Powerbank voor op reis

Ga jij binnenkort op vakantie en weet je niet zeker of je daar je mobiel kunt opladen? Speel jij veel Pokémon GO? Ga jij wel eens naar festivals en wil je altijd je mobiel bij de hand hebben? Vind jij het lastig om elke keer die zware oplader van je laptop of tablet met veel stekkers mee te nemen? Wil je in de trein genieten van die leuke film of serie? Beantwoord je één of meer vragen met ja? Dan is een Powerbank geschikt voor jou!

Wat is een Powerbank?

Een Powerbank is een externe batterij die je (thuis) kunt opladen en vervolgens mee kunt nemen. Dat is erg handig op reis om elektrische apparaten mee op te laden. Het werkt hetzelfde als een normale oplader. Het apparaat is dus heel handig als je onderweg bent en geen stopcontact hebt. Ze zijn in verschillende soorten en maten te krijgen. Je kunt het gebruiken voor in principe alle elektrische apparaten die je vaak meeneemt, zoals een mobiel, een laptop en een tablet.

powerbank op reis

Opladen van batterij en apparaat

Je laadt de externe batterij (thuis) op via het stopcontact. Dit doe je met een lader, bijvoorbeeld de lader van je mobiele telefoon. Wanneer de externe batterij opgeladen is, kun je hem gebruiken. Je sluit de ene kant van een USB kabel aan op de USB poort van de Powerbank, de andere kant sluit je aan op het elektrische apparaat. De externe batterij laadt vervolgens het elektrische apparaat op. Wanneer de Powerbank leeg is, kun je hem weer opnieuw opladen.

Welke soorten Powerbank zijn er?

Er zijn verschillende soorten Powerbanks. Het hangt helemaal van jou af welke je kiest. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een grote uitvoering met heel veel batterijcapaciteit. Hiermee kun je apparaten beter en langer opladen. Maar je kunt ook kiezen voor een kleiner model, deze is handig mee te nemen in je handtas voor als je onderweg je mobiel wilt opladen. Een Powerbank krijg je in alle maten en kleuren. Het oog wil immers ook wat.

Hoe lang duurt het voordat alles opgeladen is?

Dit is afhankelijk van de capaciteit. Het opladen van een Powerbank met een grote capaciteit zal langer duren dan het opladen van het apparaat met een kleine capaciteit. Veel Powerbanks hebben handige LED indicatoren waaraan je kunt zien wanneer die vol is.

Hoe kan ik de levensduur van de Powerbank maximaliseren?

Om de levensduur te maximaliseren is het niet alleen belangrijk om de Powerbank volledig op te laden maar vooral ook om ze steeds helemaal te ontladen. Ga hier zorgvuldig mee om! Laat het apparaat verder niet vallen en zorg ook dat er geen vuil in de USB poorten komt. Gebruik het apparaat volgens de informatie die wordt vermeld bij het aanschaffen van het product. O ja: gebruik het elektronische apparaat niet tijdens het opladen.

Waar moet ik op letten bij het kopen?

Gewicht en omvang
Als je er elke dag een bij je wilt hebben, kies dan voor een kleine en lichte variant. Houd ook rekening met de vorm, een platte Powerbank past bijvoorbeeld makkelijker in je tas.

Batterijcapaciteit
De capaciteit bepaalt hoe vaak je er een apparaat mee kunt opladen. Hoe hoger de capaciteit, hoe vaker je het apparaat kunt opladen. Zoek op hoeveel mAh jouw elektrische apparaat heeft. Heeft jouw elektrische apparaat een vermogen van 2.000 mAh? Dan kun je met een Powerbank van 2.000 mAh jouw elektrische apparaat één keer opladen voordat je Powerbank leeg is.

Rendement
Denk er ook aan dat je voor het opladen van je laptop of tablet meer capaciteit nodig hebt dan voor het opladen van je mobiele telefoon. Een Powerbank kan nooit zijn volledige capaciteit in je elektrische apparaat stoppen. Een deel van de capaciteit wordt ook nog eens tijdens het laden omgezet in warmte.

Prijs en kwaliteit
Goedkope Powerbanks, vaak van een minder bekend merk, hebben wellicht ook een lage capaciteit hebben. Houd er rekening mee dat deze misschien niet helemaal aan de verwachting voldoen en minder lang mee gaan. Check internet voor wat reviews als je zeker wil zijn.

Extra USB aansluiting
Veel externe batterijen met een hoge batterijcapaciteit hebben meerdere USB-aansluitingen. Hiermee kun je meerdere apparaten tegelijk opladen, bijvoorbeeld twee mobiele telefoons of je mobiel plus je tablet. Houd er wel rekening mee dat je externe batterij dan sneller leeg is.

LED verlichting
Sommige Powerbanks hebben een knopje voor LED verlichting, dit is altijd handig in het donker.

Let verder op het volgende

  • het apparaat kan warm worden;
  • houd het apparaat uit de buurt van warmtebronnen, water of andere vloeistoffen;
  • laat het apparaat niet vallen;
  • houd het apparaat uit de buurt van kinderen;
  • houd het apparaat vrij van vuil;
  • gebruik het apparaat niet als deze nat of beschadigd is;
  • gebruik het apparaat niet voor iets anders dan het beoogde gebruik.

En als laatste tip

Vergeet je Powerbank niet weer mee naar huis te nemen aan het einde van je reis!

Reageren