Een rondreis door Litouwen: ontdek dit prachtige onontdekte land!

Litouwen is een levendig en eigenzinnig land, dat een snelle modernisering heeft ondergaan sinds het onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie in 1990. Je vindt er vele mogelijkheden voor buitenactiviteiten in de nog ongerepte nationale parken en een aantal goede stranden, evenals prachtige meren, de gezellige en levendige stad Vilnius en nog veel meer. Litouwers zijn enorm trots op hun land en zijn uitbundiger en gastvrijer dan hun Baltische buren waardoor je overal vriendelijk zult worden ontvangen. Nog niet veel mensen zijn op de hoogte van de mogelijkheden voor een heerlijke vakantie in dit nog onontdekte land. Zonde, want het is zeker de moeite waard. Bekijk hieronder wat je allemaal op je rondreis in Litouwen kunt gaan ontdekken.

Luchtfoto van Vilnius, Litouwen.
Luchtfoto van Vilnius

Vilnius

Straat in het mooie Vilnius, Litouwen. Groene bomen aan weerszijden van de straat, witte Kathedraal op de achtergrond.
Vilnius

Reizen naar Litouwen is eenvoudig, snel en goedkoop. Vanuit Nederland vlieg je in zo’n 2 uur en 20 minuten direct naar Vilnius. Deze kleine, maar prachtige en ook hippe stad kent vele gezichten. Van prachtige kerken en andere bouwwerken, gekleurde huizen en mooie parken tot gezellige cafés, moderne barren en restaurants met heerlijk eten. Fijn om te weten dat alles erg goedkoop is in deze stad en de rest van het land. Zo neem je al een Uber voor zo’n 4 euro van het vliegveld naar het oude stadscentrum. Vilnius is echt een stad die je te voet moet ontdekken en waarbij je vooral niet moet vergeten goed om je heen te kijken. Voor een geweldig uitzicht over de stad loop je via een houten trap in het stadspark de heuvel op naar de 3 witte kruisen. Dan pas zie je echt goed hoe klein de stad is. Toch kun je je hier zeker een lang weekend vermaken. 

Het Trakai kasteel

Trakai kasteel: middeleeuwse gotische eiland kasteel, gelegen in Galve meer. Platte lay-out van de mooiste Litouwse bezienswaardigheid. Trakai Island Castle - een van de meest populaire toeristische bestemming in Litouwen.
Trakai kasteel

Het Trakai kasteel bevindt zich niet ver van Vilnius (zo’n 20 kilometer). Omdat het kasteel zo lang niet werd gebruikt, werd bijna besloten om het volledig af te breken, maar in de late jaren 80 besloten een aantal archeologen het kasteel gelukkig volledig in zijn oude glorie te herstellen. Het kasteel ligt aan een meer wat in elk jaargetijde een prachtige zicht biedt.

Je kunt het kasteel van Trakai vanuit Vilnius op twee manieren bezoeken. Namelijk met een georganiseerde tour of met het openbaar vervoer. Vanuit Vilnius vertrekken er dagelijks veel bussen naar Trakai vanaf het centrale busstation. De kosten zijn minder dan 2 euro. Houd er wel rekening mee dat je nog 20 tot 30 minuten moet wandelen vanaf het station in Trakai. Een georganiseerde tour is daarom wellicht een betere optie. 

Binnen de kasteelmuren is er een klein museum. Afhankelijk van de tentoonstelling vertelt het je meer over de geschiedenis en de reconstructie van het kasteel, maar ook over enkele prachtige archeologische vondsten. Maar het is vooral leuk om gewoon rond te lopen in en rondom het kasteel, omdat je echt het gevoel hebt dat je in de middeleeuwen bent geland.

Kaunas

Panorama van Kaunas van Aleksotas-heuvel, Litouwen.
Kaunas, Litouwen

Vanuit het kasteel kun je vervolgens verder rijden of een bus nemen naar Kaunas, de tweede grootste stad van Litouwen. Je bent hier in zo’n 1.5 uur rijden. De stad wordt door veel Litouwers gezien als het ware hart van hun land. Kaunas ondergaat een snelle modernisering, met een spiegelachtige buitenkant (vanwege de nieuwe gebouwen) die delen van de middeleeuwse stadsmuur weerspiegelen. Hoewel veel van Kaunas een drukke stadsuitbreiding is, zullen bezoekers zich altijd aangetrokken voelen tot het oude hart van de stad waar de belangrijkste bezienswaardigheden liggen.

Het meest pittoreske deel van Kaunas is de oude binnenstad (Senamiestis), gecentreerd op het Stadhuisplein (Rotušės aikštė), dat op een uitloper van land tussen de rivieren Neris en Nemunas ligt. Het plein is bekleed met koopmanshuizen uit de vijftiende en zestiende eeuw in verschillende pastelkleuren, maar het allermooiste is het prachtige stadhuis zelf.

Palanga

Oostzee, strand in Palanga, Litouwen. Drone luchtfoto.
Strand in Palanga

Vanuit Kaunas rijdt je in zo’n 2.5 uur naar deze leuke plek aan de zee. De grootste attractie van Palanga is het 18 kilometer lange witte zandstrand; gedurende de zomermaanden organiseert het een aantal outdoor muziekevenementen die de hele nacht door gaan. De houten pier steekt uit in de zee aan het einde van Basanavičiaus gatvė, waar gezinnen en koppels samenkomen om de zonsondergang te bekijken.

Ook vind je er overal straatmuzikanten en verkopers, talloze restaurants, arcade games, attracties in het pretpark en kraampjes. De weelderige botanische tuin (Botanikos Sodas) herbergt een fascinerend ambermuseum met ongeveer 25.000 stukken “Baltisch goud”, waarvan vele met insecten en planten. Vergeet ook zeker niet vanuit Palanga een tocht te maken naar het schiereiland met het Curonian Spit National Park. Dit is een uniek fenomeen met de mooiste zandduinen, kustlijn en geurige dennenbossen.

Heuvel van de Kruisen

Beroemde heuvel van kruisen in Litouwen.
Heuvel van de kruisen

Hierna kun je je rondreis in Litouwen vervolgen door in zo’n 2 uur naar de stad Šiauliai te rijden waar je de Heuvel van de Kruisen kunt bezoeken. Dit is een nog altijd groeiende en ontzagwekkende verzameling van meer dan 200.000 kruisen, beelden en beeltenissen.

Er zijn veel mythen rond de oorsprong van de heuvel, sommige dateren uit de heidense tijd, hoewel de meest logische reden is dat het was om rebellen te herdenken die zijn gedood in de negentiende-eeuwse opstand tegen het Russische rijk. In het Sovjettijdperk werden ze geplant door rouwende families om gedode en gedeporteerde geliefden te herdenken. Tegenwoordig worden de kruisen vaak geplant om dank te geven voor een gelukkige gebeurtenis in iemands leven.

Tot slot

Vervolgens kun je via mooie landwegen waarbij je onderweg kunt stoppen in kleine dorpjes, in zo’n 2.5 uur terug naar Vilnius rijden om daar eventueel nog een nachtje te verblijven en nog wat meer van de stad te genieten.

Litouwen is een erg klein land en rondreizen in Litouwen is dan ook erg eenvoudig omdat de afstanden gemakkelijk te overbruggen zijn. Dus in plaats van veel te moeten rijden kun je juist meer genieten van de omgeving en de bestemmingen die je bezoekt. Wil je een langere rondreis dan kun je Litouwen combineren met Estland en Letland. Een ding is zeker, je zult een bijzondere en mooie tijd hebben in dit prachtige land!

Reageren