Met een powerbank kun je een smartphone, camera of tablet overal waar je bent opladen. Zeker op reis is dat een groot goed, want lang niet altijd heb je onderweg de mogelijkheid om apparatuur op te laden. Omdat een smartphone wel heel handig is tijdens het reizen, is een powerbank een essentieel onderdeel van de bagage, voor zowel korte vakanties als lange reizen door onherbergzaam gebied.
Powerbanks zijn er in allerlei vormen en varianten. Om het juiste model te kiezen moet er op een aantal zaken gelet worden bij de aankoop. Zo weet je zeker dat je de juiste batterij uitkiest voor je reis.
1. Het vermogen van de powerbank
Het vermogen van een powerbank wordt meestal in mAh vermeld, wat staat voor milliampère hour. Het is een maat voor de totale elektrische capaciteit die het apparaat heeft en zegt voor de meeste mensen alleen iets wanneer gekeken wordt naar de benodigdheden van het apparaat dat opgeladen moet worden.
Een gemiddelde smartphone heeft ongeveer 1500 mAh nodig om één keer opgeladen te worden. De kleinste powerbanks hebben meestal een capaciteit van zo’n 2000 mAh, waarmee een smartphone dus slechts één keer volledig opgeladen kan worden. Dit kan prima zijn voor een reis waar er vrijwel dagelijks de toegang is tot een stopcontact, maar is bij intensief gebruik van de telefoon toch vrij weinig, omdat ook de powerbank nu dagelijks opgeladen moet worden.
Voor een tablet of laptop is er een grotere capaciteit nodig. Om een gemiddelde laptop één keer op te laden is er zo’n 10.000 mAh vereist. Voor tablets ligt dit doorgaans tussen de 8000 mAh en 12.000 mAh. Dit is met name zo hoog vanwege het intensieve gebruik van het beeldscherm bij een tablet. Houd er overigens rekening mee dat veel laptops niet standaard opgeladen kunnen worden met een powerbank. Hiervoor is een speciale USB-C poort nodig, waarover niet iedere laptop beschikt. Soms bieden laptopontwikkelaars speciale batterijen aan waarmee de laptop alsnog extern kan worden opgeladen.
Kies voor een model met een vermogen tussen de 10.000 en 20.000 mAh om een smartphone of tablet meermaals te kunnen opladen.
2. Oplaadmogelijkheden
Vrijwel alle powerbanks werken met behulp van een micro USB-aansluiting of een normale USB-aansluiting. In de meeste gevallen heeft een powerbank beide mogelijkheden. Hiermee kunnen alle smartphones, tablets en veel camera’s zonder problemen opgeladen worden.
Om er zeker van te zijn dat ook laptops opgeladen kunnen worden, zijn er speciale kabeltjes beschikbaar. In veel gevallen is een speciale powerbank vereist met een hoog vermogen en een hoge output.
3. Stevigheid
Tijdens het reizen is het niet ongebruikelijk dat een apparaat flink wat te verduren krijgt. Kies daarom, zeker bij bijvoorbeeld een backpacktrip, voor een powerbank die stevig in elkaar zit.
Sommige modellen hebben speciale stootranden en zijn bovendien waterdicht. Vanzelfsprekend zijn deze modellen duurder dan een standaard powerbank, maar zijn ze zeker de investering waard. Niets is vervelender dan een powerbank die binnen de kortste keren kapot gaat op reis. Investeer liever iets meer voor zekerheid dat het apparaat heel blijft tijdens de trip.
4. Output van de powerbank
Niet alleen de capaciteit is belangrijk, ook de output is iets om op te letten. De output wordt aangegeven in Ampère, afkort A. De meeste modellen hebben een output tussen de 1 en 3,5 A. Hoe hoger de output, hoe sneller een apparaat wordt opgeladen.
