Een aantal jaar geleden ben ik gaan reizen in Zuid-Amerika . Ik heb veel landen bezocht, waaronder het prachtige en mystieke Peru. Vanuit buurland Bolivia ben ik samen met een vriendin hierheen gereisd en in 3 weken hebben we vele highlights gezien. Peru is een super veelzijdig land met een rijke cultuur en geschiedenis. Het grenst aan maar liefst 5 andere landen en de Grote Oceaan, en heeft alle soorten landschappen die je je maar kunt voorstellen! Ben jij benieuwd naar mijn reisroute door Peru? Lees dan snel mijn rondreis door Peru en ga mee op ontdekkingsreis door dit geweldige land!
Inhoud artikel
Handige informatie voor je rondreis door Peru
Vliegtickets
Hoeveel je voor je vliegticket naar Peru kwijt bent verschilt heel erg per seizoen. Tussen december/februari en juni/augustus betaal je meestal meer dan in de overgebleven maanden. Omdat ik vanuit Bolivia reisde heb ik geen ticket hoeven te kopen vanuit Nederland, maar gemiddeld zijn de kosten voor een retourticket Amsterdam -Lima rond de 700 euro. Boek vooral in het hoogseizoen (tussen mei/oktober), ruim van tevoren je ticket!
Beste reistijd
Het is handig om eerst te kijken welke plekken je wilt gaan bezoeken om je reisperiode te bepalen. Peru is een super groot land, en je hebt dus ook te maken met verschillende klimaten en grote temperatuurverschillen. Over het algemeen is de beste reistijd tijdens het droge seizoen, tussen mei en oktober. Tussen november en april kan er meer neerslag vallen, wat wel het voordeel heeft dat er minder toeristen komen, het landschap groener is en alles goedkoper is. Ikzelf ging in april, en vond dit perfect!
Vaccinaties
Vaccinaties zijn voor je rondreis in Peru niet verplicht, wél wordt het aangeraden om de vaccinatie Hepatitus A te nemen, evenals een vaccinatie voor Gele Koorts en DTP.
Wat mee te nemen
Gezien je te maken gaat krijgen met verschillende klimaten tijdens je rondreis door Peru, moet je hier rekening mee houden wanneer je gaat inpakken voor je Peru vakantie! Zorg ervoor dat je een goed wind en waterdicht jack meeneemt, stevige wandelschoenen en een afritsbare wandelbroek (voor als je gaat hiken of de Inca Trail gaat doen).
Vergeet verder je bikini of zwembroek niet en luchtige zomerkleren voor de gebieden waar het warm en benauwd kan zijn zoals in de Amazone. (Deet voor de muggen is hier ook geen overbodige luxe).
Let er op dat je ook een wereldstekker meeneemt, in Peru hebben ze namelijk andere elektriciteit. Ook is de spanning minder, je haar föhnen duurt dus net even iets langer!
Neem ook voor de zekerheid pillen tegen hoogteziekte mee tijdens je rondreis in Peru. Sommige gebieden liggen op enorme hoogte, en je kunt hier super ziek van worden.
Valuta
In Peru betaal je met Peruviaanse Sol (oftewel PEN). Je kunt gemakkelijk pinnen bij aankomst op het vliegveld of je euro’s al omwisselen voor PEN. Verder kun je bijna overal geld uit de muur halen (vooral in de grote steden). Bij sommige pinautomaten kun je alleen geld opnemen met je creditcard, het is dus handig om deze een aan te schaffen mocht je die nog niet hebben. Neem sowieso ook altijd wat contant geld mee, voor het geval je op meer afgezonderde plekken komt waar geen pinautomaten zijn!
Auto huren tijdens je rondreis door Peru
Net als in bijna alle landen, kun je ook in Peru een auto huren als je dat wilt. Ik zou het echter niet aanraden. Veel wegen zijn slecht begaanbaar, je rijdt vaak op onverharde, kronkelige paden en grote hoogtes. Ook zul je enorme afstanden moeten afleggen om van plek tot plek te komen. Het bussensysteem in Peru is prima geregeld, goedkoop en redelijk comfortabel. Tussen alle populaire bestemmingen in het land rijden bussen, ook in de nacht. Maak het jezelf dus lekker gemakkelijk en leun achterover in de bus terwijl je kunt genieten van alle mooie landschappen die aan je voorbij gaan!
