Het Real Alcázar in Sevilla; bezoek dit prachtige Koninklijke Paleis!

Sevilla in Spanje is een bijzondere stad. Een stad met veel culturen, kleuren, vriendelijke mensen, heerlijk eten en de zon die bijna altijd schijnt. Sevilla bezit tal van historische gebouwen en plekken, waar je je ogen kunt uitkijken en de geschiedenis van het land en de stad bijna kunt ademen. Eén van die plekken is het majeusteuze Koninkijke Paleis van Sevilla, oftewel het Real Alcázar. Dit spectaculaire paleizencomplex staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een lust voor het oog voor jong en oud, met zijn schitterende architectuur en levendige historie.  

Paleis van Alcazar, Beroemde Andalusische Architectuur. Oude Arabische paleis in Sevilla, Spanje. Versierde boog en kolom.
Real Alcázar

Real Alcázar Sevilla geschiedenis

Het Paleis Alcázar Sevilla is ontstaan in de 10e eeuw, en diende als een fort voor de gouverneurs van de stad. Pas in de 11e eeuw werd het echt fors verbouwd. In een opeenvolging van tijdperken maakte het Alcázar verschillende transformaties mee, wel met een overeenkomst in architecturale stijlen. Veel van de elementen en gebouwen zijn later gerenoveerd.

Het westelijke deel van het complex was er als eerste.  Daarna voegden de 12e-eeuwse Almohaden-heersers nog een oostelijk paleis toe  (nu bekend als de Patio del Crucero). In 1248 veroverde de Christelijke koning Fernando III Sevilla, en verhuisde naar het Alcázar. Later werd het paleizencomplex gebruikt door veel vorsten die het beschouwden als hun hoofdverblijfplaats. De zoon van de koning bouwde in deze periode een Gotisch paleis, op de plek waar eerder het Almohada-paleis  stond.

In 1364, bouwde Pedro I van Castilië het Mudejar-Paleis. Dit werd een van de beste gebouwen van deze architecturale stijl in Spanje. Het is een mengeling tussen Islamitische en Christelijke details, welke een uniek beeld geeft die alleen in Spanje en op een aantal plekken in Portugal te zien zijn.

Vanaf die tijd werden er een aantal gebouwen bijgebouwd en vonden er renovaties plaats, voornamelijk vanwege de aardbeving in Lissabon in 1755 die enkele delen verwoestte.
Het Alcázar is in al die duizenden jaren veelvoudig gebruikt door alle koningen, en andere belangrijke personen van Spanje.

Real Alcázar tegenwoordig

Het Paleis Alcázar van Sevilla is tegenwoordig een van de meest spectaculaire en populairste historische monumenten van de stad (al dan niet het land). Duizenden bezoekers komen dan jaarlijks ook af op deze prachtige plek om meer te leren over zijn geschiedenis en de fascinerende architectuur te bewonderen.  Het Alcázar wordt erkend als UNESCO-werelderfgoed en is het oudste Koninklijke Paleis wat nog in gebruik is in Europa  (met meer dan 1000 jaar aan geschiedenis!).

Het Alcazar van Sevilla werd gebruikt als een locatie voor scènes van bekende series en films, zoals de beroemde Game of Thrones. Tegenwoordig worden af en toe nog steeds scenes hier opgenomen. Ook vinden er regelmatig culturele activiteiten plaats.

Als bezoeker kijk je je ogen uit terwijl je wandeld door dit super mooie complex, met veel verschillende doorgangen, salons, tuinen, patio’s en noem het maar op. De ene gang leidt weer naar een andere adembenemende ruimte en er valt veel te ontdekken. De bekendste ruimtes van het Alcázar zijn:

Patio del Léon, Patio de la Montería, Cuarto Real Alto, Palacio de Don Pedro, Palacio Gotíco, Patio del Crucero, en natuurlijk de betoverende tuinen van het paleizencomplex. Hier vind je tal van vegetatie zoals palmbomen, sinaasappelbomen en vele soorten planten, fonteinen, paviljoens en nog veel meer!