Modellen met een hogere output zijn prijziger, maar ook een stuk prettiger in het gebruik. Bij een te lage output kan de batterij alsnog leegraken wanneer de smartphone wordt gebruikt tijdens het opladen.
5. Formaat
Powerbanks zijn er in alle vormen en maten. Zeker tijdens het reizen is het handig om een apparaat te hebben dat makkelijk meegenomen kan worden. Kleine modellen voor een smartphone kunnen eenvoudig weggestopt worden in een zijvakje, maar de powerbanks met een groter vermogen zijn vaak een stuk logger en zwaarder.
Een belangrijke afweging is dan ook die tussen vermogen en gewicht/formaat. De powerbank moet zorgen wegnemen over een lege smartphone of camera, maar niet letterlijk een zware last worden.
6. Meenemen op vluchten
Houd er rekening mee dat de meeste luchtvaartmaatschappijen restricties stellen aan het vervoeren van batterijen op vluchten. Deze restricties gelden ook voor powerbanks en worden vrij streng gecontroleerd door de autoriteiten vanwege brandgevaar.
Voor de meeste kleinere modellen is er geen enkele restrictie. Wel moet een powerbank altijd in de handbagage gedragen worden. Vanaf 20.000 mAh wordt het wel iets ingewikkelder. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mogen er maximaal twee externe batterijen van dit vermogen of hoger per persoon meegenomen worden op een vlucht.
Batterijen die een vermogen van meer dan 32.000 mAh hebben zijn over het algemeen in zijn geheel verboden. Powerbanks moeten verder altijd uitgeschakeld zijn tijdens de vlucht en mogen dus ook niet gebruikt worden om apparaten op te laden. Informeer bij twijfel bij de luchtvaartmaatschappij welke restricties er gelden.
7. Overweeg een powerbank met zonnecel
Sommige powerbanks beschikken over zonnecellen bovenop het apparaat waarmee de batterij (beperkt) in de zon opgeladen kan worden. Zeker tijdens bijvoorbeeld een trek waar er lange tijd geen toegang is tot elektriciteit dan is zo’n solar powerbank ideaal.
Houd er wel rekening mee dat het opladen met behulp van zonnecellen langzaam gaat, zelfs bij een hoge zonkracht.
8. Opladen zodra er toegang is tot elektriciteit
Het duurt over het algemeen vrij lang tot een powerbank volledig is opgeladen. Maak er een gewoonte van om het apparaat op te laden zodra er toegang is tot een stopcontact. Met name de zwaardere modellen hebben soms wel meer dan acht uur nodig om volledig opgeladen te worden.
Laadt de powerbank ’s nachts op om er zeker van te zijn dat je de volgende dag met een volle externe batterij op pad kunt gaan.
9. Koop een stekker met dubbele USB-poort
Wanneer de hoeveelheid stopcontacten beperkt is, biedt een stekker met dubbel USB-poort uitkomst. Met behulp van een dergelijke stekker kan zowel de powerbank als een andere elektrisch apparaat tegelijkertijd opgeladen worden. Zo hoef je na het opladen van de batterij niet direct een deel van het vermogen te gebruiken om een ander apparaat op te laden.
Een klein nadeel is dat het opladen met een dubbele stekker iets trager gaat dan met een enkele stekker. Tegelijkertijd gaat het sneller dan twee apparaten om en om opladen en is het bij beperkte tijd per definitie een betere optie.
10. Houd hem uit de zon en weg van zeelucht
Met uitzondering van een solar powerbank is het belangrijk om de batterij uit de zon te houden. Zeker in warme landen kan de temperatuur van het apparaat zo bijzonder snel oplopen, waardoor het kapot kan gaan. Bewaar hem daarom altijd in de schaduw op een droge plek.
Vermijd hiernaast zoute zeelucht, die niet alleen externe batterijen, maar ook andere elektrische apparaten aantast. De zoute lucht versnelt het roestproces, zelfs binnenin apparatuur.
Reageren