Door Peru reizen in 3 weken; alle hoogtepunten
Voor een groot land als Peru is 3 weken natuurlijk veel te kort om alles te kunnen zien. Omdat ik van Bolivia af kwam ben ik in het Zuiden van het land begonnen, en heb ik dit gedeelte vooral meegepakt, net als een aantal plekken in het midden. Ik vloog namelijk terug vanaf Lima.
Wil je de reisroute liever in een andere volgorde doen of in bijvoorbeeld 2 weken? Geen probleem! Ook kun je er voor kiezen om een groepsreis te boeken, of een individuele rondreis die voor jou op maat gemaakt is. Wat je ook besluit, de volgende bestemmingen kan ik je hoe dan ook aanraden tijdens je Peru vakantie.
Puno en het Titicacameer – 4 dagen
Vanaf de hoofdstad van Boliva, La Paz, namen we de bus naar Puno: een stadje aan het enorme en hooggelegen Titicacameer in het Zuiden van Peru (en een klein gedeelte in het Westen van Bolivia). De meeste backpackers slaan deze plek niet over tijdens hun rondreis door Peru, en dat is niet zonder reden. We vonden het er geweldig! Puno is de plek waar je het beste kunt verblijven tijdens je rondreis door Peru, omdat het de perfecte uitvalbasis is om het meer te gaan verkennen. Het is niet meteen het mooiste stadje in Peru, maar ik vond het wel wat hebben met zijn drukke straatjes, gezellige centrale pleintje en relaxte sfeer.
De eerste dag slenterden we lekker wat rond en genoten van de mooie uitzichten. Ook besloten we deze tour te boeken in een van de vele toeristen bureautjes. Er zijn veel verschillende opties zoals 1,2,3 of zelfs 4-daagse tours waarbij je met een gids naar meerdere eilandjes gaat en echt de cultuur kunt proeven. Wij gingen voor een 2-daagse tour met overnachting in een homestay. Dat was echt een fantastische ervaring!
De tour
Vanuit de haven van Puno werden we opgehaald met de boot en voeren we naar de eilanden Uros en Taquile, waar het leek alsof we terug de tijd in gingen. Locals in traditionele kledij verkochten handgemaakte producten voor hun houten hutjes, of gingen met vissersbootjes het water op om te proberen een buit binnen te halen. We waren in totaal met een groepje van ongeveer 6 personen, erg gezellig!
Op het eiland Amatani maakten we later kennis met de familie waar we zouden logeren; een super warm en hartelijk welkom! Ze hadden een heerlijke lunch voor ons bereid die we aten, genietend van het uitzicht en de gastvrijheid. Hierna hadden we de optie om te hiken naar de Patchatata tempel (gelegen op een heuvel), om de zonsondergang te kijken. Zeker een aanrader!
We kregen in de avond bij onze homestay een typisch Peruviaans diner: quinoa soep, vis, rijst en groenten. Yum! Er werd een traditionele dans opgevoerd waar je zelf ook aan mee kon doen. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen natuurlijk…
De volgende dag bezochten we nog een aantal andere eilandjes die allemaal even prachtig waren en hun eigen charme hadden. Hierna werden we teruggebracht naar Puno, waar we lekker wat drankjes nuttigden in een gezellig barretje en op tijd gingen slapen.
Arequipa en Colca Canyon – 3 dagen
De volgende dag reden we met de bus in ongeveer 6 uur naar Arequipa, oftewel “De Witte Stad”. Een super mooie tocht door de natuur en een heel gezellig, bruisend en mooi stadje waar we ons prima hebben vermaakt. De vulkaan El Misti domineert over deze plek, en zorgt voor een magisch en onvergetelijk beeld.
