op compensatie.

De compensatiebedragen zijn op basis van de vluchtafstand, en staan los van de ticketprijs.

● Bij vluchten tot 1500 kilometer heeft u recht op € 250,00 per passagier!
● Bij vluchten tussen 1500-3500 kilometer heeft u recht op € 400,00 per passagier!
● Bij vluchten van meer dan 3500 kilometer (buiten de EU) heeft u recht op € 600,00  per passagier!

Als je vlucht geannuleerd is kan je makkelijk via de website van ​Aviclaim​ berekenen in welke  categorie jouw vlucht valt.

Verzorging

Als laatste heb je recht op verzorging. Als je op de luchthaven langer dan twee uur extra  wachttijd hebt vanwege de staking dan heb je recht op maaltijden en verfrissing. Let op: dit  moet wel in redelijke verhouding zijn met de wachttijd. Aviclaim benadrukt dat er bonnetjes  beschikbaar moeten zijn van de gemaakte kosten anders kan je deze niet claimen.

Indien nodig krijg je ook nog een hotelovernachting en heb je recht op een vergoeding voor  vervoer van en naar de luchthaven.

Reageren