Een bezoek aan de Praagse Burcht

Ben je binnenkort een weekendje of dagje in Praag? Dan zul je zeker alle prachtige historische gebouwen en plekken niet overslaan. Praag ademt namelijk geschiedenis en cultuur, en je ontkomt er niet aan jezelf hierin onder te dompelen. Denk bijvoorbeeld aan de wereldberoemde Karelsbrug, het astronomisch uurwerk van Praag, of de Kathedraal. Maar de échte nummer 1 bezienswaardigheid is waarschijnlijk wel de Praagse Burcht, oftewel het Kasteel van Praag. Dit enorme kastelencomplex is hét symbool van Praag en is onmisbaar tijdens je bezoek. Geïnteresseerd? Lees dan snel verder voor meer informatie!

Praagse Burcht geschiedenis

De Praagse Burcht is waarschijnlijk gebouwd in de 9e eeuw, tijdens het bewind van Bořivoj, de eerste Christelijke prins van Bohemen. De eerste constructie was de kerk van de Maagd Maria, gebouwd rond het jaar 870. Hiervan zijn er nu alleen nog maar ruïnes over.
Een paar decennia later werden er twee andere religieuze gebouwen toegevoegd. De Sint-Jorisbasiliek en de Sint-Vituskathedraal. Hier werden veel Boheemse koningen in die tijd begraven. In 1918 werd de eerste Tsjechoslowaakse Republiek uitgeroepen met Praag als hoofdstad. De Burcht van Praag werd toen de zetel van president Tomáš Masaryk.

Praagse Burcht tegenwoordig

Tegenwoordig is de Praagse Burcht nog steeds verblijfplek van de president van de Tsjechische Republiek. Veel plekken in het kasteel zijn geopend voor bezoekers en miljoenen toeristen komen per jaar op dit prachtige gebouw af. Het kasteel staat prominent op een heuvel aan de andere kant van de stad en is onmisbaar. Tsjechische kroonjuwelen worden hier bewaard en tal van artistieke en historische  schatten worden er geëxposeerd of opgeslagen. De Burcht representeert de geschiedenis van Praag door de eeuwen heen. Belangrijke plekken om te bezoeken in het kasteel zijn onder andere:

De Sint-Jorisbasiliek:
Dit is het oudste overgebleven kerkgebouw in het kasteelcomplex. Het werd opgericht in 920 en uitgebreid in 973. Ook zie je hier een barokke gevel die komt uit de 17e eeuw.

De St. Vitus Kathedraal:
Een grote Rooms-Katholieke kathedraal en de zetel van de aartsbisschop van Praag.

Nieuw Koninklijk Paleis:
Een gebouwencomplex in het Westelijke deel van de Praagse burcht. In dit gedeelte woonden de heersers sinds de 16e eeuw.

Het oude Koninklijke paleis:
Deze bevindt zich in het Zuiden van het kasteel en diende als verlijf voor Boheemse koningen van de 10e tot de 16e eeuw.

De Spaanse hal:
Deze ligt in het nieuwe Koninklijk paleis.

De Koninklijke tuin:
Prachtige tuin die werd aangelegd tijdens het bewind van Ferdinand I (heilige Romeinse keizer) in 1540.

Paleis Lobkowicz:
In dit paleis, gelegen in de Praagse Burcht ligt een museum wat een kustverzameling toont van het Prinselijk huis van Lobkowicz.

De Koninklijke tuin in de Praagse Burcht. Netjes aangelegde lanen met groene coniferen en een lang looppad.
Koninklijke tuin Praagse Burcht

Praktische informatie

Georganiseerde tours

Het is super gemakkelijk om in Praag het kasteel te gaan bezoeken via een tour. Op deze manier leer je de geschiedenis van deze bijzondere plek écht goed kennen, en weet je zeker dat je niks belangrijks mist. Er worden veel verschillende tours aangeboden, dus er zit er altijd wel een tussen die bij je past. Combineer je bezoek aan de Burcht bijvoorbeeld met andere leuke bezienswaardigheden in Praag, woon een kerstconcert bij in de Burcht of bekijk meteen de wisseling van de wacht. Ook is het mogelijk om het kasteel te gaan bekijken in een kleine groep, met Engelssprekende gids.

Wanneer je een tour boekt, zorg dat je er op tijd bij bent, populaire tours zijn namelijk snel uitverkocht! Kijk online om jou favoriete tour te boeken of vraag informatie in je hotel/appartement. Ook kun je bijna overal in de stad terecht bij toeristen bureautjes.

Alleen op pad

Heb jij helemaal geen zin in een tour en wil je gewoon lekker op eigen houtje de Praagse Burcht gaan bekijken? Geen probleem. De toegang tot het kasteelcomplex is simpel. Er zijn meerdere tramhaltes in de buurt van het kasteel (Královský letohrádek, Pražský hrad, Pohořelec) en ook twee metrostations (Malostranská, Hradčanská). Je kunt het beste tram 22 (halte Pražský hrad) nemen. Wanneer je het kasteel weer verlaat ga dan via de oude kasteeltrappen naar metrostation Malostranská . Je kunt je toegangskaartje vooraf online bestellen, of gewoon bij de Burcht zelf bij het informatieloket. Bedenk van tevoren wel even goed wat voor soort ticket je wilt kopen (zie hieronder).

Praagse Burcht entree prijs en openingstijden

Zomer toeristenseizoen (1 april tot 31 oktober)
Praagse burcht complex
6.00 – 22.00 uur

Historische gebouwen
9.00 – 17.00 uur

Wintertoerisme (1 november tot 31 maart)
Praagse burcht complex
6.00 – 22.00 uur

Historische gebouwen
9.00 – 16.00 uur

Praagse Burcht soorten tickets

Circuit A
Praagse burcht

Circuit B
Sint-Vituskathedraal, Oud Koninklijk Paleis, tentoonstelling “Het verhaal van de burcht van Praag”, de Sint-Jorisbasiliek, Golden Lane met Daliborka-toren, Rosenberg-paleis
Praagse burcht

Circuit C
St. Vitus Kathedraal, Oud Koninklijk Paleis, St. George’s Basiliek, Golden Lane met Daliborka-toren
Praagse burcht

Ook zijn er verschillende losse tentoonstellingen waar je een ticket voor kunt kopen. Genoeg mogelijkheden dus, je vindt altijd wel iets wat je leuk vindt!

Kun je niet wachten om in Praag dit beroemde kasteel te gaan bezoeken? Wacht dan niet langer en boek jou Praagse Burcht tickets snel! Een citytrip naar Praag is namelijk niet compleet zonder deze mooie plek te hebben bezocht.

Reageren