Plaka, het oudste district in Athene

De Griekse hoofdstad Athene wordt vaak genoeg beschreven als het historisch centrum van Europa, met een indrukwekkende geschiedenis die terug gaat tot de 5de eeuw voor Christus. Plaka is het oudste district in Athene. Een wandeling door de smalle geplaveide straatjes van Plaka is een boeiende en tevens aangename reis door de tijd. De architectuur en de klassieke kleuren van de huizen, de traditionele tuinen en straatbeplanting, de sfeervolle pleintjes en de totale uitstraling van de omgeving voeren je terug naar mooie tijden. Zelfs de lucht rond Plaka lijkt anders te zijn: zachter, helderder en gezegend met een aangename geur. In Griekenland staat Plaka bekend als ’de wijk van de goden’.

De wijk Plaka in Athene
Plaka, Athene

Wandelen door Plaka, Athene

Plaka is een trekpleister voor toeristen. Het totale district beslaat een oppervlakte van minder dan een vierkante kilometer. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich dus binnen wandelafstand. Onder meer de gedetailleerd gepreserveerde Anafiotika gemeente, het beroemde Lysicrates monument, het Kanellopoulos museum, het kinder museum en het huis van de architect Kleanthis welke fungeerde als de eerste Griekse universiteit. Ook vindt je er talloze souvenirshops, kleine winkels, terrasjes, restaurants en drinkgelegenheden. De straatjes kronkelen als een soort labyrint door elkaar waardoor er altijd een gezellige stroom van toeristen is. Maar ondanks de drukte hangt er in Plaka zowel overdag als in de avonduren een gemoedelijke sfeer. De lokale bevolking is zeer vriendelijk, wat ook een positief effect op de opstelling van bezoekers lijkt te hebben. In een aantal zones mogen er overigens geen auto’s rijden.

Ontdek Plaka met deze top activiteiten:

Hotels in Plaka

Er zijn tientallen, of zelfs honderden, hotels, appartementscomplexen en hostels binnen het Plaka district. In het oude wooncentrum zijn er voornamelijk wat kleinere drie- en viersterren hotels en losstaande appartementen, terwijl de grotere hotels meer in het randgebied liggen. Omdat Plaka als een halve boog rond de Acropolis van Athene ligt, heb je vanuit veel hotels een prachtig zicht op de beroemde verhoogde stad. Het is verstandig om je verblijf ruim vooraf te reserveren, want jaarlijks bezoeken honderdduizenden toeristen de regio. Prijzen voor kamers liggen op het algemeen Grieks niveau. Ook maaltijden in restaurants zijn in Plaka niet duurder dan in de overige delen van Athene. Naast typisch Griekse eetgelegenheden zijn er legio restaurants met andere menu’s te vinden.

Dit zijn een paar van de top accommodatie opties in Plaka:

Vertier in Plaka

Plaka kent een sfeervol nachtleven, waarin restaurants, ontspannen bars en kleinere muziek- en dansgelegenheden een hoofdrol spelen. Echt bruisend nachtleven zul je er niet makkelijk tegenkomen. Het stadsbestuur pleegt vruchtbare inspanningen om drukke nachtclubs, discotheken en lawaaierige bars buiten het centrum te houden. In Plaka hebben bars vaak een geschiedenis. Zo vindt je er de wereldbefaamde Brettos bar, de op een na oudste bar van Europa.

De kleuren van Plaka

In het straatbeeld van Plaka spelen kleuren een belangrijke rol. Er is een heel mooi samenspel tussen de tinten van de gebouwen en de kleuren van de vele planten en bloemen die langs en over de straatjes slingeren. Alles lijkt op een natuurlijke manier op elkaar te zijn afgestemd. In de avonduren maken de straatlampen en de overhangende verlichting het plaatje compleet.

Reageren