Reisroute door ongerept Noord Vietnam

Roadtrippen met een motor in Vietnam wordt steeds populairder en dat is niet zonder reden! Deze roadtrip zal met zekerheid een van de hoogtepunten van jouw reisavontuur zijn. De route van Ho Chi Min naar Hanoi is al razend populair, maar heb jij er weleens aan gedacht om het noorden van Vietnam te ontdekken? Ongerepte natuur, authentieke bergvolkeren en de mooiste rijstterrassen die je je maar kan voorstellen. Noord Vietnam heeft dit allemaal.

Om je alvast een beetje op weg te helpen, neem ik je mee in mijn route van 4 etappes, die je zonder twijfel langs de mooiste plekken van Noord Vietnam leidt. Lees snel verder!

Samenvatting
Afstand: 1500 km
Reistijd: 15-20 dagen
Etappes: 4
Aantal stops: 8

Etappe 1: Hanoi – Sapa

Afstand: 600 km
Reistijd: 3-4 dagen

Stops:
– Mai Chau
– Phu Yen
– Mu Cang Chai

Wanneer je je droommotor hebt gescoord, wordt je rijvaardigheid direct op de proef gesteld en de eerste uitdaging is dan ook om het drukke Hanoi uit te rijden. Spannend! Maar vrees niet, na een paar dagen motorervaring weet jij je prima te redden in de Vietnamese verkeerschaos.

Drukte in het chaotische Hanoi - Vietnam
Drukte in het chaotische Hanoi – Vietnam

Na het hectische Hanoi is er een leuke eerste tussenstop in het stadje Mai Chau. Direct komt Noord Vietnam zijn belofte na. Je ziet de eerste hoge bergen en prachtige rijstvelden al opdoemen en dit is nog maar het begin. Mai Chau ligt in een idyllische vallei en een hoogtepunt in Mai Chau is het verblijven in een van de vele ´luxe´ homestays van de White Tai Etnic group.

In de Mu Cang Chai regio vind je de mooiste rijstterassen, nog mooier dan in Sapa

Mu Cang Chai

Het hoogtepunt van Hanoi naar Sapa is toch wel de Mu Chang Chai regio. Deze regio bevat de mooiste rijstterrassen van Noord Vietnam, nog mooier dan in Sapa. Tussen de groene rijstvelden werken vrolijk gekleurde vrouwen van de Flower Hmong Etnic group op het land, een kleurrijke beleving die je elke 5 minuten laat stoppen voor een foto.

Flower Hmong aan het werk op de rijstvelden

Sapa

Na deze indrukwekkende rijstvelden rijd je Mu Cang Chai uit richting Sapa. De regio rond Sapa bevat de ruigste berguitzichten tot nu toe. Logisch, want de stad ligt op een hoogte van 1600 meter.

Heb je nog geen genoeg van de ruige berguitzichten? Voor je rechtsaf richting Sapa rijdt, kun je ook nog via tt. Tam Duong de Tram Ton Pass meepikken! Deze hoogste bergpass van Vietnam (1900 m) ligt tussen Sapa en Lai Chau en wordt toepasselijk de Heavens Gate genoemd.

Prachtig landschap met rijstvelden in Sapa - Vietnam
Prachtig landschap met rijstvelden in Sapa – Vietnam

Maar…. doordat Sapa zo hoog in de bergen ligt, is het niet uitzonderlijk dat je flink in de mist rijdt, net zoals wij. Hopelijk heb jij meer geluk!

Tip: heb jij weinig tijd? Dan kan je ook de eerste etappe overslaan en de (nacht) trein nemen van Hanoi naar Sapa. Voordeel, je motor kan gewoon mee in de trein, makkelijk! Voor het meenemen van je motor in de trein betaal je 500.000 Vietnamese dong.