Arequipa is historisch, en heeft dan ook heel veel mooie oude gebouwen zoals kathedralen en kerken, een super mooi klooster en schattige kleine steegjes gevuld met authentieke woningen. Het centrale plein “Plaza de Armas” is erg gezellig en de stad heeft veel mogelijkheden om lekker te gaan eten, een drankje te doen of te dansen. Deze stad maakt je rondreis in Peru echt compleet!
Probeer vooral het typische gerecht Rocoto Relleno: gevulde paprika met veel vlees, knoflook en andere kruiden. Heerlijk! Ook moet je Helado Queso hebben geproefd: ijs gemaakt van kaas. Klinkt raar maar het is super lekker. Overal in de stad staan kleine kraampjes waar ze dit ijs verkopen. Sowieso vind je in de stad super veel streetfood. We hebben bijna alles geprobeerd, en het kostte echt bijna niks!
Tip: restaurant Sol de Mayo is een authentieke plek vol met charme, waar je heerlijke traditionele gerechten uit de streek kunt eten.
Colca Canyon
De reden voor ons om naar de witte stad te gaan was niet alleen vanwege de goede verhalen en schoonheid ervan, maar ook omdat het een hele goede plek is om de natuur in te gaan. De Colca Canyon bijvoorbeeld (de tweede grootste Canyon van de wereld) ligt op ongeveer 3 uurtjes rijden. Na een volle dag door de straatjes van de stad te hebben gewandeld besloten we deze Canyon te gaan bezoeken en boekten een dagtour vanuit de stad.
We werden al voor dag en dauw opgehaald bij ons hostel en de route naar de canyon toe was al fantastisch. Eenmaal aangekomen stopten we bij Cruz del Condor: een super mooi uitzichtpunt waar je vaak Condors kunt zien overvliegen. Ook bezochten we een hooggelegen plek vanaf waar we 3 vulkanen konden zien liggen, gingen we naar traditionele dorpjes en hotsprings. Overal om ons heen zagen we lama’s, alpaca’s en vicuna’s grazen. Zo mooi!
Arequipa en omgeving waren voor mij echt een van de hoogtepunten van de reis. Twijfel dus niet en ga hier zeker naartoe! Buiten de Colca Canyon kun je ook goed hiken hier, raften (wat wij ook hebben gedaan), en super veel andere sportieve dingen doen in de natuur. Go for it!
Cuszco en Machu Picchu – 6 dagen
Vanaf het station in Arequipa namen we de nachtbus naar de bruisende en historische stad Cuszco. Eén van de highlights van onze rondreis door Peru. We reden daar ongeveer 10 uur op en betaalden daar rond de 30 euro voor. De stad ligt hoog in de Andes in een super mooie groene omgeving, en ik had er meteen een goed gevoel! Na ingecheckt te hebben in ons hostel, welke gelegen was in een schattig klein steegje, gingen we er snel op uit om de stad en al zijn bezienswaardigheden te verkennen.
We slenterden door smalle straatjes, dronken een koffietje op het centrale plein, bezochten de lokale markt “San Pedro”, en namen de lokale bus naar Sacsayhuaman: een religieuze plaats net buiten het centrum, van waaruit we een super mooi uitzicht hadden over de hele vallei. Ook struinden we rond door de San Blas wijk: een artistieke plek met veel leuke boetiekjes, winkeltjes en kunst. Er hangt een heerlijke relaxte vibe in deze stad en overal zie je mooie oude kerken, gebouwen, parkjes en locals die handgemaakte spullen verkopen. Af en toe vergezeld door een alpaca…
Ook in de avonden is er genoeg te beleven in de Cuszco. Doordat er zoveel backpackers verblijven is er altijd wel ergens een feestje te vinden, en zijn er tal van gezellige barretjes, cafeetjes en restaurants. Wij besloten om lekker aan de bar van ons hostel te gaan zitten met een drankje, en daarna te gaan eten in een authentiek Peruviaans restaurantje. Voor echte carnivoren is Peru een walhalla, bijna alle gerechten bestaan namelijk uit heel veel vlees! We aten een traditioneel gerecht met Alpaca vlees, quinoa en bonen. Heerlijk!
