Pompeii – Een historische ontdekkingstocht

Een bezoek aan Pompeii en de Vesuvius staat voor velen bovenaan de lijst van bezienswaardigheden in Italië: Pompeii is namelijk een van de meest indrukwekkende archeologische vindplaatsen ter wereld, en er gaat niets boven het herbeleven van de geschiedenis op een plek die nog zo goed bewaard is gebleven. Het is aan te aanraden om je goed voor te bereiden voordat je deze bijzondere plek gaat bezoeken. Hieronder vind je meer informatie en tips.

Pompeii Italië
Pompeii

Korte geschiedenis

Vóór de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus was Pompeii een belangrijke havenstad voor het oude Romeinse rijk, dat de hele Middellandse Zee beheerste. Vooral de middenklasse leefde in Pompeii en het was een klassiek havenstadje vol hotels voor de matrozen, bars, openbare baden, tavernes en bordelen.

In het jaar 79 na Christus telde Pompeii zo’n 15.000 inwoners. In de zomer van dat jaar brak de nabijgelegen Vesuvius uit, waarbij Pompeii en 2.000 inwoners werden begraven, waardoor de stad in zijn geheel verwoest was en niet meer bewoonbaar.

Toen Pompeii in 1748 werd herontdekt, bood het wetenschappers en uiteindelijk toeristen een ongelooflijke kijk in het oude Romeinse leven van de middenklasse. Het bleek dat in bijna 2000 jaar Pompeii niet was veranderd – het was en is nog steeds letterlijk een manier om terug te kijken in de tijd.

Tegenwoordig

Pompeii is tegenwoordig UNESCO-werelderfgoed, een van de meest bezochte locaties in Italië en een van de meest bezochte archeologische vindplaatsen van de hele wereld. De stad is zo goed bewaard gebleven dat je uren rond kunt lopen in de nog steeds overzichtelijke straten en gebouwen.

De archeologische vindplaats en doorlopende opgravingen geven je een geweldige kijk op het oude Romeinse leven. Ga naar het Forum Romanum; het theater, waarvan de akoestiek zo goed is dat je geen microfoons nodig hebt om vanaf het podium te worden gehoord; de openbare baden en het Anfiteatro dat gebouwd werd in 70 na Christus en het oudste bekende Romeinse amphitheater is dat er bestaat. Nu is het bedekt met gras, maar het hield oorspronkelijk plaats aan 20.000 toeschouwers.

Anfiteatro romeins amphitheater
Anfiteatro

Praktische informatie

Hoe kom je in Pompeii

Pompeii bezoeken is eenvoudig, want er is een bus en -treinhalte en dus gemakkelijk te bereiken vanuit de grote omliggende steden met de trein, auto of bus. Reistijd over de weg (zonder verkeer – wat zeldzaam is op deze wegen) is ongeveer 2,5 uur van Rome naar Pompeii, 30 minuten van Napels naar Pompeii en 45 minuten van Sorrento naar Pompeii.

Pompeii tickets

De toegangsprijs voor Pompeii is 15 euro, maar zorg ervoor dat je contant geld hebt: het loket accepteert geen creditcards. Let er ook op dat de officiële ticketverkoop binnen het park is. Nog beter is om van te voren een ticket of een rondleiding te boeken, zo kun je ook de lange wachttijden voor de ingang vermijden. Zie hieronder meer informatie over de verschillende Pompeii tours.

Openingstijden

Pompeii is in de zomermaanden (april t/m oktober) van 09:00 tot 18:00 geopend en in de wintermaanden (november t/m maart) van 09:00 tot 15:30.

Pompeii tours

Je kunt teruggaan in de tijd door door de bewaarde straten van de stad te wandelen – veruit de beste manier om Pompeii te bekijken. Hoewel je een hele dag op de site zou kunnen rondtoeren, is de gemiddelde tijd die je binnen nodig hebt ongeveer twee tot drie uur.

Omdat er zo veel te zien en te ontdekken valt is het absoluut een aanrader om met een gids te gaan. Er zijn vele verschillende opties mogelijk zoals op pad gaan met een gids of met een audiotour. Ook rondleidingen vanuit verschillende steden zoals Napels en Rome zijn mogelijk. Deze Pompeii tours moet je vooraf boeken.

Eten en drinken

Als je hebt besloten om Pompeii een volledige dag te bezoeken, is de beste optie voor lunch het inpakken van een picknick om in het park te eten. Op de parkkaart bij de ingang vind je een aantal picknickplaatsen die rondom de ruïnes zijn gemarkeerd. Grote tassen zijn binnen niet toegestaan, dus je moet je eten en drinken in kleine tassen of rugzakken verpakken. Koop je benodigdheden in Napels of Sorrento of van welke locatie je dan ook komt, want de snackbars in het park zijn erg duur en de kwaliteit van het eten is slecht.

Neem ook flesjes water mee want ook deze zijn veel duurder in Pompeii. Er staan overal water fonteinen waar je eenvoudig je flesje bij kunt vullen.

Overige tips

Neem hoeden en zonnebrandcrème mee, ongeacht het seizoen en misschien zelfs paraplu’s in de zomer. Er is heel weinig beschutting tegen de zon en twee tot drie uur buiten onder de felle zon is niet aan te raden.

Tot slot

Voordat je je bezoek aan Pompeii beëindigt, moet je echt nog een keer het indrukwekkende uitzicht op de Vesuvius in de verte bekijken en bedenk je dan eens dat 2000 jaar geleden deze nog steeds actieve vulkaan uitbarstte in een wolk van gas, as en rotsen. Uren lang ging het door, waardoor de meeste bewoners vluchtten. Het duurde slechts een moment voordat de uitbarsting veranderde en een lawine van lava en rots de bergwand af gleed richting Pompeii. Hoewel de Vesuvius de stad verwoestte, heeft het de stad ook effectief bewaard, waardoor het leven in Pompeii abrupt werd gestopt en het ons een geweldige kijk in de geschiedenis heeft gegeven. ffffff

Vesuvius
Vesuvius

Reageren