Reizen met een zeilboot: 5 tips

Het reizen met een zeilboot is een unieke ervaring. Je ervaart de vrijheid en het is een echt avontuur. Steeds meer mensen willen het reizen met een zeilboot voor hunzelf ervaren. Wanneer jij een van die mensen bent, hebben wij vijf tips voor jou die het reizen met een zeilboot eenvoudiger én leuker maken.

Reizen met een zeilboot 5 tips

1. Het plannen van de route

Een van de eerste dingen waar je aan moet denken wanneer je op avontuur gaat met een zeilboot is het plannen van de route. Met een handige kaartplotter raak je nooit meer van jouw route af en kun je van tevoren bepalen waar de reis naartoe gaat.

Een kaartplotter is een elektronisch navigatiemiddel. Het vertelt je hoe diep het water is en welke gebieden je beter kan vermijden. Met een kaartplotter kun je heel eenvoudig van tevoren de route bepalen en krijg je alle informatie die je nodig kan hebben over de route.

Bekijk hoe diep het water is, waar de stromingen zijn en welke obstakels in het water je beter kan vermijden. Voordat je op reis gaat, kun je de nieuwste kaarten op de kaartplotter zetten zodat je altijd up-to-date bent met jouw route.

2. Bekijk de weersomstandigheden

Het weer kan een grote invloed hebben op het water en jouw zeiltocht. Houd goed bij hoe het zit met de weersomstandigheden, voor en tijdens de reis. Veranderen de weersomstandigheden plots? Bedenk je dan dat het misschien verstandiger kan zijn om de reis om te gooien.

3. Bezoek een watersport winkel

Een watersport winkel kan jou voorzien van allerlei soorten benodigdheden voor jouw avontuur met een zeilboot. Schaf hoogwaardige reddingsvesten aan en een marifoon. Met een marifoon kun je contact houden met andere schepen.

Je kan de medewerkers van een watersport winkel vragen om allerlei informatie en tips die je goed kan gebruiken om jou zo goed mogelijk voor te bereiden.

4. Leer over het zeilen

Wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met het zeilen is het verstandig eerst de basisinformatie over het veilig zeilen te leren. Bij het zeilen komen namelijk veel dingen kijken. Zorg ervoor dat je de termen kent, dat je weet hoe de zeilen werken en hoe je kan navigeren op het water. Op die manier zorg je ervoor dat jouw reis zo veilig mogelijk verloopt.

5. De juiste voorraad 

Ten slotte zorg je ervoor dat je de juiste voorraad hebt. Wanneer je gaat zeilen heb je immers vaak geen mogelijkheid om bij de supermarkt naar binnen te lopen. Haal de juiste voorraad binnen, zoals water, voedsel en reserveonderdelen voor de zeilboot.

Het is verstandig om extra’s aan te schaffen en om eerst te noteren wat je allemaal denkt nodig te hebben. Hierbij kun je nog denken aan een EHBO-doos met medicijnen.

Reageren