Reizen met je huisdier, waar moet je op letten?

Reizen met je huisdier is over het algemeen natuurlijk hartstikke leuk! Een goudvis in een koffer is natuurlijk geen goede combinatie, maar honden en in mindere mate katten vinden een vakantie vaak erg leuk. Een vakantie met huisdieren is avontuurlijk, actief en natuurlijk verschrikkelijk gezellig. Niemand wil zijn hond of kat thuislaten. Er zijn wel een paar dingen waar je goed op moet letten als je op vakantie gaat met je huisdier…

Paspoort

Als eerste is het essentieel dat je hond of kat over een chip beschikt. Is je huisdier niet gechipt? Dan kom je de douane niet door. Ten tweede heeft je huisdier zijn eigen paspoort nodig. Deze kun je eenvoudig aan laten maken bij de dierenarts. In dit paspoort staan alle details beschreven. Zo kun je hier zien welke vaccinaties het huisdier heeft gehad en tot wanneer deze geldig zijn. Wanneer je binnen Europa reist zijn er, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, geen verdere eisen. Voor landen als Marokko en Turkije gelden meer regels. Alle informatie omtrent vaccinaties en papierwerk voorafgaand aan het reizen kun je op deze site vinden.

Reizen met hond

Al het papierwerk op orde? Dan is het huisdier klaar voor de reis. Wanneer je een rondreis mét hond gaat maken, raden we je aan om enkele speciale accessoires aan te schaffen. Zo is het handig om een muilkorf mee te nemen. In sommige landen als bijvoorbeeld Griekenland en Italië is het verplicht om de hond een muilkorf om te doen wanneer je reist met het openbaar vervoer. Dit wordt nauwelijks gecontroleerd, maar het is verstandig om deze voor de zekerheid achter de hand te hebben.

Indien je met de auto reist is het verstandig om een speciaal tuigje voor de hond te kopen welke bevestigd kan worden aan de veiligheidsgordel. Dit is veiliger voor de hond, maar ook voor jou! Zo weet je zeker dat de hond op zijn plek blijft zitten. Wil je reizen met het vliegtuig? Dan dien je een speciale krat aan te schaffen. Deze kosten rond de 100 euro, maar zijn ook tweede hands te krijgen. Let wel goed op dat je de juiste maat koopt!

Reizen met kat

Reizen met katten is niet ideaal. Het kan wel, maar katten vinden het, in tegenstelling tot honden, minder leuk. Een kat is territoriaal ingesteld en voelen zich kwetsbaar wanneer ze zich ergens anders bevinden. Langdurige vakanties zijn geschikter. Zo heeft de kat de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving. Wanneer je besluit om de kat mee te nemen op vakantie, dan zul je een speciale (afgesloten) kattenmand moeten aanschaffen. Zorg ervoor dat de kat op reisdagen altijd in deze mand zit. Zo voorkom je dat de kat wegloopt en in beangstigende situaties terecht komt.

Reizen met je huisdier kan dus heel leuk zijn. Niet elk huisdier vindt het echter leuk om op reis te gaan. Elk dier is immers verschillend. Hele verlegen huisdieren die snel bang worden vinden het bijvoorbeeld minder leuk om op reis te gaan. Jij als baasje kan daar het beste over oordelen.

We zijn benieuwd of jullie weleens met een huisdier op vakantie zijn geweest. Wat zijn jouw ervaringen? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Reageren