Ontdek Spanje per trein – Rondreis in Spanje met de trein

Afgezien van het heerlijke eten, het vaak goede weer en de eeuwenoude geschiedenis, is Spanje ook de thuisbasis van een groot spoorwegsysteem. Het netwerk bereikt bijna alle uithoeken van het land, waardoor je gemakkelijk kunt reizen met de trein in Spanje. Uiteraard is het mogelijk om vele verschillende routes te kiezen binnen het land. Hieronder beschrijf ik een van de mogelijk opties waarbij je Spanje goed leert kennen en kunt genieten van alles wat het land te bieden heeft.

Trein die met een snelle vaart door het prachtige Spaanse landschap raast

Tarragona

Het beroemde kasteel in Tarragona Catalonië, Spanje
Kasteel in Tarragona, Spanje

De rondreis met de trein in Spanje begint in Tarragona, een vrij onbekende havenstad in de regio Catalonië in het noordoosten van Spanje, niet ver van Barcelona. Gelegen op een rotsachtige heuvel boven de zee, heeft Tarrgona een ontzettend mooie ligging.

Ik was vanaf het eerste moment verrast door de schoonheid en de historische gebouwen van de stad. Je vindt er namelijk nog vele tempels, monumenten Romeinse ruïnes. Het meest bijzondere is het amfitheater met uitzicht op de zee dat ooit 14.000 toeschouwers telde.

Tarragona is opgesplitst in twee zeer verschillende delen – de nieuwe en de oude stad, waarvan de oude stad binnen een muur ligt. Behalve de cultuur en historie in de stad zijn er ook vele musea, maar het is ook mogelijk om een aantal uur of een dagje door te brengen op het strand.
Met andere woorden, een perfecte combinatie van zon, strand en cultuur.

Zaragoza

De hoofdstad van de regio Aragon: Zaragoza.
Zaragoza, Spanje

Deze volgende halte ligt op maar een uur rijden met de hogesnelheidstrein en is ook wat minder bekend, namelijk de stad Zaragoza. Het is de hoofdstad van de regio Aragon in het noordoosten en de op vier na grootste stad van Spanje.

De stad heeft haar eigen charmes en het is een plek vol met indrukwekkende architectuur, prachtige boetiekjes en renaissancegebouwen. In het centrum van de stad heb je een mooi uitzicht over de rivier de Ebro.

Het is een geweldige plek voor iedereen die van kunst houdt. Er is bijvoorbeeld heel veel street art te bekijken, want de stad wordt overspoeld met nationale en internationale kunstenaars die openbare ruimtes transformeren in kleurrijke openlucht meesterwerken.

Naast de wat modernere gebouwen vind je er ook prachtige oude architectuur. Een hele bijzondere stad dus die heel veel te bieden heeft en nog niet wordt overspoeld door toeristen.

Madrid

Overzicht over de prachtige gebouwen van Madrid, met zonsondergang
Madrid, Spanje

De derde stop is Madrid, de hoofdstad van Spanje en uiteraard veel toeristischer en bekender dan de vorige twee steden. Je reist al in 1.5 uur met de trein van Zaragoza naar Madrid.

In Madrid kun je genieten van de beroemde tapas in een van de vele restaurants, bezoek je Plaza Mayor, de prachtige groene parken en de architectuur. Madrid heeft ook een aantal indrukwekkende kunstgalerijen – het bekendste is Museo Nacional Del Prado.

Verder is Madrid een geweldige stad om te shoppen. De vele lange winkelstraten hebben de bekende winkels, maar de kleinere straatjes er omheen hebben juist weer vele kleine boetiekjes. Voor ieder wat wils dus. Als je in korte tijd zoveel mogelijk van deze hoofdstad wilt zien, is het aan te raden voor een hop on hop off-bus te kiezen. Zo kun je in ieder geval de bezienswaardigheden al afstrepen en verder genieten van het eten en drinken.

Sevilla

Uitzicht over de Spaanse stad Sevilla, met zijn oude gebouwen en groene parken
Sevilla, Spanje

Dit is de grote finale op deze treinreis, en wat een finale is het. Deze stad is een van die plaatsen die iedereen minstens één keer in zijn leven moet bezoeken. Het is beroemd om zijn Moorse invloed, Mudéjar-paleizen, barokke kerken, kronkelende middeleeuwse straatjes en enorme passie voor flamencodansen. Vanuit Madrid neem je een trein die je in ongeveer 3 uur naar het centrum brengt.

Een geweldige plek om te bezoeken is het prachtige ‘Real Alcázar’, het koninklijke paleis en oorspronkelijk ontwikkeld door Moorse moslimkoningen. In 1987 werd het door UNESCO geregistreerd als werelderfgoed en het werd het ook gebruikt als locatie voor Game of Thrones in het vijfde seizoen.

De kathedraal van Sevilla is een ander meesterwerk dat moet worden toegevoegd aan elke route van deze bijzondere stad, net als het ontspannende Plaza de Espana. Net als in andere delen van Spanje, is ze beroemd om haar tapas en sangria. Ga dus vooral op een terrasje zitten op een van de vele pleinen of kleine en gezellige straatje en bestel een grote kan sangria en probeer de vele verschillende tapas. Zo kun je uren heerlijk ontspannen en bijkomen van je rondreis.

Met de trein door Spanje reizen

Trein die een station binnenrijd in het binnenland van Spanje
Met de trein door Spanje

Voor diegenen die op zoek zijn naar een gevarieerde korte vakantie vol met cultuur, eten, geschiedenis en architectuur, is een rondreis door Spanje met de (hogesnelheidstrein) de perfecte keuze.

Reizen met de trein door Spanje is verrassend eenvoudig en efficiënt. Hogesnelheid AVE-treinen (Alta Velocidad Española) verbinden grote steden met een snelheid van maximaal 200 kilometer per uur, en als je van tevoren online boekt, kun je een aantal geweldige aanbiedingen vinden. Hasta la Vista in Spanje!

Reageren