Plekken waar je het Noorderlicht het beste kunt bewonderen

Het is een van de meest bijzondere natuurverschijnselen; Aurora Borealis, oftewel het Noorderlicht. De groene lichtwalmen in de lucht die alleen rondom de poolcirkel te zien zijn staan nog op de bucketlist van velen. Hoe noordelijker je komt, hoe groter de kans dat je het Noorderlicht kunt zien, maar wat zijn nou echt dé perfecte plekken om van dit verschijnsel te genieten?

IJsland

IJsland is een van de minst dichtbevolkte landen ter wereld. Hierdoor is de lucht van IJsland erg schoon, wat veel voordeel geeft als je naar het Noorderlicht wilt kijken. In IJsland zijn uiteraard speciale stations ingericht waar je met de nodige comfort kunt genieten, maar je kunt net zo goed zelf een plekje zoeken. Rij rond langs de noordelijke kust en je zult genoeg mooie plekken tegenkomen. Aangezien IJsland een van de Noordelijkst landen van Europa is, is de kans groot dat je het Noorderlicht daadwerkelijk ziet.

aurora-borealis-ijsland

Zweden: Aurora Sky Station

Het voordeel van het Aurora Sky Station in Zweden is het feit dat je met een stoeltjeslift honderden meters omhooggaat. Hierdoor is de kans op bewolking extreem klein, waardoor je bijna zeker weet dat je kunt genieten van het Noorderlicht. Het Sky Station ligt in Zweeds Lapland, wat het meest noordelijke deel is van Scandinavië. Hoe noordelijker, hoe groter de kans op het Noorderlicht. Daarom is het Aurora Sky Station een goede plek om te overwegen als je het Noorderlicht wilt zien.

aurora-borealis-sweden

Whitehorse Canada

In Europa wordt natuurlijk de meeste aandacht gegeven aan de plekken in Scandinavië en IJsland, maar ook in de rest van de wereld is het Noorderlicht zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan Whitehorse in Canada. Het is de grootste stad van Noordelijk Canada, en er komen jaarlijks duizenden toeristen naar deze plek om het Noorderlicht te aanschouwen. Whitehorse ligt hoger dan de noordelijke plekken in Europa en het is dus bijna gegarandeerd dat je het Noorderlicht ziet verschijnen tijdens de avond. Noordelijk Canada heeft een lage bevolkingsdichtheid en de lucht is erg schoon. Naast Whitehorse kun je natuurlijk ook een andere plek in Canada kiezen, de mogelijkheden zijn er genoeg.

aurora-borealis-canada

Overige plekken

Het Noorderlicht is vooral in de winter goed zichtbaar, en dan vooral later in de avond. Of het Noorderlicht daadwerkelijk zichtbaar is hangt af van een aantal factoren. Zo moet de lucht helder zijn, en de maan mag niet te vol zijn. Als je het Noorderlicht wilt bezoeken, is het aan te raden om de omstandigheden goed in de gaten te houden. Zo kun je bijvoorbeeld een app downloaden die alle belangrijke weersomstandigheden in de gaten houdt. Het bezoeken van het Noorderlicht kan op veel plekken, zo lang je maar een beetje rond de poolcirkel bent.

Heb jij het noorderlicht wel eens gezien? We horen graag je ervaringen!

Reageren