Roadtrip door Europa: voor deze landen moet je een vignet hebben!

Een roadtrip met vrienden staat garant voor lol, avontuur én gezelligheid! Het gevoel van vrijheid als je eenmaal onderweg bent is onevenaarbaar. Heerlijk gaan en staan waar je maar wilt, zonder dat er verplichtingen zijn. Er zijn echter wel een paar dingen die je goed van tevoren moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan verplichte veiligheidsproducten als een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, etc. Autopech kan altijd gebeuren en het is belangrijk dat je goed voorbereid bent. Ook moet je voor sommige landen een autovignet hebben. Dit vignet kun je in veel gevallen vooraf online aanschaffen. Zo hoef je straks niet aan de grens te wachten. Voor welke landen heb je precies een autovignet nodig? Wij hebben ze op een rijtje gezet!

Oostenrijk

In Oostenrijk moet je over een autovignet beschikken. Een Vignet Oostenrijk is er in verschillende soorten. Je kunt kiezen voor een vignet dat 10 dagen, een maand of een jaar geldig is. Dit vignet kun je van tevoren online aanschaffen.

Hongarije

Ook in Hongarije moet je een vignet hebben. Dit vignet moet je al gekocht hebben vóór dat je de snelweg oprijdt. Je kunt deze online aanschaffen, bij de grensovergangen of bij tankstations.

Slowakije

Op alle wegen in Slowakije moeten bestuurders van auto’s of campers tot 3.500 kg een autovignet hebben. Een Vignet Slowakije is online verkrijgbaar, maar ook bij grensovergangen en een aantal tankstations. Het handigst is natuurlijk om deze vooraf online te bestellen.

Tsjechië

In Tsjechië geld ook een vignetverplichting. Op alle autowegen heb je een vignet nodig. Dit vignet heet ‘dalnici známka’ en is te koop bij de grens, bij postkantoren en bij enkele grote tankstations.

Roemenië

Roemenië werkt met een elektronisch autovignet. Deze bestel je het beste vóórdat je op vakantie gaat. Je kunt dit vignet ook bij postkantoren en grenskantoren aanschaffen maar dit is een stuk minder praktisch. Boetes voor het niet hebben van een vignet variëren van 45 euro tot 1.000 euro.

Zwitserland

In Zwitserland liggen prachtige snelwegen door de adembenemende natuur van dit land. Een Zwitsers autovignet is 14-maanden geldig en is online te bestellen. Voor een aanhanger of caravan dien je overigens een apart vignet aan te schaffen.

Let op! Het vignet voor Zwitserland is nog een ouderwetse sticker en wordt per post verzonden, bestel deze dus uiterlijk enkele dagen voor vertrek!

autovignet-zwitserland

Lees ook: Dit zijn de mooiste autovakanties van Europa!

Bulgarije

Ook in Bulgarije dien je een vignet aan te schaffen. Daarnaast geldt hier de regel dat oude vignetten van de auto verwijderd moeten worden. Je kunt een vignet aanschaffen bij de Bulgaarse grensposten.

Duitsland

In Duitsland hoef je geen vignet aan te schaffen, maar dient je auto wel te beschikken over een zogeheten ‘milieusticker’. Op deze manier wil Duitsland voorkomen dat vervuilende auto’s in de bekende steden rondrijden. Deze milieusticker kun je online bestellen en is groen of geel, afhankelijk van hoe vervuilend de auto is. Als je een oude, vervuilende auto hebt, dan kom je waarschijnlijk niet in aanmerking voor ene milieusticker.

Tol

Dit waren de belangrijkste Europese vakantiebestemmingen waar je een vignet voor moet aanschaffen. Andere populaire landen als Frankrijk, Italië en Spanje werken met een tolsysteem. Je betaalt tol bij de tolposten en dit verschaft je toegang op de (snel)wegen.

Ben jij van plan om een roadtrip te maken? Zo ja, door welke landen ga jij rijden?

Reageren