Robbeneiland is een begrip geworden in de hele wereld omdat Nelson Mandela, de latere president van de Republiek Zuid-Afrika, hier 18 jaar gevangen heeft gezeten. Het eiland ligt voor de kust van Kaapstad en je kunt Robbeneiland tickets kopen voor een rondleiding op deze bijzondere plaats.
Niet alleen de gevangenis, maar ook de natuur zijn de moeite waard. De boottocht naar Robbeneiland is wel afhankelijk van het weer. Het komt met enige regelmaat voor dat de zee te wild is en de overtocht moet worden uitgesteld. Informeer ter plaatse naar de weersverwachting en de mogelijke vertragingen.
Robbeneiland bezoeken
Een bezoek aan het eiland is voor de meeste deelnemers een mogelijkheid om meer te weten te komen over de tijd die Mandela hierdoor heeft gebracht en een bezoek aan de gevangenis. Er is meestal een voormalig politiek gevangene aanwezig die meer kan vertellen over die periode. Mandela was in eerste instantie veroordeeld om levenslang op Robbeneiland gevangen te blijven vanwege zijn aandeel in de poging om het apartheidsregime omver te werpen. Nadat hij gratie kreeg werd hij gezicht van de vrijheid in Zuid-Afrika.
De excursie omvat ook een busrit over het eiland die wordt voorzien van deskundig commentaar. In Mutraybaai kan je Moslim heiligdommen bekijken en souvenirs kopen in de museumwinkel.
Wil je een unieke ervaring? Kies dan voor een helikoptervlucht over Robbeneiland.
Robbeneiland tickets
Robbeneiland tickets kan je online boeken bij onder meer de Robben Island website of diverse reisorganisatoren. Het wordt aangeraden om je Robbeneiland tickets voor aanvang van de reis al te regelen. Indien je een verzorgde reis hebt, is het verstandig om na te zien of deze excursie is inbegrepen. De boot vertrekt – afhankelijk van de weersomstandigheden – iedere dag om 09.00, 11.00, 13.00 en 15.00 uur.
Bekijk ook deze populaire opties voor een bezoek aan Robbeneiland:
De natuur op Robbeneiland
Nelson Mandela heeft onder meer moeten werken in de kalkmijn op het eiland. Door het fijne stof en het verbindende licht werden zijn ogen onherstelbaar beschadigd. Nadat je de kalkmijn hebt gezien, is de natuur aan de beurt, De wateren rond het eiland zijn ijskoud en dat betekent dat de fauna en flora hier bijzonder is. Om het eiland zwemmen diverse haaiensoorten en er zijn vele vogels hier als tijdelijke bezoekers van het eiland. Het noordelijk gedeelte van het eiland is inmiddels een beschermd vogelreservaat. Op het eiland is ook een zeer grote kolonie konijnen, oorspronkelijk meegekomen als huisdieren in de beperkte tijd dat het eiland een burgerbevolking had. Zonder natuurlijke vijanden doen de konijnen hier waar ze goed in zijn.
Geschiedenis van Robbeneiland
Robbeneiland werd zo genoemd door de Nederlandse kolonisten die het eiland van ongeveer 5 km2 in de 17e eeuw bereikten. Er werd in die tijd ook een gevangenis gebouwd voor de VOC. De sterke stroming en de haaien voor de kust maakten ontsnappen bijna onmogelijk. Ook nadat de Britten het gezag overnamen in Zuid-Afrika bleef Robbeneiland een gevangenis voor politieke gevangen van Afrikaanse afkomst. In de periode 1836 tot en met 1931 werd het eiland tevens gebruikt als leprakolonie. De leprozen en gevangenen leefden naast elkaar op het eiland. Na de onafhankelijkheid van Zuid-Afrika werd Robbeneiland in 1959 weer ingericht als zwaarbeveiligde gevangenis voor het aoartheidsregime. Niet alleen Mandela maar ook de latere president Motlanthe zat hier enkele jaren gevangen. In 1996 werd de gevangenis gesloten en sindsdien staat deze op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.
Lees ook: Dit zijn de mooiste plekjes van Zuid-Afrika
Bijzondere feiten over Robbeneiland, Zuid-Afrika
- Hoewel er geen zekerheid over bestaat, denken experts dat het eiland door Chinese schepen werd ontdekt die langs Kaap de Goede Hoop voeren. In 1488 waren het de Portugezen die het eerst voet aan land zetten op het nietige eiland en de ontdekking officieel claimden.
- Voordat het eiland officieel tot prison Island werd verklaard was er in de 17e eeuw gedurende een korte periode een postkantoor gevestigd. Hiervan zijn geen resten achtergebleven.
- In prehistorische tijden maakte Robbeneiland nog deel uit van het vasteland van Zuid-Afrika. Ongeveer 12.000 jaar geleden werd het eiland dat eigenlijk de top is van een ondergedompelde berg gescheiden van het gebied waar nu Kaapstad is gevestigd.
- Op het noordelijk gedeelte van het kleine eiland leven vele bijzondere vogelsoorten die hun voedsel halen in het ijskoude water rond het eiland. Het gebied is sinds 1991 een beschermd vogelreservaat. Ook lopen hier ongeveer 25.000 konijnen rond. Deze zijn veel minder populair omdat ze met hun graafwerk ook historische structuren beschadigen
- Nergens anders in de wereld dan in dit gebied is het mogelijk om twee World Heritage Sites te vinden die elkaar kunnen zien: Robbeneiland en de Tafelberg zijn daarmee uniek.
Een streng regime
Het regime op het eiland was in de tijd van bijzonder streng. Tot 1980 mochten gevangen slechts 1 keer in de 6 maanden bezoek ontvangen. De bezoeker diende slechts 3 minuten blijven en lichamelijk contact was ook bij echtparen verboden. De laatste regel werd na 1980 versoepeld en toen was dit lichamelijk contact wel toegestaan. Hoewel het niet officieel is gedocumenteerd gaat het verhaal dat de eerste en een van de weinige succesvolle ontsnappingen plaats heeft gevonden in 1763. In dat jaar ontvluchtten 6 Zuid-Afrikaanse gevangen naar verluidt van het eiland in een gestolen boot. Er is maar 1 gevangene waarvan men denkt dat hij erin is geslaagd om het eiland zwemmend te verlaten en zo te ontsnappen aan gevangenschap op Robbeneiland. Zijn naam was Jan Rykman en het verhaal vertelt dat dit hem lukte in het jaar 1690.
Van bewoond eiland naar prison island
In de periode 1939 tot en met 1945 was Robbeneiland in gebruik door de Republiek Zuid-Afrika als een militaire basis om het land te beschermen tegen een aanval vanaf zee. Er werden bunkers en tunnels aangelegd en duizenden soldaten werden op het eiland gelegerd. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Robbeneiland door de marine van Zuid-Afrika als basis gebruikt. In die periode woonden er ook ongeveer 1.200 mensen op het eiland. Vanaf 1959 werd de functie als prison island weer hersteld. Nelson Mandela werd in 1982 vrijgelaten. Hij kreeg gratie voor een straf die eigenlijk levenslang had moeten duren. Hij bezocht het eiland nog diverse malen in de periode dat de apartheid was afgeschaft. Zijn laatste bezoek aan Robbeneiland was in 2000.
Lees ook: De 10 mooiste stranden van Zuid-Afrika
Reageren