Zomertuin uitzicht op Alcazar, Sevilla, Spanje.
De tuin van het Alcázar

Praktische informatie

Georganiseerde tours

Kun je niet wachten om het Alcázar Paleis van Sevilla te bezoeken? Dan is het handig om even na te gaan op welke manier je dat wilt doen. Er zijn tal van mogelijkheden om met bijvoorbeeld met een georganiseerde tour het complex te gaan bezichtigen. Het boeken van een tour is super gemakkelijk, en het voordeel is data je zelf niks hoeft te regelen, uit te zoeken etc.

Altijd zal een Engelssprekende gids je vergezellen, die alle in’s en out’s van het Alcázar kan vertellen. Je zult op plekken komen die je zelf niet zo snel zou vinden en natuurlijk leer je een hele hoop meer over de geschiedenis van de plek. Boek bijvoorbeeld een groepstour of een privetour, een rondleiding waarbij je alleen het Alcázar gaat bezichtigen, of een tour waarbij je ook een aantal andere mooie bezienswaardigheden van de stad gaat zien. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige Kathedraal en de toren van Giralda!

Kathedraal van Sevilla en Giralda-toren over blauwe hemel in Sevilla.  Zonnige dag.
De Kathedraal en Giralda toren van Sevilla

Een ander voordeel van het boeken van een tour is bovendien dat je voorrang krijgt in de wachtrij, wat geen overbodige luxe is (dat zul je zien wanneer je aankomt).
Kom je vanuit een andere stad, bijvoorbeeld Granada? Check dan deze dagtour vanuit daar naar Sevilla!

Ben je geïnteresseerd, zorg er dan voor dat je jou favoriete tour ruim op tijd boekt, vooral in het hoogseizoen kan het erg druk zijn en zitten de meeste tours snel vol!

Zelf op pad

Wil je het Alcázar liever op eigen houtje gaan verkennen, dat kan natuurlijk ook. Verblijf je in het centrum van Sevilla, dan ligt het Alcázar meestal op loopafstand. Kom je  van buiten de stad, dan gaan er verschillende vormen van OV richting het centrum van waaruit je te voet verder kunt of een taxi kunt nemen.

Paleis van Alcazar, beroemde Andalusische architectuur. Oud Arabisch paleis in Sevilla, Spanje. Versierde boog en kolom.
Paleis van het Alcázar

Om er voor te zorgen dat je zonder gids toch de nodige informatie verkrijgt, is er de mogelijkheid om een audio tour te nemen, waarbij je een koptelefoon mee krijgt en op je eigen tempo het paleizencomplex kunt bewandelen.

Adres Alcázar van Sevilla:
Patio de Banderas, s/n. 41004 – Sevilla

Openingstijden en Alcázar Sevilla tickets

Openingstijden van oktober tot maart:
Maandag tot zondag van 09:30 tot 17:00 uur.

Openingstijden van april tot september:
Maandag tot zondag van 09:30 tot 19:00 uur.

Gesloten op 1 en 6 januari, goede vrijdag en 25 december.

Alcázar Sevilla tickets

Je kunt je kaarten voor het Alcázar op voorhand kopen, of bij de informatiebalie bij het Paleis zelf. Het is aan te raden om je tickets voor het Alcázar ruim op tijd online te boeken (vooral wanneer je een tour wilt), of bij een toeristen bureautje in de stad. De volgende toegangsprijzen zijn de standaard:

Algemene toegang tot de begane grond:
€ 14,50

Toegang tot de begane grond voor senioren en studenten van 17 tot 25 jaar:
€ 7,00


Gehandicapte mensen, kinderen jonger dan 16 jaar oud en bewoners van de Sevilla mogen gratis naar binnen (na het laten zien van een geldig identiteitsbewijs).
 
Van april tot september kun je op de maandagen van 18:00 tot 19:00 uur gratis naar binnen, evenals  van oktober tot maart van 16:00 tot 17:00 uur.

Je kunt natuurlijk ook liever ‘skip-the-line’ tickets kopen:

Tot slot

Ga jij binnenkort een weekendje, dagje of voor langere tijd naar de prachtige stad Sevilla? Dan mag een bezoek aan het Alcázar zeker niet ontbreken! Zorg dus dat je goed voorbereid op reis gaat, en boek snel jouw Alcázar Sevilla tickets!

Reageren