Tip: ben je op zoek naar een betaalbaar en gezellig hostel in het centrum? Check dan Inca Wild Hostel eens. Een super leuke plek, met een eigen bar, restaurant en een grote tuin waar bbq avonden worden gehouden.
Machu Picchu
Zoals voor de meeste mensen die Cuzco bezoeken, gold voor ons hetzelfde: het was onze uitvalbasis om dé nummer 1 highlight van Peru te gaan bekijken, namelijk Machu Picchu: de eeuwenoude Incastad hoog in de bergen. We keken hier al lang naar uit en waren super benieuwd en enthousiast.
Een tijdje voor onze reis door Peru hadden we ons bezoek aan deze magische plek al gepland. In eerste instantie wilden we de Inca Trail doen, maar die zat helaas al vol. Je moet deze trek echt al maanden van tevoren boeken, anders ben je te laat! We hoorden van een man uit een hostel over de Jungle Trek. Dit is een alternatief voor de Inca Trail en een super goede tweede keus! Ook is het een stukje goedkoper, én minder toeristisch. Win-win dus.
De Jungle Trek
De 4-daagse Jungle Trek is één groot avontuur en bedoeld voor de echte sportievelingen. De eerste dag werden we bij ons hostel opgehaald door onze gids met een busje. We reden over de Abra Malaga Pass naar een hoogte van bijna 5000 meter. Fantastisch! In 3 dagen wisselden we wandelen, mountainbiken en rijden af in een adembenemende natuur. Wie wilde had de mogelijkheid om te raften, ziplinen of bungeejumpen. Het raften en ziplinen wilden we graag doen, maar bungeejumpen ging ons net iets te ver…
We sliepen in kleine dorpjes midden in de natuur en kregen iedere ochtend, middag en avond een uitgebreide vers bereide maaltijd. Ook bezochten we Aguas Calientes (warmtebronnen), waar we heerlijk in konden opwarmen en onze spieren konden laten ontspannen na al die beweging. De 4e en laatste dag stonden we al om 04:00 (!?) uur op. De hele groep was super blij, want vandaag zouden we Machu Picchu dan echt met eigen ogen te zien krijgen!
In ongeveer 2 uurtjes wandelden we via een oud Inca pad naar de toegangspoorten van Machu Picchu. Tijdens de zonsopkomst zagen we de oude stad voor het eerst, nog een beetje gehuld in mist. Dat moment was onbeschrijfelijk! De hele Jungle Trek was fantastisch en ik zou het iedereen aanraden deze te boeken wanneer de Inca Trail vol zit, of zelfs als eerste keus. Letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van Peru! Wij betaalden 180 dollar voor deze geweldige en unieke ervaring.
Ben je nu iets minder sportief of heb je gewoon geen zin om zoveel moeite te doen om Machu Picchu te zien? Dan zijn er ook genoeg mogelijkheden om een tour te boeken vanuit Cuszco en deze verloren stad in één dag te gaan bekijken.
Tip: zorg dat je niet teveel spullen meeneemt wanneer je naar Machu Picchu gaat. Alles wat je teveel hebt is namelijk echt een blok aan je been! Goede wandelschoenen en kleding, een zonnehoed of pet, zonnebrandcrème en natuurlijk je fotocamera zijn voldoende. Alles is verder namelijk inbegrepen bij de reis.
Huacachina – 3 dagen
Vanuit Cuszco namen we een binnenlandse vlucht naar Lima, de hoofdstad én grootste stad van het land. Echt een must-see tijdens je rondreis door Peru! De vlucht duurde 1.5 uur en kostte enkel zo’n 40 euro. In de ochtend kwamen we aan, en gingen meteen op doorreis naar onze volgende stop: het dorpje Huacachina, gelegen op zo’n 5 uur rijden vanaf Lima. Dit is een oasestadje, wat verscholen ligt tussen enorme zandduinen, naast een lagune meer.
Het voelde meteen alsof we in de woestijn terecht kwamen, wat eigenlijk ook zo was. Dat merkten we ook aan de temperaturen die tropisch aanvoelden, heerlijk! Het dorpje zelf is niet meteen super aantrekkelijk, maar de omgeving is zo speciaal dat je niet weet wat je ziet. Een totaal andere wereld.
