Rondreizen door Panama: 5 dingen die je moet zien

Het prachtige Centraal-Amerikaanse land Panama wordt steeds populairder onder backpackers en andere reizigers. Je kent het land misschien wel van het wereldberoemde Panamakanaal. Panama heeft echter nog veel meer prachtige plekjes die je beslist moet zien tijdens een rondreis door Panama. Welke zijn dit? Wij hebben 5 hotspots in Panama op een rijtje gezet!

1 Bocas del Toro

Panama staat ook bekend om de vele prachtige eilanden waar je geweldig kunt duiken. De meest noordelijke provincie van Panama, Bocas del Toro, kent een aantal prachtige eilanden. Deze provincie is een absolute must-seevoor wanneer je een bezoekje brengt aan Panama. Je vindt er uitgestrekte mangrovebossen, onaangetaste koraalriffen, paradijselijke zandstranden en tropische regenwouden. Je kunt hier geweldig snorkelen, surfen kanoën en vissen. Ook voor de ‘duurzame’ toerist is hier veel te doen. In deze streek wordt veel aandacht besteed aan ‘ecotoerisme’. Een echt duurzame bestemming dus!

2. Panamastad

De meeste reizigers bezoeken Panama voor de indrukwekkende natuur. Panamastad, de hoofdstad van het land, is echter ook een aanrader. Veel mensen zien deze stad als een mix tussen Miami en Maracaibo. De stad is veelzijdig en met name de skyline van wolkenkrabbers is erg indrukwekkend. Ook in het ‘oude’ gedeelte van de stad is meer dan genoeg te zien. Hier zie je echt dingen terug uit het koloniale tijdperk. Denk bijvoorbeeld aan de Iglesia de San José, het ‘Plaza de la Independence’ of het ‘Museo de Arte’.Heb je zin om eens goed te winkelen? Dan moet in de wijk El Cangrejo zijn!

3 Darien National Park

Een andere aanrader voor natuurfanaten: het Darien National Park. Dit is het allergrootste beschermde natuurgebied van Centraal-Amerika. Met ruim 6.000 vierkante kilometer kun je je hier dagenlang vermaken. De natuur is – net zoals de rest van Panama – erg veelzijdig. Je zult er tropische oerwouden tegenkomen met veel wildlife, maar ook prachtige stranden, ruige gebergtes en imponerende moerassen. Je vindt er dieren als de poema, de jaguar, de arend, papagaaien en de unieke Tapir. Ook vogelspotters kunnen hier hun geluk niet op. Er leven in dit park namelijk meer dan 500 verschillende vogelsoorten. Eén klein aandachtspuntje: dit gebied bevindt zich op de grens met Colombia en vlak op de grens vinden geregeld guerrilla-activiteiten plaats. Check dus van tevoren even wat de huidige situatie is.

4. San Blas eilanden

Een andere plek die je beslist moet bezoeken zijn de San Blas eilanden. Deze eilandengroep telt maar liefst 365 eilanden voor de kust van Panama. De eilanden zijn vooral populair onder watersporters en natuurfanaten. Er is altijd wel een eiland te vinden waar niemand anders is, dus je kunt echt even het gevoel ervaren alleen op de wereld te zijn. Het is een beschermd gebied, dus het is helaas niet toegestaan om te duiken. Dit heeft er echter wel voor gezorgd dat de koraalriffen nog in formidabele staat zijn. De oorspronkelijke bevolking van de eilanden zijn de ‘Kuna indianen’, een gastvrij volk dat graag kennismaakt met toeristen die de eilanden bezoeken. 

5 Panamakanaal

Deze lijst is natuurlijk niet compleet zonder het Panamakanaal. Deze imponerende constructie is van groot belang voor Panama. Het kanaal heeft een rijke geschiedenis. Met behulp van sluizen worden boten omlaag- en omhooggetild om vervolgens door te kunnen varen. De beroemdste sluizen zijn die bij ‘Miraflores’. Hier kun je goed zien hoe het systeem precies werkt. Boten betalen gigantische bedragen oplopend tot een ton om door het Panamakanaal te varen. Om boten in actie te kunnen zien kun je het beste rond 9 uur ’s ochtends bij de sluizen zijn. Tussen 9 en 11 in de ochtend varen namelijk meestal de grote schepen door de sluizen.

Ben jij weleens in Panama geweest? Zo ja, wat vond jij het mooiste plekje van dit land? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Reageren