Rondreizen in IJsland

In IJsland heeft elk seizoen zijn charme voor een mooie rondreis en bijzondere reiservaring.  In de herfst kun je op IJsland fantastische kleurencombinaties tegen spectaculaire wolkenluchten aanschouwen. Gedurende het lange winterseizoen staan winterse belevenissen centraal, zoals skitochten, met een sneeuwscooter over de gletsjers toeren en ijsvissen. In het voorjaar komt de natuur weer tot leven. Dit is het ideale seizoen om vogels te spotten, want vele trekvogels keren dan terug naar het Noorden. Maar IJsland wordt toch het meest bezocht in het korte zomerseizoen in juli en augustus, wanneer de zon ook ’s nachts niet meer onder gaat. Dit is ook de periode om een boottocht te maken om walvissen te spotten.

Hoofdstad Reykjavik en dagrondreis Golden Circle

Het meest bezocht in IJsland is het gezellige Reykjavik, de hoofdstad van IJsland.  Het meest beeldbepalende in deze relatief jonge stad is de extravagante Hallgrimskirkja, die zo uit een science ficton film lijkt te komen. Een topper is het oude havengebied. In een van de visrestaurantjes, gevestigd in de oude havengebouwtjes, kun je botermalse zalm eten. In enkele is de sfeer heel gemoedelijk, meer als die van een eenvoudig eethuisje als van een restaurant.

Veel toeristen maken vanuit Reykjavik excursies.  Het meest bezocht zijn de bronnen van de Blue Lagoon en de meest bekende route voor een rondreis IJsland in één dag is de Golden Circle. De route kan zelf worden afgelegd met een huurauto of georganiseerd met een bus. Het grote voordeel van een georganiseerde tour is dat je veel interessante informatie krijgt en ook leuke weetjes over het land en de bevolking. Veelal is de reisleider een enthousiast verteller over het eigen land. De IJslanders zijn een trots volk.

Met de dagexcursie Golden Circle zie je enkele van de meest populaire highlights van IJsland. De route is ongeveer 300 km lang en de tour duurt een hele dag. Zeer indrukwekkend is de schitterende waterval Gullfoss, die bij het naderen opdoemt uit het uitgestrekte plateau. Ons woord voor geiser, ook die je zelf in huis hebt, stamt af van de heetwaterbron ’Geysir’. Elke paar minuten spuit deze een straal heet water omhoog tot zo’n vijftien meter hoog. Dit is een spectaculair gezicht dat mooie plaatjes en filmpjes oplevert. Vast onderdeel van de dagrondreis is het prachtige Nationaal Park Thingvellir. Dit is een heel bijzonder natuurgebied waar geografisch gezien het Europese en Noordamerikaanse plateau samenkomen. Goed beschouwd behoort dit gebied tot geen van beide en zou je kunnen zeggen dat het IJslandse plateau is. Echt een uniek gebied.

Wil je het echte IJsland met al haar bijzondere landschappen en verhalen leren kennen, dan is het maken van een langere IJsland rondreis een absolute must. Je hebt in IJsland keuze uit vele uitgestippelde rondreizen.

Meer informatie:

– Toeristische info over IJsland

– Website met rondreizen in IJsland

Reageren