Etappe 2: Sapa – Ha Giang

Afstand: 280 km
Reistijd: 2 dagen

Stop:
– Bac Ha

Van Sapa vervolg je je reis naar Bac Ha. Bac Ha is beroemd om de zondagmarkt, de grootste minority markt in Noord West Vietnam. Hier komen bergstammen uit de gehele regio samen om op een authentieke wijze handel te drijven. Heb je de zondagmarkt in Bac Ha gemist? Geen zorgen! Op bijna elke dag is er in de omgeving een markt. Niet zo groot als Bac Ha, maar minstens zo leuk. Op dinsdag brommen wij naar de Coc Ly markt, 25 kilometer verderop. Wanneer je de markt oploopt, loeien de waterbuffalo´s je al toe. Varkens, geiten, kippen… het is allemaal te koop. Een bezoek aan een etnic markt is zeker een must do tijdens je bezoek in Noord Vietnam.

De Flower Hmong vrouwen op de markt in Coc Ly, alles bij elkaar een hele kleurrijke beleving
De Flower Hmong vrouwen op de markt in Coc Ly, alles bij elkaar een hele kleurrijke beleving

Tip: Heb je de trekking in Sapa moeten overslaan vanwege het koude mistige weer? In Bac Ha is een trekking even mooi, minder toeristisch en de kans op beter weer is groot.

Etappe 3: Ha Giang – Ba Be Lake

Afstand: 390 km
Reistijd: 2 dagen

Stop:
– Dong Van

Ha Giang is de minst ontwikkelde provincie van Vietnam en dat maakt het tegelijkertijd ook de meest authentieke provincie van Vietnam. Ha Giang staat bekend om de Ha Giang loop en deze rijd je in drie à vier dagen. De mooiste etappe is zonder meer tussen Dong Van en Meo Vac via het Dong Van Karst plateau. Dit is sinds 2010 het 1e UNESCO Geopark, die met zijn enorme kalkstenen bergen ruimte biedt voor fossielen, unieke diersoorten en het leefgebied is van meerdere etnische groepen. De uitzichten zijn zo onbeschrijfelijk mooi, de mooiste van Vietnam durven wij met zekerheid te zeggen. Deze etappe mag je dus ab-so-luut niet overslaan!

Uitzicht op het Dong Van Karst plateau, adembenemend mooi!
Uitzicht op het Dong Van Karst plateau, adembenemend mooi!


Tip: Benieuwd naar meer reisinspiratie over de Ha Giang loop? Lees dan snel hier verder!

Etappe 4: Ba Be Lake – Hanoi

Afstand: 245 km
Reistijd: 1 dag

Van Dong Van rijd je in één dag door naar het Ba Be National park. Het hoogtepunt van het Ba Be National park is het enorme meer. Ba Be betekent letterlijk drie meren, maar eigenlijk is dit niet helemaal waar. Het is één groot meer dat verdeeld is in drie delen met allen een andere naam. Wist jij dat het Ba Be Lake het grootste meer van Vietnam is? De leukste manier om het meer te ontdekken is per boottocht. Een echte aanrader is om te verblijven bij een van de vele leuke homestays met schitterend uitzicht over rijstvelden, het meer en de bergen. Laat je vertroetelen door de locals!

De leukste manier om het Ba Be Lake te ontdekken is per boot!

De laatste dag rijd je van Ba Be National park via de goed onderhouden snelweg als een ervaren motorrijder het drukke Hanoi weer in. Met deze route heb je de mooiste plekken in Noord Vietnam ontdekt en deze ervaring neemt niemand je meer af!

Overige tips

Overnachten

Op alle bovengenoemde stadjes hebben wij genoeg goede hotels, leuke koffietentjes en lekkere restaurantjes gevonden. De prijs van een hotel ligt op ongeveer 10 tot 15 US dollar voor een tweepersoonskamer. De hotels staan lang niet allemaal op Booking.com, maar al slenterend door het stadje vind je meer dan genoeg opties.

´Xe May´

Overal langs de weg vind je bordjes met ´Xe May´ en dat betekent dat er een garage is, waar jij je motor kan laten maken, mocht dit nodig zijn. Opvallend is dat de allerkleinste gehuchtjes toch altijd wel een Xe May hebben. Mocht je een lekke band hebben, dan is er met een beetje geluk in de buurt een monteur die je kan helpen.

Kwaliteit van wegen

De bovenbeschreven uitgewerkte route bestaat alle uit goede wegen. Dit is gemakkelijk omdat je dan niet zo zit te bouncen op je motor en bovendien is het ook een stuk veiliger om op goede wegen te rijden.

plattegrond route noord vietnam

Reageren