Reizigerstrombose voorkomen doe je zo

Tijdens lange reizen in vliegtuig, auto of trein zitten je benen vaak behoorlijk ingeklemd en is er weinig bewegingsvrijheid gedurende de reis. Wanneer je langer dan 4 uur reist loop je kans op reizigerstrombose. Reizigerstrombose ontstaat wanneer benen niet voldoende gestrekt of bewogen worden voor periodes langer dan 4 tot 5 uur. Bij deze langdurige zit kan het bloed minder goed vanuit de aderen van het been weer naar het hart stromen. De bloedvaten in de knieholte worden snel afgekneld en dit zorgt ervoor dat de bloedstroom nog sneller vertraagd.

Wat is reizigerstrombose nu precies?

Als gevolg van deze vertraagde bloedstroom van benen naar hersenen kunnen er kleine bloedstolsels ontstaan. Deze bloedstolsels kunnen samenklonteren in de aderen of zo groot worden dat de ader wordt afgesloten. Het resultaat hiervan wordt trombose genoemd – door deze specifieke situatie (gedurende het reizen) wordt deze vorm van trombose dus ‘reizigerstrombose’ genoemd. Een combinatie van uitdroging en langdurig in een en dezelfde houding zitten is vaak de grootste boosdoener tot reizigerstrombose.

De symptomen van reizigerstrombose

Je kan reizigerstrombose herkennen aan zwelling van voeten, enkels en benen. Deze zwelling gaat gepaard met pijn en vaak met een warm gevoel van roodheid. Wanneer het stolsel in de longen terecht komt kunnen plotselinge ademnood of benauwdheid optreden.

Hoe kun je reizigerstrombose voorkomen?

Weet je van te voren dat er een lange reis staat te wachten en dat je weinig tot geen beweegruimte zal hebben om benen en voeten te strekken of op een andere manier te bewegen? Bereid je dan goed voor om reizigerstrombose te voorkomen. Begin met het aanschaffen van een speciale reizigerskous. Je kan dit gemakkelijk online doen op Compressiekousen.nl, hier vind je speciale sokken die bijdragen aan het voorkomen van reizigerstrombose. Buiten dat, probeer ervoor te zorgen dat je de benen tijdens het zitten niet over elkaar slaat en zorgt voor voldoende beweging om de bloeddoorstroming te bevorderen. Volg verder de volgende tips:

  • Drink ieder uur een halve liter water om goed gehydrateerd te blijven
  • Draag comfortabele kleding zonder knelpunten
  • Drink geen alcohol – dit zorgt er namelijk voor dat je sneller uitdroogt en dit verhoogt de kans op reizigerstromboze
  • Gebruik geen rustgevende middelen zoals slaappillen die ervoor zorgen dat je tijdens de reis niet of weinig kunt bewegen

Heb je een medische voorgeschiedenis wanneer het om de bloedvaten gaat, neem dan voordat je op reis gaat contact op met de huisarts. Op deze manier kun je samen een plan opstellen en eventuele medicijnen gebruiken om de kans op reizigerstrombose te voorkomen.

Reageren