Sandboarden
De eerste dag besloten we om te gaan sandboarden (snowboarden dus, maar dan in het zand). In het hostel waar we verbleven boekten we een tour, maar in het hele stadje worden deze volop aangeboden. Het was een super leuke ervaring en duurde ongeveer 2 uur. Hierna hadden we een relaxed dagje in Huacachina zelf, slenterden wat rond en zaten in de tuin van ons hostel.
In de avonden komt het stadje echt ineens helemaal tot leven, en veranderd in een feest walhalla. We hadden al gehoord dat vooral de weekenden er wild aan toe gaan daar, en hadden ons daarop voorbereid. Na een heerlijke ceviche gegeten te hebben in een lokaal restaurant gingen we dus voor wat drankjes in de kroeg, waarna we een club opzochten waar we tot in de late uurtjes konden dansen. De tweede dag hadden we echt nodig om even bij te komen…
Paracas
Op de derde dag namen we de bus naar het iets verderop gelegen Paracas, een klein havenstadje aan de kust. Dit gebied staat bekend om zijn mooie stranden en “Mini Galapagos”, namelijk de Islas Ballestas, waar je tientallen vogelsoorten, pinguïns, zeeleeuwen en andere dieren kunt spotten. We hadden van tevoren al een tour geboekt (zonder tour kun je de eilanden namelijk niet bekijken), en gingen met een aantal andere toeristen in een bootje het water op.
De tour duurde maar een paar uurtjes, maar was super leuk! We zagen helaas niet veel pinguïns, maar wel een hele hoop zeeleeuwen op en in het water, en heel veel verschillende soorten vogels waarvan we het bestaan niet eens wisten.
Het was een leuke ervaring en Paracas was een heel schattig, gezellig stadje om te verblijven in een prachtige omgeving. Dicht gelegen bij de Pisco stad van Peru (typische sterkte drank), mag je ook zeker een Pisco Sour (cocktail met Pisco en veel limoensap), niet vergeten te drinken. Zorg er wel voor dat je eerst even wat eet…
Lima – 4 dagen
Weer terug aangekomen in Lima, met de bus vanuit Paracas, vonden we het tijd om even gewoon niks te doen en de laatste dagen te relaxen. Na al dat gereis hadden we dat wel verdiend vonden we! Buiten wat veel mensen denken vond ik Lima echt een hele leuke en mooie stad. Juist doordat er net iets minder toeristen waren dan in bijvoorbeeld Cuzsco, voelde het wat meer authentiek aan.
Het heeft super mooie historische gebouwen, levendige en kleurrijke wijken, groene parken, heerlijk eten en mooie stranden. De perfecte afsluiter voor ons. We slenterden door de gezellige wijk Barranco, huurden een fiets en fietsten langs de brede boulevard met uitzicht op de oceaan.
Ook struinden we lokale marktjes af om de laatste souvenirs te kopen en aten Aziatisch eten (heerlijk na al die quinoa), in Bario Chino. Ook planden we een paar heerlijke stranddagen in en gingen uit in de avond. Er is in Lima super veel keus als het gaat om barretjes, clubs en restaurants. Wij vonden Café Victoria en Juanito Barranco heel gezellig en knus om een lekkere cocktail of een biertje te drinken, maar eigenlijk is alles leuk in Lima!
Tip: boek een kookworkshop in de stad. Dit is echt een super leuke ervaring, waarbij een local je typische Peruviaanse gerechten leert koken bij hem/haar thuis. Zo leer je de cultuur pas echt goed kennen!
De laatste dagen in Lima waren de perfecte afsluiter van onze rondreis door Peru, een geweldig en veelzijdig land.
Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt om ook in Peru op vakantie te gaan. De gastvrijheid van de bevolking, de natuur, het lekkere eten en de authentieke sfeer zullen je zeker niet koud laten. Wacht dus niet langer en ga snel op avontuur. Ga door Peru reizen!
Reageren