2022 was officieel het jaar dat de wereld weer open ging. Na bijna twee jaar op vakantie te zijn gegaan in eigen land, hadden we het dit jaar broodnodig om weer écht te reizen, toen de lucht, de zeeën en wegen open gingen.
In 2023 gaan reizigers nóg een stap verder. Ze streven ernaar hun reiservaringen te verdiepen, door een blijvende positieve impact te achter te laten op de plaatsen en mensen die ze bezoeken.
We zullen ons als reiziger onderdompelen in nieuwe, geestverruimende praktijken en zinvolle veranderingen aanbrengen in de manier waarop we reizen, met het beschermen van onze planeet voorop. Benieuwd naar wat er allemaal gaat komen? Dit zijn de reistrends van 2023!
1. Slow Travel
Langzamer en groener reizen wordt steeds belangrijker naarmate bedrijven en consumenten zich steeds bewuster worden van de schade die we berokkenen aan het milieu.
Met de trein reizen kan onze voetafdruk tot wel 90 procent verkleinen in vergelijking met dezelfde afstand vliegen. En dit is dan ook wat veel reizigers gaan doen. Niet alleen met het oog op luchtvervuiling, maar ook met het oog op langzaam reizen.
Dit jaar zien we dat reizigers hun geld ook graag uitgeven aan ethisch verantwoorde bedrijven. Denk aan een verblijf in Groene Hotels. Tevens zullen steeds meer vakantiegangers een goede reisverzekering afsluiten bij een verantwoord bedrijf.
2. Een nieuw soort all-inclusive
De term ‘all-inclusive’ wordt vaak geassocieerd met het ‘gratis’ eten en drinken van zoveel mogelijk hotelvoer en cocktails, terwijl men dagenlang aan het zwemband hangt, het resort niet uitkomend. Maar er is goed nieuws voor degenen die walgen bij dit idee.
Dit jaar komen er steeds meer all-inclusive hotels bij, die een totaal andere draai geven aan het concept. Zo zijn er in Engeland, Frankrijk en Spanje al all-inclusive hotels geopend waarbij gasten zichzelf moeten bedienen, yogalessen kunnen volgen en gratis lokale restaurants kunnen boeken.
Op deze manier krijg je als reiziger een kijkje in het leven van de locals, en steun je hen tegelijkertijd, wat bijdraagt aan een duurzame reis.
Geen van deze verblijven kan als ‘goedkoop’ worden bestempeld, dat begrijp je. Maar naarmate we ons allemaal meer bewust worden van waar we ons geld aan uitgeven, is dit een trend die de kosten van onze vakanties beter te verantwoorden maakt.
3. ‘Slaaptoerisme’
Slapen was vroeger slechts een bijproduct van reizen; de activiteit die we aan het einde van de dag deden, soms op niet meer dan een krakkemikkige lattenbodem. Dit jaar wordt een goede nachtrust een van de belangrijkste reistrends, met een nieuw tijdperk van ‘slaapconciërges’, AI-aangedreven bedden en meer.
Steeds meer hotelmerken maken gebruik van de nieuwste slaaptechnologie. Neem speciale matrassen, die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie om de ondersteuning van het lichaam en de kamertemperatuur aan te passen.
Hästens, de bekende Zweedse matrassenproducent, is nog verder gegaan, door het Hästens Sleep Spa Hotel te openen: een boetiekhotel in Portugal waar alles wat met de slaapkamer te maken heeft is gemaakt met hypoallergeen paardenhaar.
4. Workation
Waar zakenreizen en plezierreizen voorheen nog strikt werden gescheiden en er soms voor 1 of 2 dagen op en neer werd gevlogen, zien we dit jaar dat de rollen worden omgedraaid. We plannen steeds vaker vakantiereizen, die we combineren met werk.
Deze nieuwe trend maakt het voor iedereen mogelijk om flexibeler te werken, waar ze ook zijn. Het traditionele denken was: werk, mogelijk gecombineerd met een vakantie. Nu is het een bewuste ‘vakantie-eerst-mentaliteit’, waarbij tussendoor wordt gewerkt.
We gaan zien dat toonaangevende hotelgroepen en touroperators hun diensten en ervaringen aanpassen aan dit patroon. De waarde van sterke Wi-Fi en flexibele tijdzones is dan ook belangrijker dan ooit!
Misschien komen deze nieuwe reistrends deels voort uit de COVID-crisis, misschien ook niet. Maar één ding is zeker: dit jaar zullen reizigers op een meer bewuste en duurzame manier reizen, wat niet alleen het milieu ten goede komt, maar ook ons eigen gemoed.
Reageren