Roamingkosten afgeschaft: overal mobiel bellen in Europa

Het is zomer: de terrasjes zitten vol, de auto’s volgepakt en ook jij gaat waarschijnlijk op reis. Of je nou gaat wandelen in de Oostenrijkse bergen, met de kinderen naar de Franse camping gaat of lekker aan je kleurtje gaat werken aan de Costa Brava: waarschijnlijk wil eventjes contact opnemen met het thuisfront om te laten weten hoe het is. Dit is vanaf deze zomer extra voordelig vanwege de afgeschafte roamingkosten. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Vroeger: dure telefoongesprekken

Voorheen was het zo dat wanneer je in het buitenland was, communicatie met het thuisfront behoorlijk prijzig was. Dit kwam doordat je wanneer je over de grens bent niet gebruik maakt van het netwerk van je provider in Nederland, maar het netwerk van een lokale aanbieder. Aangezien jij officieel geen klant bent bij deze provider op je vakantiebestemming, moest je hiervoor geld betalen. Dit extra bedrag staat bekend als roamingkosten. Deze kosten konden aardig in de papieren lopen. Hierdoor pakten vakantiegangers enkel in extreme gevallen hun telefoon op om naar Nederland te bellen. Dit werd door zowel inwoners, politici en bedrijven binnen de Europese Unie als vreemd ervaren. Even bellen naar de familie in Nederland kon zo vijf euro kosten.  Dankzij onderhandelingen tussen afgevaardigden van de Europese Unie en providers zijn deze kosten vanaf 15 juni afgeschaft en is de telecomwetgeving in geheel Europa aangepast. Dit heeft eigenlijk alleen maar voordelen voor jou als vakantieganger.

Geen extra kosten voor mobiel bellen, sms’en en internetten binnen de EU

Dankzij de afschaffing van roamingkosten kun je namelijk binnen je bundel mobiel bellen met Nederlandse nummers, ook vanuit het buitenland. Mocht je een prepaid-bundel hebben betaal je het gebruikelijke tarief. Ook kun je kosteloos gebruik maken van je sms of internetbundel in het buitenland. Je gebruik gaat gewoon simpelweg af van je abonnement. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan de vernieuwde regelgeving.

Zo wordt je vanaf 15 juni niet meer extra belast voor het bellen naar een Nederlands nummer vanaf je vakantieadres, maar kan het omgekeerd wel kosten met zich meebrengen. Wanneer jij bijvoorbeeld in je bungalow in Frankrijk naar het thuisfront in Nederland belt, word jij niet extra belast met aanvullende kosten. Wanneer jouw (schoon)ouders in Nederland echter de telefoon oppakken om jou in Frankrijk te bellen, krijgen zij wel te maken met extra kosten. Dit komt door het feit dat met de vernieuwde regelgeving ook een zogenaamde Fair Use Policy is ingegaan. In dit principe is geregeld dat de kosten voor roaming enkel zijn te ondervangen wanneer er geen misbruik gemaakt wordt van het netwerk. De gedachte hierachter is vrij simpel. Wanneer je in Nederland iemand in het buitenland wenst te spreken, heb je legio mogelijkheden: van e-mail, Skype tot aan WhatsApp. Wanneer jij vanuit het buitenland iemand dringend moet spreken heb je niet altijd de mogelijkheden of tijd om een dergelijke communicatiemethode op te zetten. Daardoor ben je meer afhankelijk van roaming.

Genieten vakantie

Enkel geldig in EU-lidstaten

De nieuwe regelgeving is daarnaast enkel geldig binnen de Europese Unie en diens lidstaten. Landen waarvan je misschien zou denken dat ze hieronder vallen, zoals Rusland, zijn dus echter niet in het principe opgenomen. Denk dus eventjes goed na voordat je je vrienden in Nederland laat weten hoe indrukwekkend de natuur in Rusland is. Ook hanteert een telecomprovider zoals T-Mobile of Vodafone verschillende aanvullende eisen met betrekking tot ‘onbeperkte’ abonnementen. Wanneer jij bijvoorbeeld een ‘RED’ abonnement van Vodafone hebt, wil dat niet per direct zeggen dat jouw onbeperkt aantal belminuten, sms’jes en MB’s ook direct in het buitenland onbeperkt is. Informeer hiervoor dus tijdig bij je provider.

Reageren